Gündem Çorumluların sevinci kursaklarında kaldı

Çorumluların sevinci kursaklarında kaldı

15.06.2016 - 17:40 | Son Güncellenme:

'Google, Çorum'u dünyanın coğrafi merkezi ilan etti' haberi Çorum'da sevinç yaratmıştı ama bu bilginin gerçek olmadığı ortaya çıktı. Tartışmayı başlatan görüntüyü bir sosyal medya kullanıcısının internete yüklediği belirlendi.

Çorumluların sevinci kursaklarında kaldı

Anadolu Ajansı, "Google, Çorum'u dünyanın coğrafi merkezi ilan etti" haberi geçti. Haber kısa sürede yayıldı. Kentte kutlamalar yapıldı. Açıklamalar ardı ardına geldi. Ama işin aslı sonradan ortaya çıktı.

Haberin Devamı

AA'nın geçtiği haberde şunlara vurgu yapıldı: "Dünyanın en çok kullanılan arama motorlarından Google'ın haritalama servisi Google Haritalar, dünyanın coğrafi merkezini Çorum kırsalını oluşturan bölge olarak açıkladı.Şimdiye kadar yapılan hesaplamalarda teorik olarak dünyanın merkezi olan Çorum, Google Haritalar tarafından dünyanın merkezi olarak işaretlendi. ABD'nin sahil kenti San Diego'dan fizikçi Andrew J. Woods tarafından 1973 yılında yapılan hesaplamalara göre, dünyanın coğrafi merkezi Ankara'nın 150 kilometre güneydoğusu olarak belirlenmişti. 2003'te Holger Isenberg tarafından küresel dijital yüzey modeliyle yapılan yeni bir hesaplamayla ise dünyanın merkezi Çorum olarak açıklanmıştı. Daha önceden bu merkezin Mısır piramitlerinin yer aldığı bölge olduğu yönünde bazı teoriler de vardı."

Haberin Devamı

Çorumluların sevinci kursaklarında kaldı

HABER ÇORUM'DA SEVİNCE YOL AÇTI

Bu haber Çorum'da sevinç yarattı. Vatandaşlar bunun kentin tanıtımına katkı sağlayacağını söyledi.Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, belediye binası önünde yaptığı açıklamada gelen bilginin doğruluğunu şöyle savundu: "NASA’nın yapmış olduğu ölçümlere göre içinde bulunduğumuz Çorum dünyanın merkezi olarak tespit edildi. Bunun haritalama sistemi dünyanın en çok kullanılan ölçümleme sistemidir. Yapılan çalışmada doğru bir çalışmadır. Bu da bizi de mutlu etmiştir. Daha önceki çalışmalarda tespit edilmişti.Aslında biz Çorumluların bu söylemi öteden beri var. Çorum dünyanın merkezi derdik. Şimdi tüm insanlık adına ölçümler yapılmış ve ortaya bu sonuç çıkmıştır. Hititlerin başkentliğini yapmış olan bir coğrafyadır. 7 bin yıllık bir tarihi var. 7 bin yıllık tarih içinde 7-8 ayrı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Dolasıyla böyle bir sonucun çıkması aslında bizi çokta şaşırtmadı. Bunun bizim için pratik bilgiye dönüşmesinin ötesinde bundan sonra şehir için nasıl faydası olunur bu çok daha önemli. Bundan sonra sadece leblebisi ile meşhur bir şehir olmayacak bundan sonra dünyanın merkezi olarak da herkesin bildiği tanıdığı bir şehir olacak. en çokta turizm açısından bir katkısı olacağına inanıyorum. Bundan sonra Çorum’un tanıtımı açısından şehrimize daha çok turist gelir. İnsanlık tarihinin ortak zenginliğinin tanıtılması açısından fırsat olur inşallah."

Haberin Devamı

BU AVANTAJI DEĞERLENDİRELİM

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal da Google'ın dünya yüzeyinin coğrafi merkezini Çorum olarak işaretlemesine ilişkin "Dünyanın merkezi olma avantajımızı öncelikle turizm potansiyelimizin daha iyi kullanmak ve daha iyi tanıtarak değerlendirmeliyiz" dedi.

İŞİN ASLI SONRADAN ORTAYA ÇIKTI

Çorumluların sevinci yarım kaldı. İşin aslı öğlenden sonra ortaya çıktı. Aslında işaretlemeyi yapan Google değil bir sosyal medya kullanıcısıydı. Bu kullanıcının paylaştığı görüntü "Google, dünya yüzeyinin coğrafi merkezini Çorum olarak işaretledi" haberlerinin yayılmasına neden oldu.