Gündem Davalar yüzde 70 oranında bitti

Davalar yüzde 70 oranında bitti

08.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Gündemdeki konulara ilişkin önemli açıklamalar yapan Adalet Bakanı Gül, FETÖ davalarının yüzde 70 oranında sonuçlandığını ve 2 bin 140 mahkûmiyet ve bin 478 beraat kararı verildiğini söyledi.

Davalar yüzde 70 oranında bitti

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, FETÖ’ye ilişkin yargılamalarda, davalarının geneli itibarıyla yüzde 70 oranında ilk derecede sonuçlandığını ifade etti. Gül, “287 dosyanın 171’inde karar verilmiştir, 116 dava devam etmektedir. Adil Öksüz için Almanya’ya talepte bulunduk” dedi. CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’yi de eleştiren Gül, “Sayın İnce, hangi Amerikalı aramıştır? Amerika’dan Türk vatandaşı mı aramıştır, firarilerden birisi midir? Bu kişi ise ne söylemiştir? Bunu öncelikle tüm milletin bilmeye hakkı vardır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Gül, Anadolu Ajansı Editör Masası’nda önemli açıklamalarda bulundu. Gül, özetle şunları söyledi:

‘İnce’yi kim aradı?’

DARBE DAVALARI: Darbe davalarında 287 dosyanın 171’inde karar verilmiştir, 116 dava devam etmektedir. 2 bin 140 mahkûmiyet, bin 478 beraat kararı verilmiştir. Fiili darbe davalarının genel itibarıyla yüzde 70 oranında ilk derecede sonuçlandığını söyleyebiliriz. 2018 sonunda bu yargılamaların artık Türkiye’nin yargı gündeminden düşeceğini, tamamlanacağını düşünüyorum. 40 yıldır gizli ajanda ile, ‘devleti ele geçirene kadar kendinizi gizleyin’ mottosuyla yetişmiş bir örgüt için, ‘İki yılda bitirdik, artık mücadele sona erdi, başarıyla bitti’ bunu kimse diyemez. Burada kararlı, teyakkuz içerisinde, istikrarlı bir şekilde mücadeleyi sürdürmek lazım.

Haberin Devamı

GÜLEN’İN İADE TALEBİ: Burada esas sorun kamuoyunun, milletin beklediği, ‘Sayın İnce’yi, hangi Amerikalı aramıştır. Amerika’dan Türk vatandaşı mı aramıştır, firarilerden birisi midir? Bu kişi ise ne söylemiştir, kim aramıştır. Bunu öncelikle tüm milletin bilmeye hakkı vardır. Burada gerçekten ciddiyetsizlik var. Ne oldu? ‘Bir Amerikalı aradı’. Kim aradı, ne söyledi? Bunu milletle paylaşmak zorunda. Ama asıl hazin olan, siz Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanlığı’na talipsiniz, devletin ilgili kurumlarından gelen bilgilere değil de bir gelen telefona itibar ediyorsunuz. Türk milleti, devleti asla gidip böyle bir yaklaşıma, tarza teslim etmez.

‘Mor Beyin’de oldu’

ADİL ÖKSÜZ TALEBİ: Bizim öyle bir tespit anlamında değil ama kamuoyuna yansıyan birtakım bilgiler ve haberler üzerine böyle bir mahkemenin talebi oldu. Henüz bakanlığımıza iletilmiş herhangi bir dönüş olmadı. Süreci hep birlikte takip edeceğiz. Bu konuda gerekli girişimleri hukuk çerçevesinde sürdüreceğiz.

KÜRT OYLARI: 7 Haziran’da HDP bölgeden en güçlü desteği aldı, ilk başta döndü silahı kendi bölge halkına çevirdi. İşte biz mücadelemizi bunlarla yapıyoruz. Bölge halkına huzurun kalıcı şekilde gelmesi için bu mücadeleyi yapıyoruz, HDP bölgeden aldığı oyu, yine marjinal sol örgüt elemanlarına, sol kesime ciro ediyor. Ama bunun bu sefer bölgedeki vatandaşlarımız, kardeşlerimiz farkında. Çünkü Ak Parti, ret, inkâr ve asimilasyon politikalarını sona erdirdi.

Haberin Devamı

OHAL KOMİSYONU: FETÖ ile mücadelede herkesi FETÖ’cü diye bir şeyin içine koyarsan, herkes FETÖ’cü olursa asıl FETÖ’cüler arada kaynar. Mor Beyin meselesinde de öyle oldu.

Hükümet olarak, devlet olarak ilgili makamlar nezdinde suçlu ile suçsuzu ayırt etme anlamında gereken titizliği gösterdik. Savcılıklar, şu an itibarıyla 15 bin 743 kişi hakkında soruşturma yapılmasına yer olmadığına karar verdi.

Eğer bunu getirmeseydik 15 bin 743 kişinin yine kapısına polis gidecekti, şüpheli olacaktı. 107 bin 175 kişi ihraç işlemine tabi tutulmuş. OHAL Komisyonu’na 108 bin 905 başvuru var, 19 bin 500 dosyada karar verilmiş. 970 tüzel ya da gerçek kişinin iadesi kabul edilmiş.

‘Demokrasinin bir gereğidir’

DARBECİLERİN İADESİ: Tüm evraklar tamam olduğu halde çeşitli gerekçelerle başvurular reddediliyor. Türkiye’den talep bile olmadan Yunan tarafının, ‘İade ediyoruz’ demesi demokrasinin bir gereğidir. Şimdi ben CHP’ye, meydanlarda bağırıp, çağıran o adaylara da söylüyorum. Yunanistan’ı niçin kınamıyorsunuz? Yani, ‘eksik, şu bu’ diyorsunuz ya gidip Yunanistan’a, Amerika’ya diğer ülkelere, ‘Türkiye istemiş ben bu konuda ülkemizde 251 vatandaşımızı şehit eden bu alçakları, teröristleri niye iade etmiyorsunuz’ diye hiçbir şey yok.