Gündem Danıştay’dan ‘başörtüsü serbestisi’ kararı

Danıştay’dan ‘başörtüsü serbestisi’ kararı

07.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Danıştay 2. Daire, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeline başörtüsü serbestisi getiren düzenlemenin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açılan davada, yürütmenin durdurulması istemini reddetti. Danıştay Savcısı ve dairenin bir üyesi bu karara katılmadı. Üye, anayasada yer alan, “laiklik ilkesi”nin varlığını korudukça, kararın hukuken kabul edilemeyeceğini savundu.

Danıştay’dan ‘başörtüsü serbestisi’ kararı

Milli Savunma Bakanlığı’nca (MSB) 2017’de yapılan düzenleme ile kadın personelin başörtüsü takmasının önü açılmıştı.

Haberin Devamı

Halkın Kurtuluşu Partisi Genel Başkanlığı ise bu düzenlemeyi getiren, yönetmeliğin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açtı.

MSB, düzenlemenin dini inanç ve ibadet hürriyetini güvence altına alarak, kadın personele istemesi halinde belirli şekil ve şartlar altında başını kapatma özgürlüğü tanındığı yönünde savunma gönderdi.

Davayla ilgili ilk incelemesini yapan Danıştay 2. Daire, yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması istemini reddetti. Dairenin bir üyesi bu karara katılmadı.

Üyenin karşı oy yazısında, idarenin düzenleme alanının kamu hizmetinin gerekleri ve kamu yararıyla sınırlı bulunduğu, kamu hizmetinin ana ilkelerinden olan tarafsızlık ilkesinin öncelikle gözetilmesi gerektiği belirtildi. Bu nedenlerle kamu hizmetini yürütmekle yükümlü bulunan ve bu statüye girerken belirli ilkelere uymayı kabul eden kamu görevlilerinin, din ve vicdan hürriyetinden bahisle dinsel mensubiyetlerini öne çıkarmalarına olanak sağlayacak şekilde kural getirilmesinin, Anayasa’nın 2. maddesinde yer alan, “laiklik ilkesi” varlığını korudukça, hukuken kabul edilemeyeceği belirtildi.