Gündem ‘Drone satışlarına kısıtlama getirilmeli’

‘Drone satışlarına kısıtlama getirilmeli’

05.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Milliyet’te yayımlanan ‘PKK’nın bombalı drone’larla eylem yapacağı’ haberinden sonra dikkatler bu hobi araçlarına çevrildi. Güvenlik uzmanları, bu tür eylemlere karşı drone’ların satışına yasal düzenleme getirilmesini savunuyor

‘Drone satışlarına  kısıtlama getirilmeli’

Terör örgütü PKK’nın eylemlerinde “bomba yüklü drone’ları kullanmayı hedeflediği” haberinin Milliyet’te yayınlanması üzerine, gözler bu hava araçlarına çevrildi. Bu konudaki istihbarat raporunu değerlendiren uzmanlar, terörle mücadele taktiklerinin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtiyor.

Haberin Devamı

“Bu tür uzaktan kumandalı cihazların üzerine küçük çaplı patlayıcılar yerleştirilip suikastler yapılabiliyor” diyen emekli Hava Tümgeneral Beyazıt Karataş, şunları söyledi:

“Drone satışlarını yurtiçinde engelleseniz bile teröristler bu malzeme ve cihazları kaçak yollardan Türkiye’ye sokuyor. Geçtiğimiz günlerde YPG militanlarında ABD Özel Kuvvetleri’ne ait insansız hava aracının ele geçirilmesi, aslında her şeyi özetlemeye yetiyor. Drone’lara küçük çaplı patlayıcı veya ateşleme mekanizması yerleştirilebilir. Teröristler bu yöntemle küçük çaplı sabotajlar gerçekleştirebilir. Bu eylem metodu örgüt tarafından uzun süredir düşünülüyordu. Drone kadar tehlikeli bir suikast yöntemi de uzaktan kumandalı arabalar. Suç örgütleri ve terör grupları uzaktan kumanladı arabalarla suikast eylemleri yapabiliyor. PKK’lılar araç kundaklamayı Yunanistan’daki işbirlikçilerinden öğrendi.”

Haberin Devamı

Güvenlik Uzmanı Mete Yarar ise drone’larla ilgili şu bilgileri verdi:

‘Yasal düzenleme şart’

“PKK’lı militanlar yabancı uzman ve danışmanlardan eylem metodları Konusunda taktik bilgi alıyorlar. Örgüt için drone tedarik etmek en kolayı. Amatör dronlar 500 gramlık yükleri taşıyabiliyor. Drone meselesi sadece ülkemizde değil dünyada da büyük bir sorun haline gelmiş durumda. Dronların altına silah monte eden suç şebekeleri oluştu. Drone altına tabanca monte edip suikast eylemi yapan örgütler söz konusu. Drone satışı ve uçuşuna kısıtlama getirilmeli. Bu cihazlar aynı zamanda sivil uçuş güvenliğini de tehlikeye atabiliyorlar. Drone konusunda Meclis’ten yasal düzenleme gerekir. Güvenlik birimleri ise gelinen noktada terör örgütünün kullandığı ekipman ve taktikler gözden geçirip yeni taktikler geliştirmeli. Terörle mücadele sadece teröristle değil, bu tür cihaz ve ekipmanları tedarik edenlerle de olmalı.”