Gündem Doktor Timur Didinen 300 kişiye organ bulmuştu: Nakil kuyruğunda yaşama veda etti

Doktor Timur Didinen 300 kişiye organ bulmuştu: Nakil kuyruğunda yaşama veda etti

13.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Doktor Timur Didinen, 300’den fazla hastaya uygun böbrek bulup sağlığına kavuşturdu. Üç yıldır böbrek yetmezliği sebebiyle nakil beklerken yaşamını yitirdi. Asla öncelik talep etmeyen Didinen, “Diğer hastalar gibi sıramı bekleyeceğim” demişti.

Doktor Timur Didinen 300 kişiye organ bulmuştu: Nakil kuyruğunda yaşama veda etti

Türkiye genelinde 2014 yılında kadavradan organ bağışı sıralamasında Türkiye şampiyonu olan doktor Timur Didinen (64), üç yıldır böbrek yetmezliği sebebiyle nakil beklerken hayata gözlerini yumdu. “Asla öncelik talep etmiyorum. Diğer hastalar gibi sıramı bekleyeceğim” dediği öğrenilen Didinen, görev yaptığı hastaneden gözyaşları ile uğurlandı.

Haberin Devamı

Bursa Çekirge Devlet Hastanesi Organ Nakil Koordinatörü operatör doktor Timur Didinen, üç yıl önce girdiği böbrek nakil kuyruğunda kendisine uygun bir böbreğin bulunmasını beklerken, hayatını kaybetti. Organ koordinatörlüğü görevindeyken 300’den fazla hastaya uygun böbrek bulup sağlığına kavuşturan iki çocuk babası rekortmen doktorun hayata vedası ailesinin yanı sıra sevenleri, hastaları ve mesai arkadaşlarını yasa boğdu.

40 yıllık doktorluk hayatını 2021 yılının mart ayında noktalayan Didinen için 23 yıl çalıştığı Bursa Çekirge Devlet Hastanesi’nde tören düzenlendi. Törene eşi Nilgün Didinen, ikiz oğulları Serhan ve Turhan ile akrabaları, meslektaşları ve mesai arkadaşları katıldı. Düzenlenen törenin ardından Didinen’in naaşı Hasköy Mezarlığı’nda toprağa verildi. Organ Nakli Bursa Bölge Koordinasyon Merkez Sorumlusu Dr. Yavuz Selim Çınar, “Yaklaşık 300’ün üzerinde organ nakline vesile olmuş, onların hayata tutunmasına sebep olmuş bir meslek büyüğümüzdür. Defalarca Sağlık Bakanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü’nden ödüller aldı. İki yıldır diyaliz tedavisi görüyordu. Canlı nakil talep etmedi, kadavradan bekleme sırasında beklemek istediğini söyledi. Onunla birlikte birçok organ nakli yaptık ama ne yazık ki kendisine uygun organ çıkmadı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Maide Suresi ile ikna ediyordu

Bursa Çekirge Devlet Hastanesi’nde sekiz yıl önce, 10 ayda beyin ölümü gerçekleşen 19 hastadan 10’unun ailesini organ bağışına ikna eden Dr. Timur Didinen başarısının ardındaki sırrının Maide Suresi’nin 32. ayeti olduğunu söyleyince tüm dikkatleri üzerine çekmişti. Hastane bu sayede, Türkiye’de hastaneler arası kadavradan organ bağışı listesinin zirvesinde yer almıştı. Didinen verdiği röportajda şunları söylemişti:
“O ayet der ki: ‘Kim bir insanı, bir can karşılığı veya yeryüzünde bir bozgunculuk çıkarmak karşılığı olmaksızın öldürürse, o sanki bütün insanları öldürmüştür. Her kim de birini hayatını kurtarmak suretiyle yaşatırsa sanki bütün insanları yaşatmıştır.’ Bu ayeti aktarıyoruz hasta yakınlarına. Ardından da bağışlanacak organların başka insanlara yaşam vereceğini, bu yüzden organ operasyonlarını manevi bir ruhla yaptığımızı söylüyoruz.”