Gündem Destek 4 seansla sınırlı kalmayacak

Destek 4 seansla sınırlı kalmayacak

20.11.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Aile Bakanı Şahin, boşanmaları azaltmayı amaçlayan ‘aile danışmanlığı’ hizmetiyle ilgili olarak “Bir aile bile yoluna devam etse kazancımız olacak. 4 seans sonunda aile karar verecek. Gerekirse farklı yöntemler uygulanacak” dedi

Destek 4 seansla sınırlı kalmayacak

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, boşanmaları azaltacak aile danışmanlığı hizmetinin çiftlere 4 seansta verileceğini belirterek, “Sonunda aile kendi karar verecek. Daha derin ve danışman hizmeti gerekiyorsa, bunu farklı yöntemlerle götüreceğiz. Ailelerimizi çok daha huzurlu mutlu parçalamadan, kırmadan, dökmeden götüreceğimiz bir projeyi de başarmış olacağız. Çalışmaların sonunda bir aile bile mutlu ve huzurlu bir şekilde yoluna devam ederse bu hepimizin kazancı olacak” dedi.
Şahin, dün Jandarma Genel Komutanlığı tarafından düzenlenen “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi” konulu törenin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Boşanma oranlarını azaltmak için hayata geçirilmesi planlanan aile danışmanlığı projesine ilişkin bir soru üzerine Şahin, bakanlık olarak 2011’de çok geniş kapsamlı bir araştırma yaptıklarını ve boşanmanın nedenlerini ve rakamları analiz ettiklerini anlattı.
Araştırmadan boşananların yüzde 17’sinin eski eşiyle yeniden evlendiği sonucunun çıktığını belirten Şahin, “Evlilik kurumunu, iletişimsizlik, ekonomik sorunlar gibi bir takım sorunlar etkiliyor. Aslında çok küçük desteklerle kurumu koruyup kollayacağımız yere çok hızlı bir şekilde dağıttığımızı, bozduğumuzu, kırdığımızı, döktüğümüzü gördük” dedi.

450 çiftten 75’i devam etti
Bunun üzerine bakanlık olarak bir çalışma yaptıklarını ve 5 ilde bir pilot çalışmaya dönüştürdüklerini belirten Şahin, Aile Mahkemesi hâkimleri ile bir araya geldiklerini ve hakimlerin kendilerine gelen dosyayı bakanlığa aktardığını söyledi. Bu konuda eğitici eğitimini almış sosyal hizmet uzmanlarıyla gelen vakalar üzerinde birebir çalışılmaya başlandığını anlatan Şahin, 5 ilin pilot çalışmasında, ayrılmak için Aile Mahkemesi’ne başvuran dosyadan 450 çiftten 75 çiftinin ayrılmadan evlilik kurumunu devam ettirmeye karar verdiğini bildirdi. Toplumun böyle bir desteği istediğini söyleyen Şahin, “Dün biz Adalet Bakanımızla beraber Başbakan Müsteşarımıza geldiğimiz noktayı, hukuki düzenlemeyi çalıştığımız son şeklini teslim etmiş olduk. Meclis’teki bütçe görüşmelerinden sonra Plan Bütçe Komisyonu Başkanı ile görüştük yasanın içerisine bunu da birleştireceğiz” dedi.
Desteğin zorunlu olmadığını, isteyen çiftlere verileceğinin altını çizen Şahin, “Ailelerimizi çok daha huzurlu mutlu parçalamadan, kırmadan, dökmeden götüreceğimiz bir projeyi de başarmış olacağız” diye konuştu.

Vaka bazlı destek verilecek
Ombudsmanların hangi alanda destek sağlayacağına ilişkin soru üzerine ise Şahin, “Her vakanın bir nedeni var, tek tip, tek çözümle gitmek mümkün değil. Bu işin eğitimini almış uzman neden o ailenin ayrılmak istediğine göre, nasıl destek vereceğini anlatacak. Psikolojik, hukuki, ekonomik destek.. Neye ihtiyacı varsa” dedi. Teknik altyapının hazır olduğunu aktaran Şahin, ilk aşamada hizmetin 4 seans verileceğini kaydetti. Şahin, “4 seansın sonunda aile kendi karar verecek daha derin ve danışman hizmeti gerekiyorsa, bunu farklı yöntemlerle götüreceğiz” diye konuştu.

Yazarlar