Gündem Depremde komşu, komşuluğunu yaptı

Depremde komşu, komşuluğunu yaptı

11.03.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Deprem felaketinde Bulgaristan yardıma koşan ilk ülkelerden birisi oldu.

Depremde komşu, komşuluğunu yaptı

İSMAİL ŞAHİN - İlk deprem olduktan 2 saat kısa bir sürede harekete geçen Bulgar yetkililer 6 saat içinde 9 tonluk acil yardım ekipmanı ve arama kurtarma ekiplerini iki askeri nakliye uçağıyla deprem bölgesine gönderdi. Bulgarlar  Azerbaycan ile bölgeye ilk ulaşan ilk yabancı ekip oldu. Aynı günün akşamı 59 kişilik arama kurtarma ekibi de 19 araçla Kapıkule’den giriş yaparak deprem bölgesine ulaştı. Bulgaristan vatandaşı soydaşlar, bu ülkedeki Türk şirketleri, Bulgar siyasiler, ve kurumlar da yardımlar için seferber oldu. Her ilde yardım toplama noktaları kuruldu. Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök, 200 civarında arama kurtarma ekibinin deprem bölgesine gittiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Depremde komşu, komşuluğunu yaptı
Büyükelçi Aylin Sekizkök 6 Şubat günü Adıyaman’a ulaşarak 10 gün enkaz altından onlarca can kurtaran Sofya belediyesine bağlı şehir arama kurtarma ekibine (USAR) teşekkür etti.

200 TIR yardım

Depremzedelere yardımda merkezi koordinasyonun Türk büyükelçiliği ve çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Haraketi (HÖH) Partisi tarafından yapıldığına işaret eden Sekizkök, “29 ayrı noktada yardım toplama merkezi kuruldu. Şimdiye kadar 200 TIR yardım malzemesi bölgeye gönderdildi. Konteyner sayısı 150’yi buldu. Binin üzerinde çadırı da bögeye ulaştırdık” diye konuştu.

Sadece Türk kökenli soydaşların değil Bulgarların da yardımlara büyük destek verdiniğine dikkat çeken Sekizkök, “Bulgarlar çok duyarlı davrandı, bireysel bağışlara büyük katkı sağlandı. HÖH’ün katkısı da çok büyüktü. Türk işadamları da ciddi miktarda katkı yaptı. Büyükelçilik’in hesaplarında 2 milyon dolar civarı bir para toplandı. İlaveten Bulgaristan başmüftülüğü 1 milyon dolardan fazla nakdi yardım yaptı. HÖH de 2 milyon dolara yakın bir yardım toplayıp bunu 500 bin dolarını AFAD hesabına aktardılar. Geriye kalanı da çadır ve konteyner için kullanıldı. Türk nüfusun olmadığı belediyeler bile meclis kararıyla 20 bin levanın üzerinde yardım ulaştırdı. Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçisi Angel Cholakov, depremin ertesi günü bölgeye gitti. 10 gün Bulgaristan’dan gelen arama kurtarma ekipleri ve yardımları koordine etti. Yardımları ulaştırmak için Bulgaristan hükümeti demiryollarını bize tahsis etti. Avrupa’dan gelen yardımlar da sorunsuz geçti. Müteşekkiriz” dedi.