Gündem ‘Çip sıkıntısı yaşıyoruz’

‘Çip sıkıntısı yaşıyoruz’

27.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin dijital kimliklendirme ve kayıt işlemleri için tanınan süre bu hafta sona eriyor.

‘Çip sıkıntısı yaşıyoruz’

BEYZA COŞKUN/ ANKARA- Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre şu ana kadar 1 milyona yakın can dost çiplenerek kayıt altına alındı. 31 Aralık’a kadar hayvanlarına çip taktırmayan hayvan sahiplerine mevzuat doğrultusunda 3642 TL idari para cezası uygulanacak. Çip sıkıntısı nedeniyle zorunlu olarak bu tarihi geçirenler, durumu belgeleyerek yeni yılda da patili dostlarını kayıt altına aldırabilecek. Ancak vatandaşların büyük bölümü yeni yılı beklemeden bu sorumluluklarını yerine getirmek için kolları sıvadı. Bu da veterinerlerde de ciddi bir yoğunluk oluşturdu.

Haberin Devamı

Günde 20 çip

Milliyet’e konuşan veteriner hekim Doruk Demirci, günde 20 çip taktıklarını belirtirken “Tarım İl Müdürlüğü’nden 300 çip almak istiyoruz, 100 tane geliyor” dedi. Demirci, belirlenen tarihten sonra evcil hayvanlarına çip taktırmayanlara veterinerlerde nasıl bir işlem uygulayacağını ile ilgili de “Çipsiz hayvan gelirse, elbette biz yine bakacağız. Ama sahibinin cezalandırılmasıyla ilgili, bildirim ve uygulama konusunda bakanlıktan bize bir bilgi sunulmadı. Bu sebeple, şu an için çipsiz hasta sahibine, ‘Şunu yapacağız’ deme durumunda değiliz” bilgisini verdi. Çip takılmış ancak yaşadığı sağlık sorunu nedeniyle MR çekilmesi gereken hayvanlar olabileceğine işaret eden Demirci, hastalığın teşhisini engelleme söz konusu ise çipin çıkarılacağını, veterinerlerin bunun için ekstra ücret talep edebileceğini vurguladı. 

Haberin Devamı

Patili dostlar kuyrukta

Fotoğraf Antalya İl Tarım Müdürlüğü önünden. Kedi ve köpeğine çip taktırmak isteyen hayvan sahiplerinin uzun kuyruklar oluşturdu. İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca da sürenin uzatılmayacağını belirterek, Yıl başına kadar başvuru yapılması halinde çip takımı sonrasında da devam edilecek’ dedi.