GündemDolandırıcıların yeni hedefi: BİM’den gelen hediye çeki

Dolandırıcıların yeni hedefi: BİM’den gelen hediye çeki

20.04.2018 - 15:15 | Son Güncellenme:

Siber dolandırıcıların kol gezdiği şu dönemde yeni bir dolandırıcı çeşidi daha çıktı. Ucuzluğu ile ünlü olan BİM’in adını kullanarak insanlara mesajlar gönderildi. Tabi ki BİM’in durumdan haberi bile yoktu. İşte vatandaşa yollanan mesajlar ve dolandırıcıların taktikleri.

Dolandırıcıların yeni hedefi: BİM’den gelen hediye çeki

Tebrikler hediye çeki kazandınız

Siber dolandırıcılar ana haber bültenlerinde kendilerinden sık sık bahsettirmektedir. Bu durumlar konusunda defalarca önlem alınmaya çalışılsa da dolandırıcılar her seferinde yeni bir yöntem ile karşımıza çıkmaktadırlar. Bu sefer ki yöntem ise şöyle işliyor. Telefonunuza masumane bir mesaj geliyor ve mesajın içeriğinde x marketten x miktarınca hediye çeki kazandığınız belirtiliyor. Çeki aktif etmek için 08xxxxx no’lu müşteri hizmetleriniz arayınız yazıyor. Kişi mesajda bulunan numarayı aradığında cep telefonu faturasına yansıtılmak üzere ne kadar para çekilebiliyorsa o kadar para çekiyorlar.
Ve çekilen para tamamen internet üzerinden olduğu için ve dolandırıcılarda bu işin profesyonelleri olduğundan dolayı paranın çekildiği yer, zaman ve kullanılan ağ takip edilemez oluyor. Yani giden gidiyor.

İlk değil…

Son sefer için BİM’in adını kullanan dolandırıcıların daha önce aynı yöntemler ile farklı mağaza ve kişileri kullandığı düşünülüyor. Bu konu hakkında fazla açıklama yapamayan yetkililer, durumu çözmenin en iyi yolunun vatandaşı bilgilendirmek olduğunu düşünüyor. Zira artık polis olduğunu söyleyen kişiden önce kimlik sorun tarzı uyarılar yapılıyor.
Siber dolandırıcı olduğunu nasıl anlayabiliriz

Siber dolandırıcılara bir kez parayı kaptırdıktan sonra takip etmesinin çok zor olduğu biliniyor. Peki parayı dolandırıcılara kaptırmamak için neler yapılabilir? Dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar şunlardır;

• Öncelikle “Tebrikler hediye çeki kazandınız…” ile başlayan mesajların doğrulunu kontrol etmek için direk olarak ilgili mağaza ve ya markete gidip orada ki görevlilere sormalısınız. Bu tarz kampanyalarda özellikle kasa çalışanları bilgilendirilir. Bu noktada asıl dikkat edilmesi gereken şey mesajda yazan numarayı aramamaktır.

• Mesajların sonunda “http.tech.” gibi ifadeler var ise eğer gönderilen mesaj size faklı bir internet ağından gönderilmiş ve ya telefon numaranız bir çeşit program ile bulunmuş olabilir demektir. Bu tarz mesajlara itibar etmeyiniz.

• Sizinle direk olarak telefon görüşmesi ve ya buluşma ayarlanması o kişinin doğru söylediği anlamına gelmez; asla ama asla kişisel verilerinizi paylaşmamalı ve ya gönderilen linke tıklamamalı, mesajda yazan şifreyi okuma gibi verilen talimatların uygulanmaması gerekiyor.