Gündem DGS tercihleri ne zaman sona erecek? Tercihler nasıl yapılacak?

DGS tercihleri ne zaman sona erecek? Tercihler nasıl yapılacak?

22.09.2017 - 10:34 | Son Güncellenme:

DGS tercih işlemleri 19 Eylül’de başladı. Adaylar, ais.osym.gov.tr internet sitesinden başvurularını yapabilecek. Tercih işlemleri sonucunda boş kalan kontenjanlar olursa, ek yerleştirme yapılacak. DGS tercihleri nasıl yapılır?

DGS tercihleri ne zaman sona erecek Tercihler nasıl yapılacak

19 Eylül’de başlayan DGS tercih işlemleri, 26 Eylül’de sona erecek. Adaylar ÖSYM’nin yayınladığı 2017 DGS tercih kılavuzuna göre tercih yapacak. Yerleştirme sonuçlarına göre kayıt hakkı kazanan adaylar yalnızca 2017-2018 öğretim yılı için kazandıkları lisans programına kayıt yaptırabilecek.

Haberin Devamı

DGS SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İŞLEMİ İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

DGS TERCİHLERİ NASIL YAPILIR?

DGS tercih işlemleri, ÖSYM aday işlemleri sistemine T.C. kimlik numarası ve aday şifresi ile giriş yapılarak gerçekleştirilir. Adaylar tercihlerini yapmadan önce kılavuzu inceleyerek, Tablo-1 ve Tablo-2 üzerinde yer alan bilgileri dikkatlice incelemelidir. Tablo-1’de adayların tercih edebilecekleri lisans programlarının adları, kodları, öğretim süreleri, şartları ve kontenjanları yer alır. Lisans programı için belirlenen şartlar varsa, adayların bu şartları yerine getirmesi gerekir. Program şartlarını taşımadığı halde tercih listesine ekleme yapılırsa, ortaya çıkabilecek sorunlar adaya aittir.
Tablo-2’de tercih edilebilecek lisans programlarının listesi bulunur. Adaylar toplamda 30 tercih yapabilir. 30 tercih hakkının tamamının kullanılması zorunlu değildir.

Haberin Devamı

PUANI YÜKSEK OLANA ÖNCELİK

DGS yerleştirme işlemleri, adayların puanları ve tercih sırası göz önüne alınarak bilgisayar ortamında yapılacak. Aynı program için tercih yapan adayların DGS puanlarının eşit olması halinde, daha büyük ağırlıkta katılan standart puanı yüksek olana öncelik verilecek. Eşitlik devam ederse, ÖBP’si yüksek olan öncelik kazanacak. Eşitliğin bozulmaması halinde de sırasıyla tercih sıralamasına ve adayların doğum tarihlerine bakılacak.

DGS EK YERLEŞTİRME

2017 DGS sonuçlarına göre yerleştirme işlemlerinin ardından, adayların tercih etmemesi ya da yerleştirme yapılan adayların kayıt başvurusu yapmaması sonucunda boş kalan kontenjanlar için uygun görülmesi durumunda ek yerleştirme yapılır. Ek yerleştirme için boş kontenjanlar ve hangi tarihler arasında başvuru yapılacağı bilgisi ÖSYM internet sitesinden adaylara ilan edilir.

MEZUN ÖĞRENCİLERE KAYIT İMKANI

YÖK, DGS kayıt tarihinden sonra mezun olan ön lisans öğrencilerine, 2017-2018 bahar yarı yılı başlangıcına kadar, kazandıkları lisans programları için kayıt hakkı tanıdı.Konu ile ilgili olarak şu açıklama yapıldı;

"2017 yılı DGS kayıt tarihleri arasında yükseköğretim kurumlarından mezun olamadığı için kazandığı programa kayıt yaptıramayan ancak kayıt tarihinden sonra stajını tamamlama, bütünleme sınavı, tek ders sınavı vb. başararak mezuniyet hakkı elde eden önlisans öğrencilerinin bu durumlarını belgelemeleri kaydıyla 2017-2018 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılı başlangıcına kadar, 2017 DGS'de kayıt hakkı kazandıkları lisans programlarına kayıt yaptırabilmeleri 13 Eylül 2017 tarihli Yürütme Kurulu toplantısında uygun bulunmuştur."