Gündem ‘Devran değişse bile ben yine içerideyim’

‘Devran değişse bile ben yine içerideyim’

21.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Genelkurmay çatı davasında 15 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a suikast girişimini planlayan ve yöneten eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş, “Ergenekon ve Balyoz döneminde bir darbe olsaydı benim o darbede de görevim vardı. Ama o sepete öyle insanlar atıldı ki masum öyle insanlar mağdur edildi ki sonuca gidilemedi” diye konuştu.

‘Devran değişse bile ben yine içerideyim’

Duruşmada savunmasını yapan Sönmezateş, “Darbeyi neden kabul ettin” sorusuna, “Ben 15 Temmuz’da bir askerdim. Emir komuta zinciri içerisinde bir emir aldım ve emir verdim. Görev başarısız oldu, ben bu emirleri vermedim diyemem ki. Sorumluluğum vardı, aldım” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

‘Tasvip etmiyorum’

Sönmezateş, hakkındaki yurtta sulh konseyi üyeliği suçlamasının doğru olmadığını ve darbenin planlanmasında yer almadığını savunarak, “Ben Marmaris dışında hiçbir yer için emir vermedim. Yaşanan birçok olayı da tasvip etmiyorum” dedi. Konsey üyesi olarak gösterilen 38 kişinin bir araya gelerek darbe planlaması yapamayacağını ileri süren Sönmezateş, aynı davada yargılandığı bazı sanıkların isimlerini vererek onların FETÖ’cü olmadığını iddia etti.

Kendisiyle birlikte Cumhurbaşkanı’na suikast girişiminin faillerinden eski Binbaşı Şükrü Seymen’in “darbe itirafı” niteliğinde ifade verdiğini hatırlatan Sönmezateş, “Bu devran bir gün değişse içeridekiler dışarı, dışarıdakiler içeri girse ben yine içerideyim” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Ergenekon ve Balyoz kumpasları sonrası mağdur edilen subayların yerine FETÖ’cü askerlerin terfi ettiğine dair yorumlar hakkında da konuşan Sönmezateş, “Ergenekon-Balyoz sürecinde darbe yapabilecek kişiler tasfiye edildi FETÖ eliyle. Onları yargılayan savcı ve hâkimler şimdi içeride. Tasfiyeler sonrası albaylar general oldu, tuğgeneral hiçbir şeydir. Bakın hiç ayırmadan söylüyorum, Ergenekon ve Balyoz süreci olmasaydı Akın Öztürk korgeneral dahi olamazdı” diye konuştu.