Gündem DTP'li belediyenin 1 Mayıs ve Nevruz tatiline dava izni

DTP'li belediyenin 1 Mayıs ve Nevruz tatiline dava izni

01.09.2008 - 12:53 | Son Güncellenme:

.

DTPli belediyenin 1 Mayıs ve Nevruz tatiline dava izni

İÇİŞLERİ Bakanlığı, bu yıl yaptığı toplu iş sözleşmesine 1 Mayıs ve 21 Mart Nevruz Bayramı’nı idari tatil olarak koyan DTP’li Suruç İlçe Belediye Başkanı Ethem Şahin ile 2 belediye görevlisi hakkında dava açılması için izin verdi.
Suruç Belediyesi ile Türkiye Genel Hizmetler İşçi Sendikası (Genel-İş) arasında 28 Nisan 2008’de imzalanan toplu iş sözleşmesi ile işçi bayramı olan 1 Mayıs ve Nevruz Bayramı olan 21 Mart günlerinin tatil edilerek, belediye işçilerinin bu günlerde idari izinli sayılması, çalışılması halinde de işçilere normal ücretin 3 katı zamlı ödeme yapılması kararlaştırıldı. Sözleşmenin imzalanmasından 2 gün sonra 1 Mayıs günü de Suruç Belediyesi çalışanlarının tamamı idari izinli sayılarak işe gelmedi. Belediye ile sendika arasında yapılan sözleşme ile 2429 sayılı ‘Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Kanunu’nun ihlal edildiği öne sürülerek yapılan şikayet üzerine İçişleri Bakanlığı soruşturma başlattı. Suruç’a gelen müfettişler, sözleşmede imzası bulunan kişilerin ifadelerini de alarak ön incelemelerini tamamladı.

Haberin Devamı


HALK MAĞDUR OLUR, BELEDİYEYE ZARARA UĞRAR


22 Temmuz’da, İçişleri Bakanı Beşir Atalay imzası ile Suruç Belediyesi’ne gönderilen teftiş kurulu raporunda, müfettişlerce hazırlanan ön raporlarının incelenmesi sonucu, sözleşme doğrultusunda işçilerin 1 Mayıs ve 21 Mart’ta çalışmaması durumunda halkın mağdur olacağı kaydedildi. İşçilerin çalışmaları durumunda ise belediyenin 3 kat fazla mesai ücreti ödeyerek zarara uğratılacağının belirlendiği kaydedilen bakanlık yazısında, bu nedenle sözleşmede imzası bulunan Başkan Ethem Şahin, Yazı İşleri Müdürü Ali Yavuz ve Muhasebe Müdürü Ahmet Vural hakkında dava açılması için soruşturma izni verildiği kaydedildi.


İDARİ İZİN YETKİSİ BENDE


Belediye Başkanı Ethem Şahin, resmi tatillerin Bakanlar Kurulu’nca, idari izinlerin ise idareci tarafından belirleneceğini belirterek, “Toplu sözleşme gereği işçilerimiz resmi olarak değil, idari olarak izinli sayılıyorlar. İdari izin verme yetkisi de idarecinin elindedir” dedi. Şahin, önümüzdeki günlerde açılacak olan davada hukuken kendilerinin haklı olduğunu ancak siyasetin devreye girmesi durumunda durumun değişebileceğini de iddia ederek şunları söyledi:

Haberin Devamı


“Evrensel değeri yüksek olan ve birçok ülkede resmi bayram ilan edilen 1 Mayıs ve 21 Mart günlerine neden izin verilmiyor anlayamıyorum. Oysa Türkiye'de çok fazla resmi tatil günü var. Mesela dini bayramlarda kimi zaman 9 gün resmi izin ilan ediliyor. Peki, o günlerde Türk halkı zarara uğramıyor mu? Böyle düşününce yaklaşımın pek iyi niyetli olmadığı ortaya çıkıyor. İdari izin yetkisi bizde olduğuna göre, hukuki olarak açılacak davayı biz kazanırız. Ancak, siyasi anlamda hukukun yönlendirilmesi veya etki altına alınması durumunda bir şey diyemeyiz. Fakat Türkiye’nin demokratikleşmesi adına mahkemenin doğru karar vermesi, Bakanlar Kurulu’nun da evrensel değeri dünyanın birçok ülkesinde kabullenilmiş olan 1 Mayıs ve 21 Mart’ı resmi bayram ilan etmesi gerekir."

Kürtçe sokak isimleri de kabul edilmemişti


DTP’li Suruç Belediye meclisi, son iki yıl içerisinde üç kez ilçede yeni kurulan mahalle ve sokaklara Kürtçe isim vermiş, onay için Kaymakamlık’a gönderilen isimler kabul edilmemişti. Belediye meclisinin DTP, AKP ve CHP’li meclis üyelerinin tamamının oybirliği ile kabul edilen Kürtçe sokak isimleri ile mahallelere verilen Kürtçe isimler Kaymakamlık tarafından, Kürtçe oluşu nedeniyle ‘Ayrımcılık ve bölücülüğe yol açabilecek nitelikte’ olduğu gerekçesiyle Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmeliğin 24'üncü maddesine uygun olmadığından onanmayarak iade edilmişti. DTP’li belediye de, bunun üzerine her üç başvuru ile ilgili olarak İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı.

Yazarlar