Gündem ‘Çorbaya limon değil kimyasal sıkıyorlardı’

‘Çorbaya limon değil kimyasal sıkıyorlardı’

12.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Adana ve Mersin’deki limon üreticileri, düşük fiyat nedeniyle limonları dalda kalınca limon ağaçlarını söktü.

‘Çorbaya limon değil kimyasal sıkıyorlardı’

DİDEM SEYMEN İstanbul - Markette fiyatı 15-20 TL arasında değişen limonu üreticiler 50 kuruşa bile satamadı. Restoran ve lokantalarda ise masalarda gerçek limonlar yerine yıllardır, birçok kimyasalın bir araya getirilmesiyle oluşan limon sosları var. Şimdi Tarım ve Orman Bakanlığı, limon soslarının satışını yasaklamaya hazırlanıyor. Uzmanlarına bu sosların sağlığa etkisini sorduk. 

Haberin Devamı

Limon yüzde 1’den az 

İstanbul Medipol üniversitesi Öğretim Üyesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uygar Düzci, bu soslarla ilgili şu bilgileri verdi: “Yıllarca ekonomik gerekçelerle gerçek limon yerine, tadı limon suyuna benzeyen sıvılar restoran masalarında ve market raflarında yer aldı. Bu sıvıların içinde yüzde 1’den az limon suyu var. Limona benzer ekşilik ve tat da içine katılan asitler ve yapay aromalar vasıtasıyla sağlanıyor. Limon rengi için gıda boyası ekleniyor bulanık görünmemesi için de bulanıklık giderici kimyasal maddeler katılıyor. Acı bir tat oluşmaması için glukoz şurubu eklenirken, uzun bir raf ömrü sağlayabilmek için potasyum sorbat (E 202) adı verilen zararlı bir kimyasal madde kullanılır. Çorbanızın içine limon değil  kimyasal bir karışım sıkıyorsunuz. Bu kimyasal maddelerin sağlığı ciddi anlamda tehdit ettiğini tahmin etmek çok da güç olmasa gerek.” 

Haberin Devamı

Çin tuzu da kullanıyorlar

Beslenme uzmanı Ersin Özdemir ise limon sosunun içinde bulunan kimyasalların mide asidi ve pH’ını bozduğunu belirtirken. soslardaki kimyasalların kronik bağırsak tembelliği, kabızlık yapabildiğini, gözlere, sinirlere, böbrek hasarlarına ya da cinsel organlara zarar verdiğini söyledi. Özdemir, limon soslarında böbreklere zarar veren, kısırlığa yol açan ‘Çin tuzu’ da denen MSG’nin kullanılabildiğini söyledi.