Gündem Diyarbakır - Bursa dostluk köprüsü tamamlandı

Diyarbakır - Bursa dostluk köprüsü tamamlandı

28.05.2010 - 21:10 | Son Güncellenme:

.

Diyarbakır - Bursa dostluk köprüsü tamamlandı

DİYARBAKIR Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kendisini ziyaret eden Bursalı gazetecileri karanfiller ile karşıladı. Bölgedeki öldürülmelerden vicdanen ve ahlaken çok rahatsız olduğunu, her ölümden kendisini sorumlu tuttuğunu söyleyen Baydemir, “Kürt-Türk kardeşliğinin çözümü Çanakkale'dedir” dedi.

Haberin Devamı

Bursaspor futbol takımları arasında oynanan her iki maçta yaşanan olayların yarattığı tahribatların önlenmesine yönelik, Anodolu Spor Gazetecileri Derneği, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Cemiyetleri Federasyonu'nun ortak girişimleri sonucu başlatılan projede bir süre önce Diyarbakırlı gazeteciler ve sivil toplum örgütü temsilcileri Bursa'ya gitmişti. Projenin ikinci ayağı ise bugün gerçekleşti. Bursa’dan 44 kişilik gazeteci, yazar, işadamı, hukukçu, sivil toplum örgütü temsilcisi bugün Diyarbakır'a gelerek Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Diyarbakır Vali Vekili Suat Seyitoğlu'nu makamlarında ziyaret etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, konuklarını karanfillerle karşılayarak içinde Diyarbakır'ı tanıtıcı CD ve fotoğraf albümü ile kitapçıkların bulunduğu birer çanta armağan etti. Bursa heyeti de Baydemir'e bir dostluk plaketi verdi ve birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

Haberin Devamı

Anadolu Spor Gazetecileri Derneği Genel Başkanı İbrahim Erdoğan, bir buçuk ay önce bu projenin ilk ayağını Bursa'da oluşturduklarını ve Diyarbakırlı gazetecilerin, sivil toplum örgütü temsilcileriyle birlikte anlamlı ve güzel bir tablo oluşturduklarını söyledi.

‘ÖZGÜR BİR TÜRKİYE İNANCIMI YİTİRMEDİM’
Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de kendilerini ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek başladığı konuşmasında, “Bazan bir musibetten büyük hayırlar çıkarmak, büyük öğretiler çıkarmak mümkündür” dedi. 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde yaptığı konuşmada, ‘Askere ve polise sıkılan kurşun bana gelsin’ sözünü hatırlatan Baydemir, “Bu sözüm, 150 bin Diyarbakırlı tarafından alkışlandı. Bölgedeki asker olsun, polis olsun, gerila olsun bütün ölümlerden kendimi sorumlu tutuyorum. Ama umutluyum. Misali zerre kadar umudumu yitirmedim. Herkesin kimliğini, farklılığını özgürce ifade edebilecek bir Türkiye'ye olan inancımı hala yitirmedim. Tek bir insanı toprağa gömme lüksümüz kalmadı. Yeterince çaba göstermediğimiz için her insanın ölümünden vicdani ve ahlak olarak rahatsızlık duyuyorum ve kendimi bu ölümlerden sorumlu tutuyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘ÇÖZÜMÜN ADRESİ ÇANAKKALE'DEDİR’
Bursaspor'un son maçına davet beklediğini ifade eden Baydemir, Bursa ile kardeş şehir olma konusuna da çok sıcak baktıklarını söyledi. Birlik ve beraberlik için Çanakkale Savaşı'nı anımsatan Baydemir, şöyle konuştu:

“Bu ülkenin yaşayanları, yani dedelerimiz neden Çanakkale'de omuz omuza çatışarak bir değeri korumaya çalıştılar. Onların torunları bugün neden birbirlerine kurşun sıkar hale geldiler. Bence çözüm Çanakkale'dedir. Orayı unutmamaktadır. O değeri tekrar yaşatmaktadır diye düşünüyorum. Hakikaten biz onu görebilirsek, o ortak ideali görebilirsek, ben bütün müşkülatların, bütün sorunların çok rahat bir şekilde aşılabileceğine dair inancımı halen dipdiri muhafaza ediyorum. Bursaspor’u başarısından dolayı kutluyorum."

Bir soru üzerine Baydemir, Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun oynadığı ve ünlü tiyatrocu Haldun Dormen'in yönettiği Kürtçe ‘Bir Kış Öyküsü’ adlı oyunun Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin davetlisi Bursa’da oynayabileceğini söyledi. Belediyelerin sadece teknik hizmet araçları olmadığını, aynı zamanda kültürel, dostluk ve kardeşlik anlamında köprü rolü de oynayabileceğini belirten Baydemir, kardeş belediye, kardeş şehir projelerine vurgu yaptı. Baydemir, Fransa ve Almanya'daki bazı belediyelerle kardeş belediye olduklarını hatırlatarak, “Bursa'nın Trabzon'un kardeşliğini daha çok önemsiyorum” dedi. Yine bir soru üzerine Baydemir, Bursaspor'a başarılar dileyerek son maçta Bursa Belediye Başkanı'nından davet beklentisi içinde olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Daha sonra Diyarbakır Valiliği'ni ziyaret eden Bursa heyeti, burada Vali Vekili Suat Seyitoğlu ile biraraya geldi. Suat Seyitoğlu, konuklarına dondurmalı tel kadayif ikram etti. Daha sonra İçkale'de gezintiye çıkan Bursa heyetinin gezisi 3 gün sürecek.