Gündem Denizin üzerinde özgürlük başkenti

Denizin üzerinde özgürlük başkenti

30.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’de içinde 50 bin kişinin yaşayabileceği 1.3 km uzunluğunda dev bir ‘yüzen şehir’ tasarlandı. ‘Özgürlük gemisi’ adı verilen projenin maliyeti 10 milyar dolar

Denizin üzerinde özgürlük başkenti



Florida merkezli bir şirket, 1.3 kilometre uzunluğunda bir ‘yüzen şehir’ tasarladı. 25 kat yüksekliğindeki ‘Özgürlük Gemisi’ adı verilen dev yapı 50 bin kişinin yaşayabileceği şekilde tasarlandı. Tasarımcılar, geminin planladıkları halinin bilgisayarda oluşturulmuş görüntülerini paylaştı. Buna göre, gemide, okullar, hastane, parklarıyla birlikte bir kumarhane, sanat galerisi ve AVM bulunması planlanıyor. Yapının çatısında da 40 kişiye kadar yolcu taşıma kapasiteli özel ve ticari uçaklar için bir havaalanı bulunacak.

En büyük gemi
Freedom Ship International şirketinin müdürü ve başkan yardımcısı Roger M. Gooch, “Özgürlük Gemisi bgüne kadar inşa edilmiş en büyük gemi ve ilk yüzen şehir olacak” dedi. Şirket, projenin gerçekleştirilebilmesi için gerekli tahmini rakam olan 10 milyar doları (20.1 milyar TL) toplamaya çalışıyor. Gooch, projenin yüksek sermaye gerektiğini söyleyerek, son birkaç yıldaki küresel ekonominin bu tarz kanıtlanmamış ilerici projeler için uygun olmadığını belirtiyor.

Dünyayı dolaşacak
Ancak, son birkaç ayda projeyle daha çok ilgilenildiğini ve başlangıç için gerekli olan 1 milyar doları (2 milyar TL) bulabileceklerini ekliyor. Geminin, zamanının yüzde 70’ini büyük şehirlere demirlemiş halde, kalanını da ülkeler arası seyir halinde geçirmesi planlanıyor.