Gündem Dera’da insani dram yaşanıyor

Dera’da insani dram yaşanıyor

02.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Suriye’de Esad rejiminin ülkenin güneyindeki Dera’daki halk hareketini bastırmak için bölgeyi havadan ve karadan bombalarken, sevk edilen takviye güçlerin bölgeyi kuşatmaya alması temel ihtiyaç maddelerine ulaşılmasını engelliyor. İhtiyaçlarını karşılayamayan halk, bölgeyi terk etmeye başladı.

Dera’da insani dram yaşanıyor

 

NAMIK DURUKAN Ankara - Suriye’nin güneybatısında, Ürdün sınırında bulunan Dera kentinde Rusya’nın arabuluculuğunda rejimle silahlı gruplar arasında sağlanan ateşkes kısa sürdü. Rejimin bölgede çok sayıda kayıp vermesi ve 200’ü aşkın rejim askerinin direniş grupları tarafından esir alınması sonrası devreye giren Rusya’nın girişimleri sonuç vermeyince bölgede çatışmalar şiddetlendi. Rejim güçleri, bölgeyi yeniden havadan ve karadan bombalamaya başlarken ağır silah desteğinde yeni takviye güçler sevk etti. Takviye güçlerin çatışma bölgesine ulaşması sonrası rejim, abluka uygulamaya başladı.

Haberin Devamı

32 sivil öldü

Çatışmalarda son üç günde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 32 sivil yaşamını yitirirken onlarca sivil ise yaralandı. Geniş alanlara yayılan çatışmalar nedeniyle bölgede sivil kayıpların artabileceği tahmini yapılıyor.

Rejim güçlerinin kent merkezinin yanı sıra kasaba ve köylere yönelik uyguladığı kuşatma harekatı sonucu bölgede yiyecek, içecek ve ilaç sıkıntısı baş gösterdi. Bölgedeki kaynaklar, rejimin kuşatma uyguladığı yerleşim birimlerinde “İnsani bir felaketin” yaşanabileceğini bildirirken bölgeden göç hareketi başladı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SHOR), bölgeden çıkmaya çalışanların sayısını binlerle ifade ederken, güvenli alanlara ulaşanların sayısını on bin olarak açıkladı. Bölgeden çıkmayı başaran ailelerin bir bölümü ise Suriye’nin kuzey bölgelerine ulaştı. Rejimin kuşatmasında bulunan yerleşim birimlerinde kalanların büyük bölümü kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşuyor.

Haberin Devamı

Rejim bombalıyor

Dera’nın doğu ve batı kırsalı ile kent merkezinde çok sayıda cephe hattında dün de şiddetli çatışmalar ve yoğun bombardımanlar devam etti. Yerel silahlı milis direniş grupları, rejim güçlerinin konuşlandığı bir çok mevzi ve kontrol noktasını ele geçirdi. Dera’nın doğu kırsalında Um El Mayazen, Nasib, El Tayba, Sayda, Kahil, El Harrak ve El Maliha’daki gümrük bölgesi direniş gruplarının denetimine geçti. Etkili saldırılar sonucu hava kuvvetleri istihbarat servisinin de içinde yer aldığı rejimin askeri grupları Sahva, Alma ve El Msifra’dan çekilmesinin ardından Doğu Dera’daki 11 bölge rejim güçleri ve güvenlik servislerinden arındırıldı. Bölgeden çekilmek zorunda kalan rejim ordusu, bölgeyi havadan yoğun bir şekilde bombalamaya başladı.