Gündem Cumhuriyet’in kızları

Cumhuriyet’in kızları

28.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhuriyet’in 100. yılında kadınlar, başarılarıyla gurur kaynağı olmaya devam ediyor. ‘Kadından futbolcu mu olur’ diyenlere inat tabuları yıkan Vangücü Kadın Futbol Takımı 2. Lig’e yükseldi...

Cumhuriyet’in kızları

GÜLDEN ÇOKTAN- Van’da üç yıl önce antrenör Mecit Tekin’in girişimiyle kurulan Vangücü Kadın Futbol Takımı, başarılarıyla herkesin takdirini kazanmaya devam ediyor. Takımın kurulma aşamasında bazı aileler, futbolun erkek sporu olduğu ve maddi getirisi olmadığı gerekçesiyle kızlarının takıma katılmasına karşı çıksa da  Tekin, o ailelerle tek tek görüşerek, ikna etti. Toplumsal baskı ve yokluklarla mücadele eden Vanlı kızlar, azimleriyle rakiplerini geride bırakarak şampiyonluğa ulaştı.Vangücü Kadın Futbol Takımı’nı 2. lige çıkaran antrenör Mecit Tekin, şampiyonluğun perde arkasını Milliyet’e şöyle anlattı:  “Ailelerle görüştüğümde çocukların yetenekli olduğunu, ilerleyen yaşlarda beden eğitimi öğretmeni olabileceklerini, antrenör olabileceklerini söyledim. Şu an da benim 15 tane sporcum BESYO okuyor. Mezun olanlar var. Başta karşı çıkan aileler, şampiyon olduktan sonra çocuklarla gurur duydu. Ebrar’ın babası arayıp ağlayarak ‘Çocuklarımızın bu kadar başarılı olacağını bilmiyordum. İyi ki kızımı göndermişim’ dedi.  Yıllarca erkeklerle bu işi yaptım ama kız çocuklarındaki istek ve azim çok daha fazla. Valimiz Ozan Balcı,bizim için büyük şans. Verdiği maddi ve manevi destekleriyle bu takımı şampiyon yaptık. Kadınlarımıza şans ve fırsat verildiği zaman onların başaramayacağı hiçbir iş yok. Cumhuriyetimizin 100. yılında kadın futbol takımı olarak böyle bir başarıya imza atmak bizim için çok onur verici.” 

Haberin Devamı

Cumhuriyet’in kızları

Futbolcu kızlar ilk dönemlerde “Şort mu giyeceksin”, “Elalem, kızları top oynuyor diyecek” sözleriyle ailelerinin karşı çıktığını söyledi. Süperlig hayalleri kuran kızların başarısında en önemli pay; aileleri tek tek ikna eden antrenörleri Mecit Tekin.

‘Sokakta maç yapıyorduk’

Oyuncusu Narin Keve, “Van’ın küçük bir ilçesinde doğdum. Orası, kız çocuklarının çok dışarı çıktığı veya spor yapabildiği bir yer değil. Ailem destek verdi, şanslıydım. Benimle birlikte futbol oynayan birçok kız arkadaşım, ailesi izin vermediği için şu an evli. Ben okudum, beden eğitimi öğretmeni oldum. Burada okuyamazsan evlilik kaçınılmaz oluyor. İlçemde spora yönelen kız çocuklarının sayısı arttı. Onlara da örnek oldum. Ailelerin bakış açısı değişti. İmkansızlıklara rağmen çok büyük başarı elde ettik. Desteğe ve sponsorlara çok ihtiyacımız var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Cumhuriyet’in kızları

‘Kız, top mu oynar?’

Takıma katılmasına ailesinin ilk başta karşı çıktığını belirten oyuncu Ebrar Başkala ise şunları söyledi: “Ailem ‘kültürümüze yakışmıyor, kız top mu oynar. Şort mu giyeceksin?’ gibi nedenlerle karşı çıkmıştı. Ailemin en büyük endişesi çevrenin ne diyeceğiydi. Ama Mecit hoca onları ikna etti. Şampiyonluk için çok emek verdik ve kazandık. Destek verilirse daha büyük başarı elde edeceğimizden eminiz.”