22.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Mert İnan-İstanbul
Giresunlu Yeter-Oktay Yılmaz çifti 18 yıl önce evlendiklerinde evlat sahibi olmak istedi. Ama sağlık problemleri bu hayallerinin önüne geçti. Doktorlar, Oktay Yılmaz’a sperm sayısının azlığından dolayı bebek sahibi olamayacağını söyleyince, çift yıkıldı. Yedi yıl bekleyen çift, son çare olarak İstanbul’a gitti.
O gün donduruldu
İstanbul’da özel bir klinikte başladıkları tüp bebek tedavisi başarıyla sonuçlanan Yılmaz çifti, 2008 yılında kızları Ela Nur’u kucaklarına aldılar. Embriyolarından biriyle çocuk sahibi olan çiftin tedavi gördükleri dönemde 8 adet daha sağlıklı embriyosu oluştu. 8 embriyonun ileride değerlendirilmek üzere dondurulması kararı alındı.
Kızları 7 yaşına gelen Yılmaz çifti, yeniden çocuk sahibi olmak isteyince dondurulmuş embriyoların transferi için tedavi gördükleri kliniğe başvurdular. 7 yıl saklanan embriyolardan ikisi Yeter Yılmaz’a transfer edilirken, kısa süre sonra doktor ikiz bebek müjdesi verdi. İkiz bebekleri 2 yaşını geçen anne Yeter Yılmaz, “Çok şükür ki uygulanan tedaviler sayesinde artık üç çocuğumuz var. Embriyo dondurmanın çok yararını gördüm, ilk hamileliğime oranla çok az ilaç aldım. Yalnızca vitamin kullandım. Mucizelere inanmak gerekiyor. Tıbbi alanda Türkiye olarak geldiğimiz nokta gerçekten gurur verici. Bebek sahibi olamayanlar asla karamsarlığa kapılmasın” dedi.
‘Bir tanesi bile yetebilir’
Kadın hastalıkları ve tüp bebek uzmanı Doç. Dr. Sabri Cavkaytar, günümüzde sadece bir embriyo sahibi olan çiftlere bile tedavi uygulandığını belirterek şunları söyledi: “Bu sayede geçmişte çocuk sahibi olma şansı tanınmayan pek çok çifte artık bu imkan sunulmakta. Embriyoların laboratuvarda dondurulması, dışarıdan bakıldığında bilim kurgu filmlerini aratmayan bir süreç. ‘Vitrifikasyon’ adlı yöntem sayesinde özel sıvılar ve teknikler kullanılarak her bir embriyo dakikada 10 bin derecelik ısı düşüşü sağlanarak donduruluyor ve kullanım zamanına kadar eksi 196 derecede korunuyor. Bu kadar düşük bir sıcaklıkta maddeyi oluşturan moleküller hareketsiz hale geliyor. Bir anlamda dondurulan embriyolar için hayatı istediğimiz kadar durdurmuş oluyoruz.”