Gündem Cinsiyet eşitsizliği azalırsa refah artar

Cinsiyet eşitsizliği azalırsa refah artar

07.04.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

New York’taki Kadınlar Zirvesi’nin 2. gününde konu ‘para ve güç’tü. Türkiye’den Güler Sabancı yüzde 43 oranında kadın çalışanları olduğunu söylerken Muhtar Kent ‘21. yüzyıl kadınların yüzyılı olacak’ dedi

Cinsiyet eşitsizliği azalırsa refah artar


ABD’nin New York kentinde düzenlenen Dünya Kadınları Zirvesi’nin ikinci gününde ana temalardan biri ekonomiydi. Kadınların iş gücüne katılımıyla ekonominin daha güçlü, toplumların daha müreffeh olacağı teması gün boyu yankılandı. “Kadınlar, para ve güç” panelinde ise iki tanıdık isim vardı. Coca Cola’nın CEO’su Muhtar Kent ve Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, kadınların iş gücüne katılımını artırmak için kendi şirketlerinde, ulusal ve uluslararası düzeyde girişimlerini anlattı. ABD’nin kadın konularından sorumlu eski büyükelçisi Melanne Verveer’in yönettiği panele Nijerya Finans Bakanı Dr. Ngozi Okonjo-Iweala de katıldı.

Asra kadınlar damga vuracak
Eğer kadınların iş gücüne katılımının yalnızca kadınları ilgilendiren bir mesele olduğunu düşünen varsa dünyanın en önemli şirket yöneticileri arasında sayılan Sabancı ve Kent’in anlattıklarına kulak kabartmalarında fayda var.
Muhtar Kent oturumu “21. yüzyıl kadınların yüzyılı olacak. Kadınlar küresel alım gücünün 20 trilyon dolarını kontrol ediyor” sözleriyle açtı. Nijeryalı bakan Okonjo-Iweala kadınların bu yüzyılda Çin ve Hindistan’dan sonra en büyük üçüncü gelişmekte olan pazar olacağını ekledi. Güler Sabancı ise cinsiyet eşitsizliğinin (gender gap) artık ülkelerin gelişimi için bir ölçüm aracı haline geldiğini hatırlatarak “Araştırmalar cinsiyet eşitsizliği ne kadar azsa ülkelerin o kadar müreffeh ve üretken olduğunu kanıtlıyor” dedi.

2023 hedefine ‘kadın’ eki
Güler Sabancı oturumda hem Türkiye’nin hem de Sabancı Holding’in kadınların işgücüne katılımı ile ilgili çabalarını anlattı.
Sabancı’nın “Türkiye son 10 yıldır ekonomik olarak çok ilerleme sağladı. Artık elektrik olmayan hiçbir köy kalmadı” sözleri salondan büyük alkış aldı. Türkiye’de özel sektör ve devletin bu konuda ortak hareket ettiğini söyleyen Sabancı, “Türkiye 2023 yılında cumhuriyetin ve demokrasinin 100’üncü yılını kutlayacak. 2023 hedeflerine ulaşmak için iş gücüne daha fazla kadını dahil etmemiz kaçınılmaz” dedi.

‘Bizzat takip ediyorum’
Güler Sabancı holdingdeki çalışmalarını da bu prensiple devam ettirdiklerini söyledi. “Şirketimiz çalışanlarının yüzde 43’ü kadın. Ben işe alım ve terfi süreçlerini yakından takip etmeye çalışıyorum. Geçen yıl hem yeni işe alımların, hem terfilerin yüzde 45’i kadındı” dedi. Ancak hükümet ve irili ufaklı şirketlerin tüm çabalarına rağmen sahada çabanın devam etmesi gerektiğini de hatırlattı. Hem Güler Sabancı, hem de Muhtar Kent çeşitli projelere ve kağıt üzerindeki tüm deklarasyonlara rağmen sahada motivasyon ve eğitim çalışmalarının devam etmesi gerektiğini özellikle vurguladı.

Haberin Devamı

Cinsiyet eşitsizliği azalırsa refah artar

Coca Cola’nın CEO'su Muhtar Kent:
Kadına yardım değil sürdürülebilir proje!

Coca Cola’nın bir numarası Muhtar Kent, iş dünyasında kadınların ekonomiye katılımı için en yüksek sesle konuşan isimlerden biriÖ Dünya Kadınları Zivesi’nin ender erkek katılımcılarından olan Kent, kadın girişimcilerin ve yöneticilerin artmasının ekonomi ve söz konusu şirketlerin çıkarları açısından da çok mantıklı olduğunu söylüyor. Kent zirvede Coca-Cola içindeki çalışmalarını şöyle özetledi: “Her şey 2008 yılında başladı. Müşterilerimizin yüzde 70’i kadınken şirket içinde bu konuda, özellikle liderler seviyesinde ciddi bir dengesizlik olduğunu fark ettik. Bunu değiştirmenin iş açısından mantıklı olduğunu düşündük. Çalışanlarımızı bu prensipler üzerinden değerlendirmeye ve ödüllendirmeye başladık ve harika sonuçlar aldık. Şirket içi kadın liderlerimizin oranı yüzde 13’ten yüzde 35-40’a yükseldi.”

Kadın liderler artmalı
Aynı zamanda zirvenin sponsorları arasında yer alan Coca Cola’nın iddialı bir projesi de var. Şirket dünyanın çeşitli ülkelerinde kadın girişimci sayısını artırmak için çalışıyor. Kent projenin felsefesini “Biz şirketler olarak yerel ve ulusal düzeyde hükümetlerle işbirliği yapıyoruz. Ama bu yeterli değil. Kadınların eğitim ve akıl hocalarına ulaşım imkanı da olmalı.
[Bu projelerin kalıcı olmasını istiyorsak] bağış ya da yardım değil iş açısından anlamlı ve faydalı, sürdürülebilir projeler geliştirmeliyiz” sözleriyle anlatıyor. Nitekim Coca Cola’nın bu projesinde kadın girişimcilerin çoğu o ülkelerde Coca Cola ürünleri satışında rol oynayacak distribütör ve perakandeciler olarak eğitiliyor. Proje üçüncü yılında 350 bin kadına ulaşmış. Asıl hedef ise 2020’ye kadar 5 milyon kadını girişimci yapmak!

Haberin Devamı

NE DEDİLER?

EVA LONGORIA:
Amerika Hillary’nin adaylığını bekliyor!

ABD’de Hispanik grupların liderleri arasında giren ünlü aktris Eva Longoria Başkan Barack Obama’nın yeniden seçilmesinde de büyük rol oynamıtı. Longoira azınlık gruplarındaki kadınlarla ilgili konuşmasında “Bu kızların üniversiteye girmesi yeterli değil. Üniversiteye hazır olmaları ve tamamlamaları gerekiyor” dedi. Longoria “Bir daha seçim kampanyalarında gönüllü olmayı planlamıyordum ama Hillary aday olursa her şey değişir!” diyerek zirvede büyük alkış topladı.

Haberin Devamı

SUSAN RICE:
Bu yönetim güçlü kadınları dinliyor

ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Susan Rice, Başkan Obama’nın California Başsavcısı Kamala Harris’i güzelliğiyle övdüğü için eleştirilere maruz kaldığı (ve daha sonra özür dilediği) gün zirvenin misafiri oldu. Rice Obama’nın kabinesinde görev yapan kadınları dinlemediği yönündeki iddiaları yalanlayarak ““Başkan Obama güçlü kadınlarla çalışmak konusunda son derece rahat. Bu yönetim benim fikrimi hep dinledi ve değer verdi” dedi.

Sırada İstanbul var!
Dünya Kadınları Zirvesi’nin ev sahibi Tina Brown bir sonraki etkinliklerinin İstanbul’da olacağını açıkladı. Brezilya’da benzer bir konferans düzenleyen Daily Beast-Newsweek 2014’te İstanbul’da Türkiye ve bölgeden kadınları bir araya getirmeyi planlıyor.

Haberin Devamı

Zirveden ilham veren hikâyeler

* Alaa Murabit (23) Libya: Kanada’da büyüyen Alaa, liseyi bitirdikten sonra ailesiyle Libya’ya döndü. İsyan boyunca Kaddafi rejiminin “en çok arananlar” listesindeydi. ™imdi Libyalı Kadınların Sesi isimli bir dernekle kadınların toplumda eşit rol alması için çalışıyor.
* Phiona Mutesi (20) Uganda: Uganda’nın başkenti Kampala’nın en fakir bölgesinde doğdu. 9 yaşına geldiğinde yemek bulmak için girdiği eğitim merkezinde satrançla tanıştı. O günden beri Uganda’da erkekler grubu dahil tüm şampiyonaları kazandı.
* Dr. Terrai Trent Zimbabve: Zimbabve’de küçük bir köyde büyüyen Terrai, 18 yaşına geldiğinde üç çocuk annesiydi. Hiç okula gitmemişti. Bir yardım kuruluşu vasıtasıyla ABD’de üniversiteyi bitirdi, mastır ve doktorasını tamamladı. Şimdi kız çocuklarına eğitim imkanı veren bir derneği var.
* Michaela DePrince (18) SierraLeone: Michaela, Sierra Leone’deki iç savaşta öksüz kaldı. Mülteci kampnda yaşarken 4 yaşında Amerikalı bir çift tarafından evlat edindildi. Profesyonel bale eğitimi alan Michaela HArlem Dans Topluluğu ile sahneye çıkıyor.
* Sara Blakely (42) ABD: Dünyanın kendi servetini kendi yaratan en genç kadın milyarderi. Floriada’da evden eve satış parken 5 bin doalr yatırımla vücdua şekil veren iç çaaşırları markası Spanx’i kurdu. Bugün güney Afrika’da genç kızlara burs veren bir vakfı var.