Gündem Dolmakalemle yazmanın 40 faydası

Dolmakalemle yazmanın 40 faydası

06.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Teknik açıdan en gelişmiş analog yazı gereci olarak dolmakalem, bu hızlı dünyada, düşünmeden yapılan işlerin kalitesiz oluşuna bir isyan, niteliğe bir övgüdür

Dolmakalemle yazmanın 40 faydası

MEHMET ÇELİK - Richard Burton 27 Aralık 1973’te yazdığı bir mektupta, Elizabeth Taylor’ın kendisine hediye ettiği dolmakalem için teşekkür ederken şöyle yazıyordu: “Sıradan bir kadın olmadığın çok belli. Tıpkı bu kalem gibi sen de farklısın. Tıpkı bu özel kalem gibi sen de ağır ancak aynı zamanda da hafifsin.”
Öyledir, dolmakalemle yazan kişi tarz sahibidir: Hız yerine yavaşlığı, düşüncesizlik yerine düşünceyi, heves yerine tutkuyu tercih eder. Dolmakalemden öğrendiğim kırk faydayı yazdım ama aşağıdaki maddeler yazı yazmanın faydaları olarak da okunabilir.

Haberin Devamı

1. Dolmakalem, hatırlatır: Bildiğiniz gibi insan unutkan bir varlık. Bizim için çok ama çok önemli olan hatıraları bile unutabiliyoruz, her yeni duruma kolayca alışıyoruz. Kim çocukluğundan kalma kurşunkalemleri saklıyor? Dolmakalem, eşyanın tamir edilebildiği bir devrin simgesidir.
2. Dolmakalem umut verir. Dijital çağın umutsuzluğuna karşı direnişin bir parçasıdır.
3. Dolmakalem hüzünlendirir. Yazarken anlarsınız ki bunca kötülüğün, karanlığın, yozlaştırılmış fikirlerin, zorbalığın, maddi değerlerin hüküm sürdüğü, manevi değerlerin sömürüldüğü ve aşağılandığı bir dünyada, her şeye rağmen insan olmak hüzün vericidir.
4. Dolmakalem dengeyi sağlar. Arada sırada bunaldığımız zaman yaslanacak bir dayanak noktasına ihtiyacımız var. Dertler çok ama nefes almamız, yaşamaya devam etmemiz gerek. Dolmakalem, tıpkı bizi başka dünyalara götüren resimler, müzikler ve kitaplar gibi bir denge noktasıdır.
5. Dolmakalem kendimizi daha iyi ifade etmemiz için teşvik eder. Her insanın yazı tarzı farklı. Dolayısıyla ihtiyaç duyduğumuz kalem de farklıdır. Elimizin ve zihnimizin uzantısı olabilecek o güzel kalemi aramak güzel bir yolculuktur. "Ne istiyorum?" sorusuna bir cevap aramak, kendimizi tanımakla bir yere varmak mümkündür.
6. Dolmakalem yaralarımızı iyileştirir. Yazmanın iyi geldiğini bilmeyen yoktur, kâğıt yükümüzü taşıyabilir.
7. Dolmakalem gizli güzellikleri görmemizi sağlar.
8. Dolmakalem ile yazı yazmak hafızayı güçlendirir, öğrenmeyi kolaylaştırır.
9. Dolmakalem kendimizi tanımamızı sağlar.
10. Dolmakalem diplomasi yeteneğimizi artırır. Dolmakalem kültürü devlet gibidir. İşlerin yolunda gitmesi için kâğıda dikkat etmek, mürekkebin iyisini seçmek, kalemin ucunun iyi olmasını sağlamamız gerekiyor. Birine ağırlık vermek aradaki ilişkiyi bozar.
11. Dolmakalem odaklanmamızı sağlar. Günlük hayatımızda o kadar çok uyarıcı var ki kendimizi bir keşmekeşin içinde kaybedebiliyoruz. Özellikle internet aklımızı başımızdan alan bir dünya. Sosyal medya hesaplarımızda takip ettiğimiz insanların çoğu sürekli olarak mutsuzluklarını, eleştirilerini ve bilumum rahatsızlıklarını yansıtıyorlar. Güzel şeyler yazan pek az insan var, onlara da gündem müsaade etmiyor.
12. Dolmakalem meraklı olmamıza neden olur. Yazı yazarken de mürekkep seçerken de birçok şey öğreniriz ve daha fazlasını merak ederiz.
13. Dolmakalem sanata ilgi duymamızı sağlar. Mürekkepbalığı ve başka dergiler için dolmakalem koleksiyoncularıyla röportajlar yaptım. Evlerine, ofislerine konuk olduğum bu insanların ortak özelliği duvarlarda ressamların, hattatların eserlerinin olmasıydı. Hepsinin de sanatla dolu bir hayatları vardı. Müzik zevkleri gelişmişti.
14. Dolmakalem estetik değerlerimizi geliştirir. Güzel olana iyi olana yaratıcı fikirlere saygı duyarız.
15. Dolmakalem kâğıda hürmet etmemizi sağlar. İyisini bulmanın ne kadar zor olduğunu öğreniriz.
16. Dolmakalem mürekkebin başka bir dünya olduğunu öğretir.
17. Dolmakalem zayıf yönlerimizi gösterir, hayata dayanma gücümüzü çoğaltır.
18. Dolmakalem tarih gibidir olaylara daha geniş bir açıdan bakmamızı sağlar, ufkumuzu genişletir.
19. Dolmakalem eşyanın tabiatına saygımızı çoğaltır. Her kalemin, her mürekkebin ve her kâğıdın farklı huyları vardır.
20. Dolmakalem gelip geçici heveslere değil, tutkulu olmamız gerektiğini anlatır.
21. Dolmakalem kaliteli nesnelere dikkati artırır. Ucuz plastik gövdeli kalemlerden, reçine gövdeli, altın uçlu kalemlere uzanan çeşitliliğin içinde kaliteli olanın daha uzun ömürlü olduğunu anlarız.
22. Dolmakalem iyiyi kötüden ayırt etmemize neden olur. İnsanın eline mürekkep bulaşması eşyanın iyi kötü yönleri üzerine düşünmenizi sağlar. Tıpkı hayatımızdaki pek çok şey gibi, yazarken mikro ölçekte aynı sorunlarla boğuşuyoruz.
23. Dolmakalem bizi özgürleştirir. Eşyanın kölesi değil efendisi olmayı öğretir.
24. Dolmakalem bizi daha kültürlü biri yapar. Çünkü her dolmakalemin bir öyküsü ve bir felsefesi vardır. Kâğıda dökülen her harfin bir tarihi var.
25. Dolmakalem parmaklarımızı nasır tutmaktan kurtarır. Kâğıdın üzerine basınç uygulamaya, kazıyarak yazı yazmaya gerek yok, sadece dokunmak yeterli.
26. Dolmakalemle yazmak sakinleştirir.
27. Dolmakalem pratik düşünmeyi sağlar.
28. Dolmakalem biriktirmenin iyi ve kötü yönlerini görmemizi sağlar. İstifçilik iyi değil, güzeli biriktirmek iyidir.
29. Dolmakalem güzel sevgi ile hastalıklı sevgi arasındaki farkı öğretir.
30. Dolmakalem bilimsel düşünceye eğilimi artırır, mümkün olduğu kadar dogmatik, kerameti kendinden menkul düşüncelerden uzaklaştırır.
31. Dolmakalem zanaatkârlara saygı duymamızı sağlar.
32. Dolmakalem dijital verilerin uçucu, analog verilerin kalıcı olduğunu gösterir.
33. Dolmakalem, uyumun, yazıdaki müziğin ve ritmin hayatın içindeki önemini anlatır.
34. Dolmakalem güzellikleri çoğaltmayı önerir.
35. Dolmakalem doğu ve batı düşünce sistemlerinin günlük hayata etkilerini anlamamızı sağlar.
36. Dolmakalem sanatın ana damarının şiir (haiku) olduğunu duyurur.
37. Dolmakalem yalnızlığın güzellikleri olduğunu öğretir.
38. Dolmakalem kavgadan, şiddetten uzaklaştırır, yazının iyileştirici gücünün simgesidir.
39. Dolmakalem ne kadar az şey bildiğimizi gösterir.
40. Dolmakalem dünyadaki her şeyin bir parçası olduğumuzu anlatır.