Gündem Âdet dönemi ve oluşma evreleri

Âdet dönemi ve oluşma evreleri

24.04.2018 - 09:18 | Son Güncellenme:

Âdet dönemi kadınların ergenlik döneminden itibaren her ay yaşadığı rahim içi tabakasının kan ile vücuttan atılması olayıdır. Her âdet düzeni kadından kadına değişiklik gösterir. Bazıları her ay düzenli bir periyotta âdet görürken bazı kadınlar ise düzensiz bir şekilde görmektedir.

Âdet dönemi ve oluşma evreleri

Âdet döngüsünün düzeni kişinin tamamen hormonları ile alakalı bir durumdur. Tıp dilinde regl olarak adlandırılmaktadır. Âdet yaşamadan önce rahim iç tabakası kalınlaşır ve kalınlaşan bölüme ise proliferasyon denilir. Eğer gebelik gerçekleşmezse vücut kalınlaşan bu dokuyu kan ile vücuttan dışarı atar. Âdet döneminin ilk gününden sayacak olursak 2 âdet dönemin ortasında gerçekleşen bölüme ise yumurtlama dönemi denmektedir. Âdet döneminden sayacak olursak, kadınlar 14. gün ve 17. gün arası yumurtlama evresi geçirirler. Bazılarında bu dönemde belirtiler yaşanırken bazıların da ise hiç yaşanmaz. Bu tamamen kişiden kişiye değişir. İlk kez âdet gören bazı genç kızlar bu konu hakkında bilinçlendirilmedikleri için korku ve utanç duymaktadırlar. Asla korkulmaması ve utanılmaması gereken bir durumdur. Çünkü bu durum oldukça doğaldır, her kadın aynı döngüyü yaşar. Âdet döngüsünün olmaması anormal bir durumdur, asıl âdet olmamaktan korkmak gerekir.

Âdet döneminde neler yaşanır?

Kişi her ay âdet olmaya gün sayarken düzenli bir şekilde âdet oluyor ise her ay âdet öncesi sendromunu yaşar. Memelerde hassasiyet, baş ağrısı, kasıklara giren ağrı, halsizlik, mide bulantısı, kabızlık ya da ishal, şişkinlik gibi belirtiler görülebilir. Düzenli âdet gören bir kişi 3 ile 7 gün arasında kanama yaşar. Düzensiz olan bir kişi ise bu durum değişmektedir. Düzensiz âdet görenler bir kadın doğum uzmanına giderek sorunun nerden kaynaklandığını araştırmalıdır. Gereken tahlil sonuçlarından doktor hekim inceleme yapar ve hastaya tedavi uygular. Âdet dönemini düzenli hale getirir. Kişi âdet olmadığı zaman ya da düzensiz olduğu zaman kendini fiziksel ve psikolojik anlamda rahatsız hissedebilir. Ya da geciken bir âdet gebelik anlamına da gelebilir. Fakat her âdet gecikmesi gebelik ile yorumlanamaz.

Âdet döneminde ağrılara dikkat

Âdet döneminde bazı kişilerin sancılı bir şekilde kasık, karın ve bel ağrıları olur. Bazı kişiler de ise bu tip belirtiler hiç yaşanmayabilir. Eğer eğer âdet dönemlerinde geçmeyen ağrılarla mücadele ediyorsanız bir jinekologa görünmeniz tavsiye edilir çünkü bu ağrılar kist, miyom ya da iltihap kökenli de olabilir.