Gündem ‘Deprem Türkiye’deki fayları tetiklemez’

‘Deprem Türkiye’deki fayları tetiklemez’

14.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uzmanlar Irak-İran sınırındaki 7.3 büyüklüğündeki depremin Doğu Anadolu’daki fay kuşaklarını etkilemeyeceği görüşünde

‘Deprem Türkiye’deki fayları tetiklemez’

Irak ve İran’da meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki yıkıcı eprem gözleri Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne çevirdi. Uzmanlara göre bu deprem Doğu Anadolu’da fay kuşaklarını etkilemez.

Haberin Devamı

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Şerif Barış, “Süleymaniye depreminin, Türkiye’deki faylara bir etkisi olmaz. Büyük depremler ve fay kırılmaları ancak yakın yerlerdeki fayları tetikler. Büyük bir kırılma meydana gelmişse, fayın sağ veya sol uzantısındaki bölgelerde riskten söz edilebilir. Örneğin 17 Ağustos sonrası ardından yaşanan Düzce depremi tetiklenme sonucunda ortaya çıkan kırılmalardan biridir. Benzer büyüklükte bir deprem Marmara Denizi’nde olsaydı, İstanbul buna hazır mıydı? Maalesef hayır! Türkiye’nin 15 bölgesinde her an, 7’den büyük deprem olma ihtimali var. Doğu Anadolu’da 7 ve üzeri deprem üretme potansiyeli olan fay hatları mevcut” dedi.

Haberin Devamı

Bağlıntılı değil

Süleymaniye’deki depremin yerin 33 kilometre derinliğinde olmasının can ve mal kaybını azalttığına dikkat çeken Prof. Dr. Barış, depremin yerin 10 kilometre derininde meydan gelmesi halinde hasar çok daha büyük olacağını söyledi.

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Oğuz Gündoğdu da, bu depreme dair şunları söyledi:

“7.2 büyüklüğündeki Süleymaniye depremi, Zağanos bindirme hattı dediğimiz fayda oluştu. İran ve Irak’ı etkileyen büyük deprem Arap levhasının bindirmesiyle oluşan bir kırılma. Bizim zon dediğimiz bu hatta irili, ufaklı depremler meydana gelmekteydi. Ancak son 100 yıllık dönemde böylesi büyük bir depreme rastlamamıştık. Arap levhasının İran’a doğru bindirmesi sonucu yaşanan büyük depremde neyse ki, yerleşim yerlerinin az olması nedeniyle büyük bir felaket ortaya çıkmadı. Söz konusu depremin Türkiye’ye doğrudan bir etkisi olmaz. Türkiye’nin doğusunda Kahramanmaraş ve Gaziantep’ten geçen Doğu Anadolu Fayı var. Ancak Süleymaniye’deki fay kırığının bizim şehirlerimizden geçen fay hatlarıyla bağlantısı yok.”

Lice depremi

Prof.Dr.Haluk Eyidoğan (İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Emekli Öğretim Üyesi): “1975 Lice depremi, bindirme kuşağının ürettiği bir depremdi. Bu kuşakta, İran’daki Zağaros dağlarına doğru bindirme nedeniyle depremler oluyor. Bu deprem ise Bitlis-Zağaros kolunun İran-Irak sınırındaki aktif kısmında oldu. Bu hattın doğu illerimizde bir depremi tetiklemesi mümkün değil.”

Yazarlar