Gündem ‘Cizre 1990’lara çevirilmek isteniyor’

‘Cizre 1990’lara çevirilmek isteniyor’

20.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

DBP’nin organizasyonuyla yapılan yürüyüşte Cizre’deki olaylar ‘provokasyon’ olarak nitelenirken, İl Başkanı İpek, “Bu provokasyonlar halkımızın örgütlü mücadelesiyle boşa çıkarılacaktır” dedi

‘Cizre 1990’lara  çevirilmek isteniyor’

Diyarbakır’da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) öncülüğünde Cizre’de çıkan olaylarda altı kişinin ölümünü protesto etmek için bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yaşanan olaylardan hükümeti sorumlu tutan DBP İl Eşbaşkanı Hafize İpek, “Cizre’yi 1990’lar dönemine çevirmeye çalışan hukuk dışı saldırıların amacına ulaşmayacağından herkes emin olmalıdır” dedi.
DBP il binası önünde toplanan protestocular ‘Cizira Botan halkı yalnız değildir’, ‘Çocuk katillerinden hesap soracağız’ pankartı açıp DTK Binasına kadar yürüdü. Bazı protestocuların Fransa’da öldürülen üç PKK’lıdan Sakine Cansız’ın maskelerini taktığı görülürken, bazı gruplar önlem alan polise taşlı saldırıda bulundu. Saldırganları DBP görevlileri kortej oluşturarak önledi. DTK binası yanında bulunan raylar üzerinden konuşmacıları dinleyen grup o sırada geçen tren nedeniyle uyarılarak raylar üzerinden uzaklaştırılırken, bir kişi de trenin üzerine çıkarak PKK flaması astı. Tren yoluna üstündeki PKK flamasıyla devam etti. DBP Eş Başkanı Hafize İpek, yaptığı konuşmada Cizre’de çıkan olayları provokasyon olarak değerlendirerek şöyle konuştu:
“Hükümet Cizre’de gerçekleştirilen katliamlardan sorumludur. Özellikle Cizre’deki olaylar Hrant Dink’in katledilmesinden sorumlu görülen ve hakkında tutuklama talebi bulunan ve geçmişi şaibelerle dolu bir kişinin Cizre’ye Emniyet Müdürü olarak atanmasıyla hızlanmıştır. Cizre’yi 1990’lar dönemine çevirmeye çalışan bu hukuk dışı, insanlık dışı saldırılardan derin endişe duyduğumuzu, bu provokasyonların halkımızın örgütlü mücadelesiyle boşa çıkarılacağından ve amacına ulaşamayacağından herkes emin olmalıdır” dedi.
Öte yandan, Nevruz Parkı bölgesinde önceki akşam yol kesip kimlik kontrolü yapan PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H’ye yönelik polis operasyonunda, aralarında çocukların da olduğu 11 kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Diyarbakır’da yürüyüş yapıldı

Polisin geniş güvenlik önlemleri aldığı yürüyüş sırasında, göstericilerin bazılarının polise yapmak istediği taşlı saldırı, DBP görevlilerinin aldığı önlemle durduruldu. Tren geçişi sırasında bir PKK flaması ise trenin üzerine asıldı. Tren yoluna üzerindeki flama ile devam etti.

Hakkâri’de Cizre gerginliği

Cizre’deki olaylar Hakkâri’de de önceki akşam bir grup gösterici tarafından protesto edildi. Pehlivan mahallesindeki gösteri sırasında polise molotofkokteyli ve havai fişek atan eylemciler gaz bombası ve tazyikli su kullanılarak dağıtıldı.
Şırnak’ın Silopi ilçesinde ise ulaslararası İpek Yolu’nu trafiğe kapatan PKK sempatizanları, TIR’ları barikat olarak kullanıp polisle çatıştı. Polis ve göstericiler arasındaki çatışma ve kovalamaca gece geç saatlere kadar sürdü.