Gündem Çocuklar spora kaç yaşında başlamalı?

Çocuklar spora kaç yaşında başlamalı?

17.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pandemi nedeniyle vakitlerinin önemli bir kısmını evde ve kısıtlı miktarda hareket ederek geçiren çocuklarda çeşitli problemler görülüyor. Fiziksel aktivite yetersizliği bunların başında gelirken, bu durum uyku bozukluğu; vücut direncinde azalma; bel, boyun ve duruş bozukluğu gibi kısa vadede hemen gözle görülür olan problemleri doğuruyor.

Çocuklar spora kaç yaşında başlamalı

OZAN ÖMER KADÜKER - Fiziksel aktivite eksikliğinin kısa vadedeki olumsuz etkilerine ek olarak, orta ve uzun vadede osteoporoz, kalp-damar hastalığı, kanser, diyabet, demans gibi çok daha hayati ve geri dönüşü mümkün olmayan hastalık veya sağlık sorunlarını ortaya çıkarması söz konusu.

Haberin Devamı

Çocukların spor yapmasının önemine dikkat çeken Kolay Kampüs Bedensel Gelişim ve Spor Koçu Irmak Yaşar, bu konuda ailelerin rol model olmasının öneminin altını çizdi ve ekledi: “Çocukların spora başlamasında ilk önemli faktör ebeveynler sonra da yakın çevredir. Çocuklar görerek ve taklit ederek öğrenir.

Ebeveyn olarak onu ne kadar doğru ve sağlıklı şekilde spora yönlendirirseniz, ileride özgüven sahibi, kendiyle barışık, enerjisini doğru şekilde aktarabilen bireyler olurlar.”

Çocukların 3 yaşından itibaren jimnastik ve yüzmeye başlayabileceklerini kaydeden Yaşar, diğer spor dallarına başlama yaşıyla ilgili şu bilgileri verdi: “3 ile 6 yaş arasında bu sporları yapmaları onları ileride seçecekleri farklı branşlara da hazırlayacaktır. Tenis, basketbol, okçuluk gibi sporlara 6 yaş itibariyle başlanabilir. Fakat bunu branş olarak seçme ve antrene edilme yaşları fiziksel gelişimleri ve algılarına göre 7 ile 10 yaş arasında gerçekleşir. Voleybol ve futbola 7-8 yaşında başlayabilirler. Fiziksel gelişimin sağlıklı olması için tüm egzersizlerde esneme antrenmanları yapılması şarttır. Futbol ve tenis gibi branşlarda çalışan çocukların beden gelişimlerini tamamlamaları için pilates gibi altyapı egzersizlerinden de 7 yaşından itibaren yardım alınabilir.”

Haberin Devamı

200’den fazla fiziksel egzersiz

Kolaykampus.com platformu, MentalUP Fitness & Oyun uygulaması ile evde spor olanağı sunuyor. Çocuk gelişiminde uzman spor akademisi eğitmenleri ve oyun tasarımcıları tarafından hazırlanan uygulama, çocuklara denge, güç, esneklik, kardiyo ve dayanıklılık kategorilerinde fiziksel egzersiz sunuyor.

Spor salonlarına gitmeden çocukları hem fiziksel hem de zihinsel olarak geliştiren MentalUP uygulaması, 5 kategoride 200’den fazla fiziksel egzersiz içeriyor.

 

Yazarlar