Gündem Dilara'nın ölümüne neden olan şirket Edirne operasyonunda ortaya çıktı

Dilara'nın ölümüne neden olan şirket Edirne operasyonunda ortaya çıktı

10.03.2008 - 17:17 | Son Güncellenme:

Dilara'nın logar kapağı yüzünden ölümüyle gündeme gelen MVM şirketi, Edirne operasyonunda ortaya çıktı.

Dilaranın ölümüne neden olan şirket Edirne operasyonunda ortaya çıktı

İstanbul Şirinevler’de 5 yaşındaki Dilara Dumrul’un tadilat sırasında açık bırakılan logar kapağı nedeniyle hayatını kaybetmesiyle gündeme gelen MVM şirketi, Edirne’de Belediye Başkanı CHP’li Hamdi Sedefçi ile Ahmet Özal’ın gözaltına alındığı operasyonda çıktı.

Haberin Devamı

Polis tarafından mercek altına alınan Edirne İçme suyu şebekesi ihalesini alan Elekromed Elektronik Sanayi ve Sağlık Hizmetleri A.Ş., Tekno Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., Yerel Yönetim Altyapı ve Arıtma Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortakları arasında MVM’nin de bulunduğu iddia edildi.

Edirne Belediyesi’nin şehir içi içme suyu şebekesinin imtiyaz hakkının 30 yıl süre ile devredilmesi ile ilgili ihale soruşturmasının boyutları büyüyor. Edirne’de de ihaleye girerek kazanan üçlü konsorsiyumu mercek altına alan polis tanıdık bir firma ismine daha rastladı. Aralarında Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ve Ahmet Özal’ın da bulunduğu 19 kişinin organize suç örgütü kurmak, rüşvet almak, ihaleye fesat karıştırmak suçlarından gözaltına alındığı Arasta Operasyonu’nda İstanbul Şirinevler’de ölüm çukuru nedeniyle 5 yaşındaki Dilara Dumrul’un hayatına kaybetmesine neden olan firma MVM’nin de konsorsiyum içinde olduğu belirlendi.

Haberin Devamı

Yerel Yönetim Altyapı ve Arıtma Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Elektronik Sanayi ve Sağlık Hizmetleri A.Ş.’nin şirket ortaklarını araştıran emniyet yetkilileri, içme suyunun 30 yıl süreyle imtiyaz hakkını devri için açılan ihaleyi alan bu firmaların arkasında Dilara’nın ölümüne sebep olduğu gerekçesiyle 2 yıllık kamu ihale yasağı alan MVM firmasını buldular. Aynı adreslere çıkan firmalardan MVM’nin başka isimler altında konsorsiyuma girdiği anlaşılırken, adı geçen firmanın ihaleyi kazanan 3 firma ile de organik bağı olduğu anlaşıldı.

İşte Dilara’nın ölümüne sebep olan MVM firmasının Edirne bağlantısı:

-MVM, Elekromed Elektronik Sanayi ve Sağlık Hizmetleri A.Ş. nin içinde yer aldığı Termikel Şirketler Grubu’nun üyesi.

-Yerel Yönetim Alt Yapı A.Ş’nin adresi MVM ile aynı. İstanbul Çamlıca’daki MVM binası aynı zamanda Yerel Yönetim Alt Yapı A.Ş’nin de adresi olarak görünüyor.

-Yerel Yönetim Alt Yapı Şirketinin ortaklarından Osman Bozkurt aynı zamanda MVM Turizm ve Ticaret Genel Koordinatörü.

-Tekno Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi MVM’nin eski müdürleri tarafından kurulmuş.

Haberin Devamı

MVM’NİN İHALE YASAĞI SESSİZ SEDASIZ KALDIRILMIŞTI

MVM şirketinin adı, 2007 yılının Şubat ayında İSKİ’ye ait İstanbul Bahçelievler’deki Tavukçudere şantiyesinde üstü kartonla kapatılan rögar çukuruna düşerek hayatını kaybeden Dilara Dumrul’la birlikte gündeme geldi. Bu olayın ardından Dilara’nın ölümüne sebep oldukları gerekçesiyle İSKİ’nin Tavukçudere şantiyesinde ıslah çalışmalarını yürüten MVM şirketi, taşeron GÜNTEK ve İSKİ idarecileri hakkında hukuki süreç başladı. Savcılık, MVM’nin sahibi Bilal Şahin, şirket yöneticisi Osman Şahin, MVM’nin taşeron şirketi Güntek İnşaat’ın sahibi Ömer Adnan Kaya, şantiye şefi Yusuf Naci Ozanlı, inşaattan sorumlu teknik müdür Erol Balcı ve İSKİ’de kontrol mühendisi olarak görev yapan Mehmet Erbaş ile Ali Albayrak hakkında "taksirle adam öldürme" iddiasıyla 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istedi.

Dilara’nın ölümünden 56 gün sonra MVM Turizm ve Ticaret Limited Şirketi, 2 yıl süreyle tüm kamu ihalelerinden yasaklandı. Kamu İhale Kurumu’nun aldığı karar kapsamında, firmanın 26 Nisan 2009 tarihine kadar hiçbir kamu ihalesine girmemesi kararlaştırıldı. Ancak, firma kamu ihalelerine girmek için yasağı delme girişimlerinde bulunduğu basına yansıdı. MVM’nin üst düzey yöneticilerinin kurduğu KBT Kanal, 17 Ağustos 2007’de İSKİ’den 13.6 milyon YTL’lik ihale aldı. Firmanın, iş bitirme belgesi olarak gösterdiği işlerin arasında Dilara’nın ölümüne neden olan Tavukçudere projesi de yer aldı.

Haberin Devamı

Daha sonra MVM firmasının ihale yasağı sessiz sedasız yürürlükten kalktı. Firma, ihale yasağıyla ilgili olarak mahkemeye başvuruda bulundu ve şirketin itirazı kabul edildi. Ankara 4. İdare Mahkemesi’nin 22 Kasım 2007’de aldığı karar kapsamında, İçişleri Bakanlığı’nın da 31 Aralık’ta yasağın kaldırmasına ilişkin onayı vermesiyle birlikte, Dilara’nın ölümünde birinci derece sorumlu olmakla suçlanan MVM firması tüm kamu ihalelerine yeniden katılma hakkı kazanmış oldu.