Gündem Diyarbakır Silvan ve Hakkari Şemdinli'de son durum

Diyarbakır Silvan ve Hakkari Şemdinli'de son durum

18.08.2015 - 10:35 | Son Güncellenme:

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde dün gece 01.00'den itibaren ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. YDG-H'lilerin hendekler açıp ara yolları bariyerlerle kapattığı ve patlayıcı yerleştirildiği belirtilen ilçede 700 polis ve askerle operasyon başlatıldı. Operasyonda örgüt mensupları silahlarla karşılık verdi. Çatışmada bir kişinin öldüğü, 1 kişinin yaralandığı belirtiliyor. Çatışmalar nedeniyle Silvan'ın giriş ve çıkışları ulaşıma kapatıldı. DBP'nin çağrısının ardından Belediye Başkanı Kışanak ve HDP'li milletvekillerinin bulunduğu bir konvoy da Silvan'a geldi. Görevli polisler güvenlik nedeniyle sadece 2 araçla milletvekilleri ve Kışanak'a izin verileceğini söyledi. HDP ve BDP'liler öğleden sonra da vali ile bir görüşme gerçekleştirdi. Hakkari Şemdinli'de de PKK'ya yönelik operasyon başlatıldı. Yer yer çatışmalar yaşandığı belirtiliyor. Genelkurmay Başkanlığı, Şemdinli'de 2 askerin yaralandığını açıkladı. Öte yandan, Altınsu köyündeki ara sokaklar ile köyün çevresindeki ormanlık alanlarda mevzilenen teröristler, roketatar ve uzun namlulu silahlarla güvenlik güçlerine ateş açtı.

Diyarbakır Silvan ve Hakkari Şemdinlide son durum

Silvan'da Tekel, Mescit ve Selahattin mahallelerinde sokak aralarındaki hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması, bazı sokaklara bırakıldığı iddia edilen patlayıcı düzeneklerin temizlenmesi ve hizmeti engellenen Halk Sağlığı Merkezi'nin yeniden hizmet vermesini sağlamak amacıyla operasyon yapıldı. Asker ve polisten oluşan yaklaşık 700 personelin katılımıyla gerçekleştirilen müdahaleye iddiaya göre örgüt mensupları uzun namlulu silahlarla karşılık verdi. Çatışma çıktığı, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırılan bir kişinin öldüğü, diğer yaralının ise Silvan Devlet Hastanesinde tedavi altına alındığı belirtiliyor.

BAYRAK İNDİRİLMİŞTİ

Haberin Devamı


Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nde PKK’nın gençlik yapılanması YDG-H üyeleri yaklaşık 10 gün önce güvenlik güçlerinin girişini engellemek için ilçenin Selahattin, Tekel ve Mesçit mahallerinde sokak ve caddelere hendek kazıp, barikatlarla kapattı. Grup, barikatı kaldırmak isteyen güvenlik güçleri ile çatışmaya da girdi. YDG-H’liler bir süre önce de olaylar yüzünden hizmet verilemeyen Tekel Mahallesi’nde bulunan 4 Nolu Aile Sağlığı Merkezi’nin bahçesinde direkteki Türk Bayrağı’nı indirip yerine PKK flaması astı. 3 gün önce ise DBP yönetiminden 'öz yönetim' açıklaması yapıldı. Açıklamada, "Biz Ankara’dan yönetilmek istemiyoruz. Bu yüzden kendimizi ve kentimizi öz yönetimimizle yönetmek istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİ, OPERASYON BAŞLADI
Diyarbakır Valiliği bugün saat 01.00’den itibaren ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti. Sokağa çıkma yasağının sürdüğü ilçede yaklaşık 700 kişi asker ve polisten oluşan güvenlik güçleri hendekler ve barikatlarla v yol kapatılması, yerleştirilen patlayıcıların imhası, 4 Nolu Aile Sağlığı Merkezi’nin yeniden hizmet vermesi için gece operasyon başlattı.
Operasyon sırasında güvenlik güçlerine uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Güvenlik güçlerinin de anında karşılık vermesiyle çıkan çatışmada, 2 PKK’lı yaralandı. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan yaralılardan 1’i öldü, diğerinin tedavisi sürüyor.
İLÇENİN GİRİŞ VE ÇIKIŞLARI KAPATILDI
Silvan'da operasyon sürerken ilçenin giriş ve çıkışları da ulaşıma kapatıldı. Silvan üzerinden Muş, Bitlis ve Van istikametine gidecek olan araçların da ilçeye girişine izin verilmezken, araçlar Diyarbakır yolu üzerinde bekleyişlerini sürdürüyor. Silvan’ın girişinde zırhlı araçlarla bekleyen polis ekipleri, gelen araçları kontrol ettikten sonra geri gönderdi.
İNTERNET VE TELEFON KESİK
Polisler, güvenlik nedeniyle giriş çıkışların kapatıldığını söyledi. Havadan helikopterlerin dolaştığı Silvan’da cep telefonu şebekeleri ve internet hatlarının da kesik olduğu öğrenildi.
SADECE KIŞANAK VE MİLLETVEKİLLERİNE İZİN VERİLDİ
Aralarında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, HDP milletvekilleri Dilek Öcalan, Edip Berk, Ziya Pir, Filiz Kerestecioğlu ve bazı sivil toplum örgütlerinin de bulunduğu bir heyet, bugün öğlen saatlerinde Silvan’a girmek istedi. Görevli polisler ise Valilik talimatı ile sadece 2 araçla Belediye Başkanı ve milletvekillerine izin verileceğini söyledi.
İKİ ARACA İZİN VERİLDİ
Konvoyla polis noktasına gelen Kışanak’ı görevli polisler "Başkanım hoşgeldiniz" diye karşıladı. Kışanak’ın "Keşke bu memlekete barış gelseydi, biz de hoş gelseydik" demesi üzerine polis memuru "Kesinlikle hepimiz onun derdindeyiz" diye cevap verdi. Polisler, "Sayın Başkanım, Vali beyin kesin talimatı var. Siz ve milletvekillerimiz en fazla iki araç alabiliyoruz. Belediye Başkanımız, Milletvekillerimiz ve meclis üyesi varsa sadece 2 araç alabiliyoruz" dediler.
HDP VE DBP’LİLER VALİ İLE BİR ARAYA GELDİ
Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, HPD Milletvekili Ziya Pir ve bazı partililerin de bulunduğu heyet, Silvan ziyaretinin ardından Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy’u makamında ziyaret etti. Heyet üyeleri Vali Aksoy’a Silvan’daki izlenimlerini aktardı.
Görüşmenin ardından valilik binası önünde açıklama yapan Gültan Kışanak, Vali Aksoy ile görüşmenin olumlu geçtiğini ifade ederek, "Silvan’daki olaylar silahlı çatışma düzeyine kadar gelmiş. Biz sabah ilçeye gittik. Şu an milletvekili ve belediye başkanı arkadaşlarımız hala Silvan’dalar. Silvan’da yaşananları yerinden gördük. Daha sonra gelip, Diyarbakır Valisi ile bir görüşme gerçekleştirdik. Vahim bir tablonun ortaya çıkmaması için, neler yapabiliriz bu konuşmak için vali beyle görüştük. Sayın valimizin diyaloga açık olması, kentte yaşanan sorunları gidermek için, ’birlikte ne yapabilirsek yapalım, hepimiz üzerimize düşeni yapalım’ şeklinde bir yaklaşımının olması son derece önemlidir. Biz bunun sonuçlarını görmek istiyoruz" dedi.
Kışanak, ilçede bazı sokaklarında zaman zaman silah seslerinin geldiğini dile getirerek, şunları söyledi:
"Sivil halk çatışmanın ortasında kalmış durumda. Silvan’daki operasyonu asker yönetiyor. Şu an sivil insanların olduğu mekanlarda çatışma ve patlamalar yaşanıyor. Bu durumdan çok kaygılıyız. Bütün Türkiye’nin bu konuda duyarlı olması ve ortaya vahim bir tablonun çıkmasını önlemek için, herkesin harekete geçmesi lazım" dedi.
Açıklamanın ardından Kışanak ve beraberindekiler yeniden Silvan’a hareket etti.

Haberin Devamı

ŞEMDİNLİ'DE DE OPERASYON BAŞLADI

Haberin Devamı

Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nde güvenlikgüçleri PKK’lılara karşı operasyon başlattı.

Haberin Devamı

Şemdinli-Yüksekova karayolunda hendek kazıp ulaşımı engelleyen PKK’lılara karşı yapılan operasyona kobra helikopterler de hava desteği veriyor. Güvenlik güçleriyle PKK’lılar arsında zaman zaman sıcak temas sağlanırken, silah sesleri yerleşim yerlerinden de duyuluyor.
Son olaylar Şemdinli ilçe merkezinde gerginliğin tırmanmasına neden oldu ve esnaf bugün işyerlerini açmadı.
Şemdinli'de elektrik ve suların kesik olduğu, cep telefonlarının çalışmadığı belirtiliyor. İlçeden çıkan bazı vatandaşların daha güvenli olduğu için Derecek beldesine gittiği belirtiliyor.
Çatışma sırasında atılan havan toplarından ikisinin Altınsu köyüne isabet ettiği bildirildi. Havan toplarının isabet ettiği köyde dört kişi hafif şekilde yaralandı.
GENELKURMAY: ŞEMDİNLİ'DE İKİ ASKER YARALI
Genelkurmay Başkanlığı'ndan Şemdinli açıklaması geldi: 15 Ağustos 2015 tarihinde kazılarak ve barikatlar kurularak kapatılan Şemdinli-Yüksekova karayolunun açılması maksadıyla, 18 Ağustos 2015 tarihinde saat 02.00’da bölgedeki birliklerimizce operasyon başlatılmıştır.
Söz konusu yolun açılması çalışmaları esnasında bölgede görev yapan unsurlarımıza bir grup Bölücü Terör Örgütü mensubu tarafından silahlı saldırıda bulunulmuş ve saat 10.47’de Şemdinli Altınsu bölgesinde açılan ateş sonucu iki Kahraman personelimiz yaralanmıştır.
OPERASYONLAR SÜRÜYOR
Bölgeye taarruz helikopter kolu, insanlı keşif uçağı sevk edilmiş, karadan ve havadan takviye birlikler ile diğer teröristlerin etkisiz hale getirilmesi maksadıyla operasyonlara devam edilmektedir. Yaralı personelimiz helikopter ile derhal hastaneye tahliye edilmişlerdir. Yaralı iki Kahraman personelimize acil şifalar diliyoruz.
SİLAH VE ROKETATARLA ATEŞ AÇILDI
Öte yandan, Altınsu köyündeki ara sokaklar ile köyün çevresindeki ormanlık alanlarda mevzilenen teröristler, roketatar ve uzun namlulu silahlarla güvenlik güçlerine ateş açtı.