Gündem Devletin zirvesi Hoca Bey için tam kadro

Devletin zirvesi Hoca Bey için tam kadro

01.03.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Prof. İhsan Doğramacı, Kocatepe Camii’nde gerçekleştirilen devlet töreninin ardından, babası için yaptırdığı Doğramacızade Ali Paşa Camii’nin avlusundaki anıt mezarda toprağa verildi. Kocatepe’deki törende devletin zirvesi bir aradaydı

Devletin zirvesi Hoca Bey için tam kadro

Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) kurucu başkanı, Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinin kurucusu Prof. Dr. İhsan Doğramacı, Kocatepe Camii’nde düzenlenen devlet töreninin ardından son yolculuğuna uğurlandı.
Doğramacı için dün ilk tören YÖK’te gerçekleştirildi. Buradaki anma törenine, Doğramacı’nın çocukları Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı, Osman Doğramacı ve Şermin Savaşçı ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Milli Eğitim Başkanı Nimet Çubukçu, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan katıldı.

‘Öncü tavrı örnek alınmalı’
Doğramacı’nın yerinin doldurulamayacağını belirten Çubukçu, “Şimdi bize düşen, onun yenilikçi ve öncü tavrını örnek almak ve devraldığımız bilim mirasına, bilimsel düşünceye sahip çıkarak, daha ileri noktalara taşımaktır” dedi.
Özcan da, öğrencilerinin ona seslendiği şekliyle “Hoca Bey” dediği Doğramacı’nın YÖK’ü, ulusal bir mütevelli heyeti gibi düşündüğünü ve üniversite yönetimini bütün topluma mal etmeye çalıştığını dile getirdi. Özcan, düşüncelerinden bazılarının ve YÖK’ün acımasızca eleştirildiğini, ancak Hoca Bey’in hiçbir yılgınlık göstermeden projelerini üretmeye devam ettiğini söyledi.

Kocatepe’de taziye kuyruğu

Kocatepe Camii’nde gerçekleştirilen devlet töreni ise Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nce organize edildi. Doğramacı’nın eşi Ayser Doğramacı ile çocuklarına taziye dileğinde bulunanların oluşturduğu kuyruk avlu dışına taşarken, bakanlar da taziye sırasında bekledi.
Devletin zirvesinin tam kadro hazır bulunduğu törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, çok sayıda bakan, kuvvet komutanları, ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz katıldı.
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Ürdün Prensi El Hasan, Hikmet Çetin ve İsmet Sezgin’in de aralarında bulunduğu çok sayıda eski bakan, işadamı Rahmi Koç ile rektörler de katılımcılar arasındaydı.

Kadınlar da saf tuttu

Öğle vakti kılınan cenaze namazında, bazı kadınların da saf tuttukları görüldü. Doğramacı’nın Türk bayrağına sarılı tabutu, aldığı madalyalar ve fotoğrafı eşliğinde askerlerin omuzunda saygı ile selamlandıktan sonra top arabasına konuldu.
Doğramacı, Bilkent’te babası adına yaptırdığı Doğramacızade Ali Paşa Camii’nin avlusundaki anıt mezarda toprağa verildi.

Haberin Devamı

Devletin zirvesi Hoca Bey için tam kadro

Mesud Barzani temsilci gönderdi
Kuzey Irak Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, cenazeye temsilcisini gönderdi. Barzani’nin özel temsilcisi Muhsin Dizayi ve KDP Ankara Temsilcisi Ömer Mirani, törene katılanlar arasındaydı. Kürt Yönetimi Başbakanı Behram Salih de cenazeye Serhat Alaaddin ve KYB Ankara Temsilcisi Behruz Galali’yi gönderdi. Barzani, Erbil doğumlu Doğramacı’nın ölümü nedeniyle yayımladığı taziye mesajında da, “O, Kürdistan’da kardeşliğin ve birlikte yaşamanın sembolü olmuştu. Erbil’in gelişimi için sunduğu projelere her zaman saygı duyduğumuz çerçeveden baktık” dedi.

NOTLAR
* CHP Genel Başkanı Baykal’ın, protokoldeki yerine giderken önünden geçtiği Cumhurbaşkanı Gül’le selamlaşmaması dikkat çekti.
* Cenaze töreni sırasında Başbakan Erdoğan ve Baykal’ın arasında duran Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, her iki liderle de kısa süre sohbet etti. Erdoğan ve Baykal, namazın ardından ayrı ayrı Başbuğ ile tokalaşırken, birbirleriyle tokalaşmadan avludan ayrıldı.
* Baykal, Doğramacı’nın oğlu Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı’ya uzunca bir süre sarılarak başsağlığı diledi.
* Erdoğan, Doğramacı’nın eşi Ayser Doğramacı’ya başsağlığı dilerken elini öptü.
* Protokolde, Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç’ın, Başbuğ ve Baykal’dan sonra gelmesi dikkat çekti.
* Törende görev alan bir asker, heyecanlanınca, Doğramacı’nın fotoğrafını ters tuttu. Asker, uyarı üzerine fotoğrafı düzeltti.
* Cenaze törenine Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in de aralarında bulunduğu çok sayıda devlet adamının da çelenk gönderdiği, çelenklerin bahçeye sığmadığı görüldü. Bu arada Ergenekon tutuklusu Prof. Dr. Mehmet Haberal ve hakkında gözaltı kararı olduğu için araması devam eden Bedrettin Dalan’ın çelenkleri de dikkat çekti.

Haberin Devamı

Devletin zirvesi Hoca Bey için tam kadro