16.05.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
NİĞDE DHA
Niğde’nin Çamardı İlçesi’ndeki Demirkazık Dağı’nda önceki gün kaybolan Ukraynalı 12 dağcıdan 38 yaşındaki İnna Gorotyska hayatını kaybetti. Helikopterle alınan kadın dağcının cesedi Adana’ya getirilirken, ona 2 arkadaşı eşlik etti. Dağda kalan 9 dağcı ise dün sabah kendi imkânlarıyla Emli Vadisi’ne doğru inişe geçti. Ukraynalı kadın dağcının ölümüyle birlikte Demirkazık’ı da kapsayan Aladağlar’da 56 yılda ölen dağcıların sayısı 16’ya yükseldi.
Yaklaşık 10 gün önce Ukraynalı 12 kişilik dağcı ekibi, dağcılık ve trekking turizminin eşsiz mekanı ve Orta Toroslar’da yer alan Aladağlar’daki en yüksek 4 yükseltiden biri olan Demirkazık Dağı’na geldi. Bölgede dağ yürüyüşü ve kamp yapmayı planlayan Ukraynalı dağcılar Victoria Polozova, İnna Gorotyska, Olga Morcico, Sergi Morenko, Olena Sabybina, Yolodymyr Tulsayka, Yolodymyr Kyrpa, Olya Karabova, Aleksandır Martynov, Darya Tyuryunnk, Kuzendsov Artem ve Litvinenko Yuliana, çadırlarını kurup bölgeye yerleşti.
GPS’den yardım istediler
Bölgede bulunduklarını resmi makamlara bildirmeyen Ukraynalı dağcılar, 3 bin 756 metre yükseklikteki Demirkazık Dağı’nın birçok bölgesinde kamp kurup tırmanış yaptı. Ukraynalılar, dün saat 14.13’de yönlerini belirledikleri GPS cihazının ’Help’ (yardım) tuşuna bastı.
Cihazın bağlı olduğu İngiltere’deki şirket yardım çağrısını alınca, bilgileri teyit edip saat 18.00’de Türk makamlarına yardım çağrısını bildirdi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) hemen harekete geçti. Helikopter ile AKUT, UMKE, Dağcılık Federasyonu Niğde İl Temsilciliği ekipleri bölgeye sevk edildi. Bölgede arama kurtarma çalışması başlarken, dağcıların yerlerinin tespit edilmesi için Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na ait gece görüşlü helikopterle gece geç saatlere kadar bölgede çalışma yapıldı. Çığ ve yoğun sis nedeniyle çalışmaya ara verildi. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte havadan ve karadan arama kurtarma çalışmasına tekrar başlandı.
3 bin metrede göz teması
Helikopterle havadan arama kurtarma çalışması yapılırken, Demirkazık Dağı’nın batı yakasına düşen 2 bin 950 metre yükseklikteki Güzeller Çanağı’nda saat 07.00 sıralarında dağcılarla göz teması sağlandı. Dağcıların koordinatları Çamardı Kaymakamı Mehmet Fevzi Dönmez başkanlığında kurulan Kriz Masası’na bildirildi.
Dağcıların bulunduğu yakın bir bölgeye iniş yapan helikopterde bulunan kurtarma ekibi, dağcılara ulaştığında İnna Gorotyska’nın öldüğünü belirledi. Buzda kayınca 100 metre yükseklikten düşüp öldüğü bildirilen Gorotyska’nın cesedi ile beraberindeki arkadaşları 31 yaşındaki Sergi Morenko ile 29 yaşındaki Darya Tyuryunnk helikoptere alındı.
Ölen kadın dağcı ile 2 arkadaşı helikopterle hastaneye getirildi. Diğer dağcıların bir sorunlarının olmadığını bildirdi.
Ölen 16. dağcı
Ukraynalı dağcı 38 yaşındaki İnna Gorotyska’nın can verdiği Demirkazık’ı da kapsayan Aladağlar’da son 56 yılda ölen dağcıların sayısı 16’ya yükseldi.