Gündem Corona Virüs belirtileri nelerdir? Koronavirüs aşısı bulundu mu? Türkiye'de bir vakaya ratslanıldı mı?

Corona Virüs belirtileri nelerdir? Koronavirüs aşısı bulundu mu? Türkiye'de bir vakaya ratslanıldı mı?

07.03.2020 - 12:01 | Son Güncellenme:

Corona virüs bilimsel adı ile Covid-19 dünyayı tehdit etmeye devam ediyor. 12 Aralık tarihinde Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan Corona virüs konusunda peş peşe açıklamalar gelmeye devam ediyor. Türkiye'nin sınırlarında İran, Irak'da görülen vakaların sayılarında artış yaşanması ve beraberinde gelen ölüm haberlerinin ardından Koronavirüs konusunda araştırmalar yeniden hızlandı. Özelikle vatandaşlar Corona Virüstan nasıl korunulur sorusuna yanıt arıyor. Peki Koronavirüs aşısı bulundu mu?

Corona Virüs belirtileri nelerdir Koronavirüs aşısı bulundu mu Türkiyede bir vakaya ratslanıldı mı

Koronavirüs konusunda araştırmalar sürüyor. Dünyayı etkisi altına alan Corona Virüs nedeniyle hayat olumsuz yönde etkilenmeye devam ediyor. Açıklanan son rakamlara göre Corona virüs vaka sayısı 102 bine ulaştı. Fransa'da bir Türk vatandaşının dün hayatını kaybetmesinin ardından Fransa başta olmak üzere birçok ülkeden peş peşe ölüm haberleri gelmeye devam etti. Özellikle Avrupa'da en çok vaka görülen ülkeler arasında yer alan İtalya'da ölümler her geçen gün artıyor. Türkiye'de henüz bir vakaya rastlanılmazken salgından korunmanın yolları konusunda vatandaşlar sürekli bilgilendiriliyor. Peki Corona Virüs belirtileri nelerdir, tedavisi var mı, nasıl korunulur?

Haberin Devamı

CORONA VİRÜS BELİRTİLERİ NELERDİR?

Virüse yakalananlarda önce yüksek ateş başlıyor. Ardından kuru öksürük şikayetleri gözleniyor. Bir haftanın sonunda ise nefes darlığı sorunları ortaya çıkıyor.

Çin'de bazı hastaların hastanede uzun süreli tedavi altına alınması gerekmişti.

Ancak şu an eldeki bilgiler sadece hastaneye kaldırılan ağır hastaların yaşadıklarıyla sınırlı. Virüse yakalanıp daha hafif bir şekide atlatan olup olmadığı konusunda detaylı bir bilgi henüz yok.

Koronavirüs orta derece soğuk algınlığından, ölüme varacak semptomlara yol açabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan etti.

İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan basın toplantısında WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, küresel ölçekte acil durum ilan edilmesinin nedeninin "Çin'de değil, diğer ülkelerde yaşananlar" olduğunu söyledi ve asıl endişenin virüsün sağlık sistemleri zayıf ülkelere yayılması olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

KORONAVİRÜS AŞISI BULUNDU MU?

Koronavirüse karşı aşı geliştirme çalışmaları devam ediyor. Bazı aşıların hayvanlar üzerinde denenme aşamasında olduğu belirtiliyor.

İnsanlarda kullanılabilecek bir aşının en iyi ihtimalle gelecek yılın ortalarını bulması bekleniyor.

Hayvanlar üzerinde denenen aşılar olumlu sonuç verirse önümüzdeki aylarda insanlar üzerinde deneme aşamasına geçilebilir.

İnsanlarda da olumlu sonuç vermesi halinde kitlesel üretime geçilmesinin epey zaman alacağı ifade ediliyor.

CORONA VİRÜSÜN TEDAVİSİ VAR MI?

Şimdilik tedavilerde temel prensipler uygulanıyor. Hastanın bağışıklık sistemi virüsle mücadelesini yenene kadar vücut fonksiyonlarının işler halde tutulması, nefes desteği sağlanıyor.

Bilim insanları virüse karşı aşı geliştirme çalışmalarına da devam ediyor. Yıl sonuna kadar aşının insanlar üzerinde denenmesi planlanıyor.

Hastaneler de virüs önleyici bir takım ilaçları test ediyor.

CORONAVİRÜS'TEN NASIL KORUNULUR?

Dünya Sağlık Örgütü virüsten korunmak için şu tavsiyelerde bulunuyor:

Ellerinizi yıkayın - sabun veya el temizlik jelleri virüsü öldürebilir
Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu mendille kapatın ve sonrasında virüsün yayılmasına engel olmak için ellerinizi yıkayın
Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının - elleriniz virüsün değdiği bir yere dokunursa virüs vücudunuza bulaşabilir
Öksüren, hapşıran veya ateşi yüksek kişilerden uzak durun - 1 metre uzak durmak havaya bulaşabilecek virüsten korunmanızı sağlar