Gündem Devlet arazisi tahsisinde yargı devre dışı

Devlet arazisi tahsisinde yargı devre dışı

22.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Özel sektöre tahsisi yargı kararıyla durdurulan devlet arazilerinin, karara rağmen yeniden özel sektöre verilmesinin önü açıldı.

Devlet arazisi  tahsisinde yargı devre dışı

Açılan davalar sonucu devlete bırakılan arazilerin 49 yıla kadar yeniden özele tahsisine izin veren düzenlemenin tartışmalı maden sahaları, kıyılar ve yaylaları kapsaması bekleniyor. TMMOB Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Orhan Sarıaltun, “Özellikle yabancı yatırımcıların girdiği bazı işleri ilgilendirecek bir şey diye düşünüyorum. Hukuku hiçe sayan bir karar” dedi.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan, “Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Değişiklikle yönetmeliğe, “Hükmen devletin hüküm ve tasarrufu altında bırakılan yerlere ilişkin işlemler” başlığıyla yeni bir madde eklendi. Yapılan değişiklikle, mülkiyeti kamu kurum ve kuruluşlarına veya kamu iktisadi teşebbüslerine aitken Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenen miktar veya tutarda yatırım, ihracat, ek istihdam ve üretim yapılması amacıyla bedelsiz olarak mülkiyeti yatırımcılara devredilen taşınmazların, açılan davalar sonucunda devlete geri verilmesine karar verilen kısımları üzerinde yatırımcılar için 49 yıla kadar doğrudan kullanma izni verilebilecek. Mahkeme kararının kesinleştiği tarihten geçerli olmak üzere verilecek izin için rayiç bedelinin binde 5’i üzerinden tahsis yapılacak.

Yabancılara yarayacak

Düzenlemeyi değerlendiren Sarıaltun, “Bu tamamen hukuku yok saymak. Hukuken sakıncalı olanı avantajlı hale getirmek olacak şey değil. Özellikle yabancı yatırımcıların girdiği bazı işleri ilgilendirecek bir şey dişe düşünüyorum. Hukuku hiçe sayan bir karar. Anayasa’ya aykırı. Hukuka karşı dokunulmazlık veriyor” dedi. Düzenlemenin maden sahaları, kıyılardaki tahsisli alanlar ve yaylalara ilişkin çalışmaları etkileyebileceğini dile getiren Sarıaltun, “Çok kusurlu yönetmelik gördüm ama böylesini görmedim” dedi.