Gündem Çivi bile çakılmadı

Çivi bile çakılmadı

21.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tarihi Camondo Konağı’ndan geriye kalıntıları kaldı. Koruma kurulunun 7 yıl önce verdiği ‘rekonstrüksiyon’ kararına rağmen hiçbir şey yapılmadı.

Çivi bile çakılmadı

Camondo ailesinin 168 yıl önce İstanbul Karaköy’de yaptırdığı, bugün ise yerinde yeller esen ‘Camondo Konağı’ yeniden ihya edileceği günü bekliyor. Meşhur Camondo ailesinin Türkiye’yi terk etmesinden sonra yıllar içinde farklı kişilere satılan ve son sahibi iş adamı Hacı Ali Akın olan konağın ‘rekonstrüksiyon’ onayı 2011’de İstanbul 2 No’lu Bölge Koruma Kurulu tarafından verildi. Tüm izinler alınmasına rağmen 7 yıldır tek bir çivi bile çakılmayan projenin akıbeti merak konusu olurken, ortaya çıkan görüntüler tarihi yapıya yakışmıyor.

Haberin Devamı

Ağır tahribat var

Bankalar Caddesi’ndeki arazide halihazırda yapının bodrum kat temelleri bulunurken, bir sarnıç, fırın ve ocak da tahribata uğramış halde yer alıyor. Temel kalıntılarının olduğu yerdeki çöp ve moloz yığınları, turizmin kalbi sayılan bölgenin dokusunu bozuyor. Arsanın bir kısmı ise otopark olarak hizmet veriyor. Hacı Ali Akın’ın kızı avukat Zümrüt Akın, aile olarak şartlara göre değerlendirme yapacaklarını söyledi. Bekleyişlerinin devam ettiğini belirten Akın, “Aile büyüğümüz Hacı Ali Akın, Camondo Konağı arsasını eski ortağıyla satın almıştı. Ortaklık sona erince hisselerin devri gerçekleştirildi ve mülkiyet tamamen babam tarafından satın alındı. Mevcut projede en fazla 3-4 kata müsaade ediliyor. Arsanın önünde bir bina bulunuyor. Arsa ve onaylı projemiz için tekliflere açığız. İçimize sinen bir teklif olursa değerlendirmek isteriz. Sonuçta rekonstrüksiyon çok maliyetli bir çalışma” dedi.

Haberin Devamı

Çivi bile çakılmadı

Camondo Konağı’nın arsası ilgilenilmediği için otlarla kaplandı.

Aile, Nazilerin kurbanı oldu

‘Şalom’ yazarı ve tur rehberi Mois Gabay şunları söyledi: “Camondo ailesi, 1850’li yıllardan sonra İstanbul’un yapılanması ve bankacılık sektörünün gelişiminde önemli rol oynadı. Camondo’ların bıraktığı miras, sadece gayrimenkullerle sınırlı kalmadı. 1851 yılı itibariyla Boğaz’da buharlı vapur hattının oluşturulmasına destek vererek, toplu ulaşıma da yatırım yaptılar. Aile üyeleri Birinci Dünya Savaşı’nda Fransa’ya göç etmek zorunda kalırken, 2.Dünya Savaşı’nda Nazilerin kurbanı oldular.”

Çivi bile çakılmadı

Konağın bulunduğu Karaköy’ün eski görüntüsü.