Gündem Dünyayı tehdit eden Corona virüsünden nasıl korunulur? Corona virüs belirtileri nelerdir, bulaşıcı mı?

Dünyayı tehdit eden Corona virüsünden nasıl korunulur? Corona virüs belirtileri nelerdir, bulaşıcı mı?

14.03.2020 - 15:19 | Son Güncellenme:

Dünyada birçok insanın ölümüne yol açan Corona virüsü salgını Türkiye'de de görüldü. Bu kapsamda ilk vaka geçtiğimiz günler içerisinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanırken ikinci vakanında ilk tanı koyulan bireyin yakını olduğu ve yapılan testin pozitif çıktığı duyuruldu. Yapılan açıklamaların ardından vatandaşlar corona virüsü belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır? Virüsten korunmanın yolları nelerdir sorularına yanıt aramaya başladı. İşte dünyada birçok insanın ölümüne neden olan Corona virüsü belirtileri, korunma yolları ve merak edilen her şey...

Dünyayı tehdit eden Corona virüsünden nasıl korunulur Corona virüs belirtileri nelerdir, bulaşıcı mı

Corona virüsü belirtileri nelerdir sorusu vatandaşlar tarafından araştırma konusu olmaya devam ediyor. Türkiye'de açıklanan ilk vakanın ardından ikinci vakada bu sabah saatlerinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklandı. Fahrettin Koca yaptığı açıklamada Corona virüse yakalanan ikinci vakayı doğruladı. Hastanının ilk tanı koyulan kişinin yakınları arasından olduğunu söyleyen Fahrettin Koca gerekli tedbirleri aldıklarını bunun üstesinden birlikte geleceğiz açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Corona virüsü vakalarında Çin'de azalış söz konusu olurken Avrupa'da artış yaşanmaya devam ediyor. Peki Corona virüsü belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır? İşte Corona Virüsü hakkında merak edilen detaylar...

CORONA VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Virüse yakalananlarda önce yüksek ateş başlıyor. Ardından kuru öksürük şikayetleri gözleniyor. Bir haftanın sonunda ise nefes darlığı sorunları ortaya çıkıyor.

Çin'de bazı hastaların hastanede uzun süreli tedavi altına alınması gerekmişti.

Ancak şu an eldeki bilgiler sadece hastaneye kaldırılan ağır hastaların yaşadıklarıyla sınırlı. Virüse yakalanıp daha hafif bir şekide atlatan olup olmadığı konusunda detaylı bir bilgi henüz yok.

Koronavirüs orta derece soğuk algınlığından, ölüme varacak semptomlara yol açabiliyor.

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan etti.

CORONA VİRÜSÜ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Hastalardan alınan örneklerin laboratuvarlarda test edilmesi sonucu Çinli yetkililer ve WHO, enfeksiyonun Koronavirüs (Corona Virus) olduğu sonucuna vardı.

Hastalığın, Çin'in 11 milyon nüfuslu kenti Vuhan'daki Huanan deniz ürünleri pazarından kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Koronavirüs, büyük bir virüs ailesinin bir alt türü. Ancak yeni virüs dahil sadece yedi tanesi insanlara bulaşabiliyor.

WHO'ya göre yeni virüsün "kuluçka dönemi", yani enfeksiyonun kapıldığı andan belirtilerin görüldüğü zamana kadar olan dönem yaklaşık 14 gün.

Ama bazı araştırmacılar bu sürenin 24 güne kadar çıkabileceğini söylüyor.

Çinli bilim insanları, bazı kişilerin belirtiler görülmeden de enfeksiyonu yaydıkları uyarısında bulunuyor.

CORONA VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNULUR?

WHO virüsten korunmak için şu tavsiyelerde bulunuyor:

Ellerinizi yıkayın - sabun veya el temizlik jelleri virüsü öldürebilir
Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu mendille kapatın ve sonrasında virüsün yayılmasına engel olmak için ellerinizi yıkayın
Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının - elleriniz virüsün değdiği bir yere dokunursa virüs vücudunuza bulaşabilir
Öksüren, hapşıran veya ateşi yüksek kişilerden uzak durun - 1 metre uzak durmak havaya bulaşabilecek virüsten korunmanızı sağlar

Haberin Devamı

CORONA VİRÜSÜ NE KADAR ÖLÜMCÜL?

WHO'nun 44 bin hastaya dayandırdığı araştırma verilere göre virüsün bulaştığı kişilerin:

%81'i hafif atlatıyor
%14'ü ciddi geçiriyor
%5'i ağır hastalanıyor
Covid-19'dan ölenlerin oranı ise %1 ila %2 arasında. Hastalığın 9 yaşın altındaki çocuklarda pek görülmediği 80 yaş üzerinde ve solunum yolları hastalıkları olanlarda ise ölümcüllük oranının çok yükseldiği anlaşılıyor.

Ama bildirilen rakamların hepsi güvenilir değil.

Her yıl yaklaşık bir milyar kişi sıradan soğuk algınlığı yaşıyor ve bu hastalıktan ölenlerin sayısı 290 bin ila 650 bin arasında değişiyor. Grip vakalarının ciddiyeti her yıl değişiyor.

SARS salgınında ölüm oranı Koronavirüs'e göre çok daha yüksekti ve hastalığa yakalananların yüzde 9'u hayatlarını kaybetmişti.

Ancak koronavirüsün bulaşmasıyla başlayan hastalık sürecinin görece uzun olduğu ve ölü sayısının ilerleyen günlerde artabileceği uyarıları da yapılıyor.

Haberin Devamı

Henüz salgının boyutları da tam olarak bilinmediği için bu yeni virüsün yol açabileceği ölümlere dair bir tahmin yürütmek zorlaşıyor.