Gündem Çin’den gelenlere test zorunluluğu

Çin’den gelenlere test zorunluluğu

30.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

‘Sıfır vaka’ politikasından vazgeçen Çin’de Kovid-19 vaka sayısı arttı. Pekin buna rağmen uluslararası seyahati esneteceğini duyurdu. Dünyada panik yaratan kararın ardından Japonya, Tayvan, Hindistan ve İtalya’nın ardından ABD de Çin’den gelecek yolculardan negatif test isteyeceğini açıkladı.

Çin’den gelenlere test zorunluluğu

Geçen aylarda Kovid-10 salgını ile ilgili kısıtlama ve karantina önlemlerinin protesto edildiği Çin’de “sıfır vaka” politikasından vazgeçildi. Bu kararın ardından önlemler gevşetildi ve Kovid-19 vaka sayısı artış gösterdi. Çin yeni yılının kutlanacağı 21 Ocak yaklaşırken Pekin yönetiminin gelecek hafta sınırları yeniden açacağını açıklaması ise pek çok ülkede paniğe neden oldu. Günde 5000 vaka bildiren ve 3 yıldır dünyaya kapalı olan Çin, 8 Ocak’tan itibaren insanların daha özgür seyahat etmesine izin verecek. Bazı uzmanlar Çin’de günlük vaka sayısının 1 milyonu bulduğu iddiasında.

Haberin Devamı

Test ve karantina...

Pekin yönetiminin bu kararının ardından virüsün yayılmasını engellemek amacıyla önlem almaya karar veren başta ABD olmak üzere pek çok ülke Çin’den gelecek yolculara zorunlu test uygulayacağını duyurdu. ABD önceki gün Çin’de “yeterli ve şeffaf” Kovid-19 verilerinin bulunmadığını iddia ederek, Çin, Hong Kong ve Makao’dan giren yolcular için 5 Ocak’tan itibaren negatif Kovid-19 test sonucu isteyeceklerini açıkladı. Japonya, Hindistan, Güney Kore ve Tayvan da Çin’den gelen yolcular için test istediklerini açıkladı. Japonya ayrıca Hong Kong, Makao ve anakara Çin’den uçuşları 4 havalimanıyla sınırlayacağını bildirdi.

Yolcular pozitif çıkınca...

İtalya da sağlık yetkililerinin Çin’den Milano’ya giden 2 uçuştaki yolcuların yarısının enfekte olduğunu bulmasının ardından Çin’den gelenlerden negatif test isteyeceğini açıkladı. Avrupa Birliği’nin Çin’den gelecek yolcular konusunda önümüzdeki hafta ortak bir karar almasının beklendiği belirtildi. Avustralya ve İngiltere ise Çin’den gelenler için yeni kurallar getirmeyeceğini duyurdu. Malezya ise Çin’den gelenler için temas takip önlemleri uygulayacağını duyurdu.

Haberin Devamı

Batı medyası sansasyonu

Bu kararların ardından Çin Dışişleri Bakanlığı, koronavirüsle ilgili kuralların “bilimsel” bir temele dayanması gerektiğini belirterek Batı medyasını “sansasyon” peşinde olmakla suçladı. Çin’de bazı kişiler ABD’nin test kararına sosyal medyada tepki gösterdi. Bir kullanıcı sosyal paylaşım sitesi Weibo’da “Tüm yabancı ülkeler kapılarını açmıştı. Bu ırkçılık değil mi?” diye sordu.

Yeni yıl etkisi

1.4 milyar nüfuslu dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’de nüfusun yüzde 60’ının Kovid-19’dan enfekte olacağı tahmin ediliyor. Çin yeni yılının kutlanacağı 21 Ocak tarihinin yaklaşması bu endişeyi artırıyor. Bu dönemde milyonlarca kişi memleketlerine dönüyor ya da yurt içi, yurt dışı tatile gidiyor. Kutlamaların 21 Ocak’ta başladığı Çin tüm dünyanın aksine yeni yıla 12 Şubat’ta giriyor.