Gündem Danışmanla dinleme

Danışmanla dinleme

25.07.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Gözaltına alınan polislerin Başbakan’ın danışmanı Varank ve müşaviri Turan’ın telefonları ile yaptığı görüşmeler üzerinden Erdoğan’ı dinlediği öne sürüldü. Polislere sorguda dinlemeleri ‘hangi yetkiyle’ yaptıkları soruldu

Danışmanla dinleme

Polislere yönelik soruşturma dosyasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, dinlemeye alınan danışmanı Mustafa Varank ve müşaviri Sefer Turan’ın telefonları ile yaptığı görüşmelerin dinlendiği öne sürüldü. Soruşturma dosyasında, Erdoğan’ın gizli toplantılarının bilgisinin de bu dinlemeler ile öğrenildiği iddia edildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Selam örgütü soruşturmasını yürüten polislere yönelik yapılan operasyonun detayları, sorgu tutanaklarıyla ortaya çıktı. Savcılığın, şüphelilere sorulmak üzere emniyete gönderdiği sorularda dinlenen kurum ve şahıslara ilişkin bilgiler yer aldı. Sorgu tutanaklarına göre, Başbakan Erdoğan, danışmanı Mustafa Varank aracılığıyla dinlendi. Selam örgütü soruşturması kapsamında dinlemeye alınan Varank’ın telefonundan Başbakan Erdoğan, 25 Kasım 2013 tarihinde Abdülkadir isimli biriyle, bir gün sonra aynı telefondan İsmail isimli biriyle, üç gün sonra da Ahmet Mahmut Ünlü isimli kişiyle görüşme yaptı. Varank’ın telefonu dinlendiği için tüm bu görüşmeler teknik takibe takıldı ve kayda alındı. Ayrıca Varank’ın kendisinin de, dönemin Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, dönemin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile “devlet politikası açısından önem arzettiği düşünülen bir takım görüşmeler” yaptığı ve bu görüşmelerin de dinlemeye alındığı belirtildi.
Erdoğan’ın Somali ve Filistin liderleriyle yaptığı görüşmeler de Müşaviri Sefer Turan’ın kullandığı telefon üzerinden dinlenildi. Sorgu tutanağına göre Erdoğan, Turan’ın telefonundan, 26.11.2013’te Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’la, 28.11.2013’te Filistin Başbakanı İsmail Haniye’yle, 03.12.2013’te de Filistin Cumhurbaşkanı Mahmut Abbas’la görüşme yaptı ve bu görüşmeler de kayıt altına alındı.

Fidan, Davutoğlu, Yıldız...
MİT Müsteşarı’nın da dinlemeye takılmasının ayrıntıları sorgu tutanaklarında yer aldı. Tutanaklara göre pheli olarak yer alan Faruk Koca’nın Hakan Fidan ve Bakan Taner Yıldız ile yaptığı görüşmeler dinlendi. Bu görüşmelere ilişkin tape dökümlerinin de hazırlandığını ifade eden savcılık, Fidan’a tape dökümlerinde “Emin” kod adının verildiğini soruşturma dosyasında belirtti. Bu bölüm ise sorgu tutanağına şöyle yansıdı:
“Faruk Koca’nın Fidan’ın görevi gereği yaptığı değerlendirilen bir takım yurtdışı bağlantılarıyla görüşmeleri için aracılık ettiği, Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji Bakanı Taner Yıldız, MİT Müsteşarı Fidan ve bazı diğer kişilerin devlet güvenliği açısından önem arzettiği değerlendirilen bir takım görüşmelerin ve toplantılarının planlandığı, Fidan ile Koca’nın Davutoğlu-Fidan ve bir devlet büyüğünün daha katılacağı bir görüşmeyi planladıkları, Erdoğan’ın Davutoğlu’nun, Fidan’ın ve ismi tespit edilemeyen ancak tapelerden başka bir ülke diplomatı/devlet büyüğü olabileceği değerlendirilen kişi/kişilerin katılması planlanan ve devlet güvenliği açısından önemli görülerek gizli tutulan bir toplantıyla ilgili görüşmelerin kayıt altına alındığı, Türkiye ve Irak arasında oluşan diplomatik bir sorunun çözümüne ilişkin görüşmelerin kayıt altına alındığı, söz konusu iletişimlerin bir kısmının içeriklerinin devlet güvenliği açısından önem arzettiği ve gizli kalması gerektiği düşünülen görüşmeler olduğu...”

Aracı yine danışman
Soruşturma kapsamında bazı siyasilerin nasıl dinlendiğine ilişkin de bilgiler yer aldı. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un görüşmelerinin danışmanı Furkan Torlak aracılığıyla dinlendiği belirtildi. Savcılık dosyasındaki bilgilere göre bir konuşmada Kurtulmuş, danışmına ile Türkiye’nin Mısır politikası hakkında konuştu. Sorgu tutanaklarında eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in de danışmanı Adnan Boynukara’nın telefonundan dinlendiği ifade edilerek, Ergin’in şu an HDP Grup Başkanvekili olan Pervin Buldan ile yaptığı görüşmelerinin kayıt edildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Dosyadaki kurumlar

Dosyada hedef şahıslar üzerinden dinlenerek kayıt altına alındığı belirtilen kurumlar ise şöyle:
Başbakanlık İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Adalet Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü, TRT Genel Müdürlüğü, Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü, İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçiliği, İstanbul Üniversitesi, ODTÜ Stratejik Dairesi Başkanlığı, Muş Alparslan Üniversitesi, Kağıthane Belediye Başkanlığı.

Şüphelilere sorulan sorular...

Şüphelilere bu dinlemeler sıralanarak şu sorular yöneltildi:
l Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hangi yetkiyle görüşmesini dinlediniz ve kayıt altına aldınız?
l Bakanlar Ahmet Davutoğlu, Taner Yıldız, Sadullah Ergin, Mehdi Eker, Fatma Şahin, Mehmet Şimşek’in hangi yetkiyle görüşmesini dinlediniz ve kayıt altına aldınız?
l MİT Başkanı Hakan Fidan’a “Emin” kod ismini vermenizdeki amaç nedir?
l Hakan Fidan’ı hangi amaçla ve neden dinlediniz?
l Suç soruşturmasıyla ilgili olmayan görüşmeleri neden tape yaptınız?
l İzahatı yapılan ulusal güvenlikle ilgili görüşmeleri başka yerlere servis ettiniz mi?

Haberin Devamı

424 telefon 171 e-posta

Dosyaya göre, şüpheli polisler “Selam örgütü soruşturması” kapsamında 232 kişinin soruşturmaya dahil edildiğini, bu şahısların kullandığı 424 adet telefon hattı ile 171 tane de mail adresi hakkında da iletişim tespit kararı alındığı belirlendi.