Gündem Dershanelerde her derse ayrı kurs dönemi

Dershanelerde her derse ayrı kurs dönemi

06.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Dershanelerin kapatılmasının ardından açılan özel öğretim kurslarının kaç ders verebileceği sorunu yap-boza döndü.

Dershanelerde her derse ayrı kurs dönemi

Milli Eğitim Bakanlığı(MEB), dershaneleri kapatan yasadan sonra eski dershanelerin, “Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe” gruplarından en fazla üçü için özel öğretim kursu açılabileceğini duyurmuştu. Ancak bu düzenlemenin iptali için Danıştay’da dava açıldı. “Üç ders formülü” mahkeme kararı ile durdurulurken, kararın gerekçesinde, “özel öğretim kurslarını, yönetmelikte yer alan sekiz bilim grubundan üçüyle ilgili eğitim vermeye zorlamanın, bu kurumların faaliyetlerini büyük ölçüde kısıtlayacağı, özel teşebbüs hürriyetini zedeleyeceği” değerlendirmesi yapıldı.
Özel öğretim kursu faaliyetlerinin üç bilim grubuyla sınırlanması nedeniyle daha fazla bilim grubundan eğitim almak isteyen kursiyerlerin birden fazla kursa gitmek zorunda kalacağının da belirtildiği gerekçede, kursiyerlerin talep ettiği bilim gruplarını bir arada veren kurs bulmakta zorlanacağı, düzenlemenin kişilerin eğitim-öğrenim hakkını kullanılamaz hale getirebileceği vurgulanmıştı.
Önceki karar daraldı
Danıştay’ın kararı üzerine MEB, daha önce belirlenen bilim gruplarından en fazla beş bilim grubunda kurs açılabileceğini düzenledi. Ancak darbe girişiminin ardından MEB, Danıştay kararı ile genişlettiği kendi koşulunu, ilk düzenlemenin çerçevesinden daha da daralttı. Dün Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğinde kursların sadece tek bir bilim grubunda ders verebileceği hükmü yer aldı.
Böylece daha önce Danıştay’ın dikkat çektiği sorunun yine yaşanacağı, öğrencilerin her bir ders için başka bir kursa gitmek zorunda kalacağı ifade edildi.
MEB’ten yapılan açıklamada, “1 Temmuz 2018 tarihine değin beş bilim grubuna kadar ve bakanlıkça onaylanmış bilim gruplarında eğitim verebilmesi sağlanmıştır” ifadeleri kullanıldı.