Gündem ‘Cinsiyet eşitsizliği varlığını sürdürüyor’

‘Cinsiyet eşitsizliği varlığını sürdürüyor’

23.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği (CEİD), Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu tarafından desteklenen “Türkiye’de Katılımcı Demokrasinin Güçlendirilmesi: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İzlenmesi Projesi”nin (CEİDizler) kapanış toplantısı ve uluslararası konferansı gerçekleşti.

‘Cinsiyet eşitsizliği varlığını sürdürüyor’

MELTEM GÜNEŞ Ankara - CEİD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gülay Toksöz, toplantıda toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizliklerin tüm dünyada varlığını sürdürdüğünü ve elde edilmiş kazanımların da tehlike altında olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

‘İlerlemeye engel’

Toksöz, veri temelli savunuculuğun önemine dikkat çekerek, “Veriyi eşitlik için topluyoruz. Verilerin olmaması politikada ilerlemeyi engeller. Biz CEİD olarak verisi mevcut olmakla birlikte, üretilmeyen ancak çaba harcanarak erişilmesi mümkün olan göstergeler ile araştırma gerektiren göstergeleri de önemsiyoruz. Bizim için asıl olan sayıların gösterdikleri ve göstermedikleri üzerinden yürüttüğümüz eşitlik mücadelesi” diye konuştu.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut da, şunları söyledi: “Toplumsal cinsiyet eşitliği dış ilişkilerimizin bir önceliği. AB’deki pek çok kadın fiziksel ve psikolojik şiddete uğruyor. Karar alma, politika süreçlerinde maalesef oranlar düşük. Finansal desteklerin büyük bir bölümünü toplumsal cinsiyet eşitliği projelerine veriyoruz ve katkı sağlamasını hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

Kadına yönelik şiddetle mücadelenin AB’nin gündeminde olduğunu dile getiren Landrut, “El ele vererek mücadeleyi ilerletiyoruz. Ayrımcılığın önemli göstergelerinden biri kadına yönelik şiddet” dedi.

‘Taban genişliyor’

Prof. Dr. Yakın Ertürk de, kadının insan hakları açısından 1990’ların dönüm noktası olduğunu söyleyerek, “Bu dönemlerde hak temelli gelişmeler oldu. Ancak bugün kadın hakları, üreme hakları en gelişmiş ülkelerde dahi saldırı altında. Feminizmin tabanı genişliyor, tekrar bir ortak arayış içine girdik, bunu iyi değerlendirmeliyiz. Cinsellik ve üreme hakları savunuculuğunu cesaretle sürdürmeliyiz. Şiddetle mücadelede kadınlar arasındaki farklılıklarda bölünmeden ortak strateji geliştirmeliyiz” diye konuştu.

CEİDizler Projesi’nin Direktörü Ülker Şener de, projeyle, katılımcı demokrasiyi güçlendirmeyi ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı amaçladıklarını ifade ederek, bu amaçları geliştirmek için mevcut bilgi ve kaynakları geliştirmek, yaygınlaştırmak ve erişimleri arttırmak için çalıştıklarını aktardı.