Gündem Çocuklar oruca nasıl alıştırılır?

Çocuklar oruca nasıl alıştırılır?

11.05.2018 - 18:44 | Son Güncellenme:

Ramazan ayı gelince sabahları gün doğarken uyanılır, sahur yapılır, saatlerce bir şey yenmez ve akşam güneş batarken oruç açılır. Bunların yanı sıra ihtiyacı olan kimselere yardım edilir. Etrafımızdaki çocuklar da bu durumdan oldukça etkilenir. Peki çocuklar oruca nasıl alıştırılır?

Çocuklar oruca nasıl alıştırılır

Çocuklara oruç fikri nasıl öğretilmeli?

Haberin Devamı

Yapılması gereken en önemli şey ramazan ayı gelip çatmadan hemen önce çocuklarımızı ya da kardeşlerimizi karşımıza alıp onlara gelecek olan Ramazan ayının önemini, oruç tutmanın nasıl bir şey olduğunu, neden oruç tuttuğumuzu, oruç tutmanın neden sevap olduğu, oruç tutmanın vücuda faydalarını anlatmak; bunları anlatırken de aynı zamanda onlara sahur, oruç, fidye, kefaret, fitre, iftar gibi kavramları öğretmek olacaktır.

Aynı şekilde etrafımızdaki çocuklara orucun ne yaparsak bozulacağı ve ne yaparsak bozulmayacağı da anlatılmaktadır.

Onlara oruç fikri anlatılıp öğretilmeli, gerisi çocuklara bırakılmalıdır. Hiçbir çocuk oruç tutmak için zorlanmamalıdır. Siz anlattığınızda tutup tutmamak onların kararıdır.

Haberin Devamı

Çocuklar oruca nasıl alıştırılmalıdır?

Çevremizdeki çocuklara oruç ibadeti ve bunun gereklilikleri hakkında yeteri kadar bilgi verdikten sonra çocuklar genellikle oruç tutma eğilimi gösterirler ve büyüklerini taklit ederler.

Oruç tutmak ergenliğe girmemiş olan çocuklar için farz değildir, fakat ergenliğe girmiş olan ve oruç tutmakla mükellef olan çocuklar İslam inancına göre oruç tutmalıdırlar.

Henüz oruç tutmakla mükellef olmayan çocukları oruç tutmaya zorlamak doğru bir davranış olmayacaktır. Çünkü o çocukların vücutları gelişim aşamasındadır ve o kadar uzun süreli açlığı kaldıramayabilme ihtimalleri vardır. Eğer çocuk dayanamayacağını düşünürse çocuk devam etmesi için zorlanmamalıdır. İstediği saatte çocuğun orucunu açmasına izin verilmelidir. Çocuk zaten zamanla tutmaya devam ettikçe dayanıklılık seviyesi de buna göre bir artış gösterecektir.

Aynı zamanda toplum arasında yaygın olarak kullanılan "çocuk orucu" diye bir kavram vardır . Çocuk orucu, belli bir saate kadar oruç tutmak anlamına gelir. Çocuklar çocuk orucu tutup ibadet ettikleri için mutlu olabilirler. Çocuk orucunda çocuk sahura kaldırılır ve çocuk ailesiyle beraber güzelce sahurunu yapar, karnını doyurur. Sonra uyumaya devam eder, örneğin öğlen 12'ye kadar oruç tutar. Öğlen 12 olduğunda bu zaman dilimi çocuk için iftar vaktidir. Çocuğunuzu çocuk orucuna alıştırıp onu mutlu edebilirsiniz.