Gündem Diagnovir test nedir, ne zaman kullanılır? Diagnovir testi hangi firmanın, ülkenin, fiyatı ne kadar?

Diagnovir test nedir, ne zaman kullanılır? Diagnovir testi hangi firmanın, ülkenin, fiyatı ne kadar?

24.06.2021 - 14:34 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlerine damga vuran Diagnovir testi hakkında meraklı arayış başladı. Kovid-19 teşhisini 10 saniyede yüzde 99 güvenilirlikle yapabilen nanoteknoloji temelli "Diagnovir" adlı sistem dünyada da yankılandı. Peki Diagnovir test ne zaman kullanılır? Diagnovir hangi firmanın? İşte Diagnovir testi hakkında merak edilenler...

Diagnovir test nedir, ne zaman kullanılır Diagnovir testi hangi firmanın, ülkenin, fiyatı ne kadar

Koronavirüs teşhisi koymada yeni buluş olan Diagnovir test hakkında peş peşe sorular gelmeye başladı. Koronavirüse karşı gelişmeler günden güne artarken bugün büyük sabırsızlıkla beklenen haber geldi. Kovid-19 teşhisini 10 saniyede yüzde 99 güvenilirlikle yapabilen nanoteknoloji temelli "Diagnovir" adlı sistem, güvenilirlik testlerini geçerek kullanılmaya başlandı. Diagnovir test ne zaman kullanılır? Diagnovir testi hangi firmanın?

Haberin Devamı

DİAGNOVİR TESTİ HANİ FİRMANIN, ÜLKENİN?

Diagnovir testi, Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezinde (UNAM) Türk araştırmacılar tarafından Kovid-19 teşhisini 10 saniyede yüzde 99 güvenilirlikle yapabilen nanoteknoloji temelli "Diagnovir" adlı sistem.

DİAGNOVİR FİYATI NE KADAR?

Diagnovir fiyatına dair henüz bir açıklama yapılmadı.

DİAGNOVİOR TEST NE ZAMAN KULLANILIR?

Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, Türkiye'de ilk vakanın görülmesinin ardından kurulan iş birliğiyle UNAM'da geliştirilen sistemin kullanıma başlaması dolayısıyla AA muhabirine açıklama yaptı.

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Türkiye'de görülmeye başlamasının hemen ardından hızlı sonuç veren bir test sisteminin geliştirilmesi için başlanan projenin tamamlandığını ve PCR'ın yerini alabilecek, çok da hızlı, saniyeler içinde sonuç verebilen yöntemin başarıyla hayata geçirildiğini ifade eden Atalar, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

"Şu anda seri üretim sürecine geçildi. Dünyanın her tarafından sisteme talep var ve kullanmak istediklerini belirtiyorlar.

'DÜNYADA EŞİ OLMAYAN BİR SİSTEM'

Özellikle Kovid-19 riski büyük olan havaalanı gibi yerlerde, sonucu hemen alınabildiği için havaalanları istiyor, üretimin durması büyük maliyetlere neden olabileceği için büyük fabrikalar istiyor. Örneğin, Alman Futbol Ligi istedi. Dünyada eşi olmayan bir sistem olduğuna inanıyoruz."

Bilkent Üniversitesinin mezuniyet törenlerinden hemen önce öğrencilere ve ailelerine "Diagnovir" adlı sistemle hızlı Kovid-19 testleri yaptıklarını bildiren Atalar, "Üniversitemizin mezuniyet töreni 4 bin kişilik açık bir alanda yapılıyor.

8 ayrı seansta gerçekleştirilen her törene ailelerle birlikte yaklaşık 1200 kişi katılıyor. Tören alanında bulaş açısından sosyal mesafenin yeterli olmasına rağmen bu yıl ilk kez bu sistemi kullandık." dedi.

Sistem nasıl çalışıyor?

Bülent Ortaç, hızlı test kitinin çalışma prensibine ilişkin şunları kaydetti: "Temel bilimlerden uygulama bilimlerine kadar çeşitli dallardan uzmanlarla çalışılarak geliştirdiğimiz sistem, ağızdan alınan bir sürüntü hızlı test kitine yerleştiriliyor.

Haberin Devamı

Virüs pozitif olması halinde virüs proteinleri bu kite bağlanarak optik sinyal veriyor. Bu hızlı sinyal sonucunda yapılan algoritmalar, farklı varyantlara da cevap verebiliyor.

Bu algoritmalar negatif ya da pozitif olarak cevap veriyor. Hastadan alınan numune örneğinin pozitif olması halinde 5-10 saniye içinde, negatif durumda ise kontrollerin yapılarak 20-30 saniye içinde sonuç çıkıyor.

PCR testi, hata payı yüksek ve hastalık başladıktan 2-3 gün sonra sonuç veren bir yöntemken bizim sistemimiz saniyeler içinde ve hastalığın erken evresinde sonuç veriyor, doğruluk payı ise yüzde 99'lık oranla çok çok yüksek. Hastalar üzerinde yaptığımız testlerde, PCR testlerinin çok öncesinde sonuç aldık."