Gündem ‘Daha eşit bir dünya istiyoruz’

‘Daha eşit bir dünya istiyoruz’

12.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Suriye'de yıllardır devam eden iç savaş nedeniyle, milyonlarca Suriyeli savaştan kaçıp Türkiye'ye yerleşti. Melek El Ahmed, Esma Bekkar ve Mürfet Cacul da aileleriyle birlikte Türkiye'ye yerleşen üç Suriyeli kadın. İç savaş nedeniyle farklı tarihlerde Türkiye'ye gelen ve Gaziantep'e yerleşen kadınlar, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) tarafından yürütülen "Şiddetsiz Bir Dünya Yaratmak" isimli sanat atölyesinde katıldı.

‘Daha eşit bir dünya istiyoruz’

ÇİĞDEM YILMAZ Milliyet - Kadınlar, toplumda farkındalık yaratmak için kadına yönelik şiddet ve bu şiddetin temelindeki toplumsal cinsiyet eşitsizliği konusunda çalışma sürdürüyor, şiddet ve erken yaşta çocukların zorla evlendirilmesi ile ilgili çevresindeki kadınları bilinçlendirme çalıyor ve onlara yol gösteriyor.

Haberin Devamı

‘Güvenim tam’

Suriye'nin Türkiye'ye göre, kadınlar konusunda daha kapalı bir toplum olduğunu ve çocuk yaşta zorla evlilikler konusunda herhangi bir yasak veya engelin olmadığını ve bunun normal karşılandığını aktaran kadınlar özellikle bu konuda Suriyeli aileleri bilinçlendirmek istiyor.

O kadınlardan biri olan Melek El Ahmed (38), 2013 yılında eşi ve iki çocuğuyla birlikte Türkiye'ye yerleşti. Geçmişte çeşitli şiddet türlerine maruz kaldığını aktaran Ahmed, "Geçmişte şiddetle ilgili sorunlar yaşadım. SGDD-ASAM'dan da bu nedenle destek almaya başlamıştım. Başlangıçta sahip olduğum hakları kullanmaktan korkmuştum ama bana verilen destek sayesinde kendime güvenim geldi. Şiddete maruz kalan kadınlar suçluluk hissi taşıma ve sessiz kalma eğiliminde oluyor. Onlara bunun utanılacak bir şey olmadığını hatırlatmak istiyorum. Çevremdeki kadınlara elimden geldiğince bunları aktarmaya çalışıyorum, amacım daha eşit bir dünya" şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Suriyeli Esma Bekkar (40) da ailesiyle birlikte savaştan kaçtıkları 2017 yılından bu yana Gaziantep'te yaşıyor. 21 yıllık evli olan Bekkar şunları anlattı: "Çocuk yaşta evlilikler konusunda farkındalık yaratamazsak toplumda yayılmasını da engelleyemeyiz. Beş yıl önce Türkiye'ye ilk geldiğimde çok utangaç bir insandım. Savaşın yarattığı kaygıları üzerimde taşımam nedeniyle konuşurken kekeliyor, tek başıma dışarı çıktığımda yolumu kaybediyordum ama şimdi SGDD-ASAM'dan aldığım danışmanlık desteği sayesinde daha güçlüyüm."

Mürfet Cacul da 2013 yılında savaştan kaçarak Gaziantep'e yerleşti. Cacul da Geçmişte şiddete maruz kaldığını söylüyor. Cacul, "Birçok Suriyeli kadın gibi benim de muhafazakar bir geçmişim var. Beni evlendirdiklerinde 17 yaşındaydım, liseyi bile bitiremedim. Buradaki sanat atölyesi gözlerimi açtı ve şiddet olaylarını daha net görmeme yardımcı oldu. Farkındalık yaratan etkinliklere katıldıktan sonra iletişim becerilerimde ciddi gelişmeler oldu" diyor.