Gündem Çocuk vaka sayısı artıyor

Çocuk vaka sayısı artıyor

07.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik İmmunoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Ayper Somer, 12-18 yaş arasındaki çocuklarda aşılamanın neredeyse sıfırlandığını söyledi.

Çocuk vaka sayısı artıyor

MERT İNAN İstanbul -Son 10 gündür Kovid-19 tanısı koyduğumuz çocuk sayısında çok ciddi artış söz konusu” diyen Somer, “Kanser tedavisi gören bir evladımızı Kovid-19 nedeniyle yoğun bakıma yatırmak zorunda kaldık. Çocuklarda şu an için ağır seyirli bir vaka yok ancak çocukların virüsü yaşlılara bulaştırma riskinden endişeliyiz. Anne, babaları uyarmaktan dilimizde tüy bitti ancak toplumda korunma tedbirleri ortadan kalkmış durumda. Yeni dalgada daha önce hastalığa yakalanmamış kişilerin enfekte olduğuna şahit oluyoruz” dedi.

Haberin Devamı

8-12 YAŞ AŞI

Yaz bitmeden 8-12 yaş arası çocukların aşılanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ayper Somer “Çocuklar için diğer virüs riskleri de söz konusu. Nedenini bulamadığımız 5-6 gün yüksek ateşle seyreden bir virüs de çocukları etkiliyor. Kapalı alanlar, toplu taşıma başta olmak üzere açık hava dışında maske kullanımı çok önemli. Şayet gerekli kişisel önlemler alınmazsa eylülden itibaren vaka sayısında da hastane yatışlarında da ciddi sıkıntılar görürüz” diye konuştu.

TÜRK VARYANTI RİSKİ

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Haluk Çokuğraş da kimsenin kurallara riayet etmediğini, kişisel tedbirlerin umursanmadığını vurgularken, şu uyarılarda bulundu: “Yetişkinlerde olduğu gibi çocuk vaka sayısı da ne yazık ki artıyor. Çocuklarda şimdilik ağır seyirli vaka yok ancak tedbir alınmadığı takdirde eylülden itibaren sıkıntılı vakalar görebiliriz. Ebeveynlerin önce kendilerini koruyarak çocuklarına örnek olmaları gerekiyor. Hastaneler, toplu taşıma, uçaklar ve AVM’lerde mutlaka maske takılması gerekiyor. Kovid-19 testi pozitif çıkan veya tanı alanların dörtte üçü maske takmadığı için enfekte olanlar. 2.5 yılı aşkın süredir uyarıyoruz ancak her altı aylık dönemde aynı tablo yaşanıyor. Artık kurallara uyulacağı, iyiye gidiş olacağına da inancım kalmadı. İnsanların asıl anlamadığı, virüsün yayılımı ile yeni ve şiddetli semptomlara neden olacak yeni bir Türk varyantının ortaya çıkması. Kış dönemi yeni ve öldürücü bir varyant gelirse ne olacak? Yapılacaklar çok basit, 12-18 yaş arası çocuklar ile yetişkinler kapalı alanlarda maske takıp, aşı olacak.”

Haberin Devamı

‘MASKE TAKILMALI’

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan vaka sayısının endişe verici şekilde katlanarak arttığını, çocuklara da virüs bulaştığını belirterek, şunları konuştu:

“Defalarca aynı hatalar ve aynı tabloyu görmekten gerçekten usandık. Sağlık otoritesinin ‘Kurtulduk, maskesiz yolculuklar dönemi başladı’ söylemleri tedbirlerin tümden ortadan kalkmasına neden oldu. ‘Pandemi artık bitti’ deyip, şimdi de ‘Vaka artıyor, tedbir alalım’ derseniz insanlar kurallara uymaz. Yeni dalganın geleceğini biliyor ve sürekli uyarıyorduk. Virüsün böylesi rahat bulaşmasına müsade ederseniz yeni ve daha kötü varyantlar çıkabilir. Turizm kaynaklı yayılım hızını da göz önüne aldığımızda yaz sonunda canımızı sıkan bir tablo göreceğimiz çok açık. Çocuklar için aşılamanın yaz bitmeden yapılması ve kapalı alanlarda maske takmaları korunmak için olmazsa olmazlarımız. Kapalı, kalabalık ortamlarda, özellikle toplu taşımada maskesiz gezenler çok ciddi risk altında. Ebeveynler çocuklarını da düşünerek maske tedbirini elden bırakmasınlar.”

Yazarlar