Gündem Denizaltındaki coğrafi şekillere Türkçe isimler

Denizaltındaki coğrafi şekillere Türkçe isimler

24.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin denizlerinin altındaki dağ sıralarının isimleri değiştirildi. Binlerce metre derinlikte yer alan sıra dağlar ve platolar, Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’nın (TÜDAV) 10 yıllık çabası sonucu Türkçe isimlendirildi.

Denizaltındaki coğrafi şekillere Türkçe isimler

GÖKHAN KARAKAŞ/ İSTANBUL-  Piri Reis ile Türk modern coğrafyasının kurucusu Prof. Dr. Sırrı Erinç’in ismi Akdeniz’de yaşatılacak. Türk denizlerinin altındaki plato, kanyon, çukur ve dağların Latince ve İngilizce isimlerinin Türkçeleriyle değiştirilmesini isteyen TÜDAV 10 yıl sonra bunu başardı. İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’ne bağlı Coğrafi Adlar Uzmanlar Kurulu; Karadeniz, Marmara Denizi, Ege Denizi ve Akdeniz’deki oluşumların isimlerinin değiştirilmesine karar verdi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanan kararla; Karadeniz’de Karaburun ve Boğaziçi Deniz Altı Kanyonları, Karasu Deniz Altı Kanyonu; Marmara Denizi’nde Marmara Çukurları; Ege Denizi’nde Büyük Anadolu Bankı, Batı Anadolu Bankı, Anadolu Bankı, Balıkçı Bankı, Yunus Bankı; Akdeniz’de Piri Reis Deniz Altı Dağları, Finike Deniz Altı Dağları, Sırrı Erinç Deniz Altı Platosu, Bilim Sığlığı ile Akdeniz Deniz Altı Dağı yeni isimler olarak belirlendi. TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, uluslararası deniz hukukunda büyük eksikliğin giderildiğini belirtti.

Denizaltındaki coğrafi şekillere Türkçe isimler

Sırrı Erinç platosu

Türk modern coğrafyasının sembolü Prof. Dr. Sırrı Erinç’in ismi deniz altı platosuna verildi. İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu, “Nadide coğrafyacılarımızdan Prof. Dr. Sırrı Erinç’in isminin Türkiye için önemi gittikçe artan Doğu Akdeniz’de deniz altı platosuna verilmesine çok sevindik. Prof. Dr. Sırrı Erinç, Türk fiziki coğrafyasının temel taşlarından biriydi ve enstitümüzün 1982-1985 yılları arasında kurucu müdürlüğünü yapmıştı. Hocamızın yaptığı Türkiye Atlası halen her evin kütüphanesinde bulunan bir eserdir” dedi.

Haberin Devamı

Denizaltındaki coğrafi şekillere Türkçe isimler

Piri Reis dağları

1513 yılında tamamladığı 16 parçalık dünya haritası ile tarihe geçen Piri Reis’in isminin de Doğu Akdeniz’de denizaltı dağlarına verildi. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Öztürk, Piri Reis Denizaltı Platosu’nun 2200 metre derinliğinden R/V Yunus/S gemisiyle örnekler almıştı.