Gündem Duayene veda

Duayene veda

24.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tarihteki birçok olaya ışık tutan haberlere imza atan, demokrasinin sağlanması için sahip olduğu bilgileri kamuoyuyla paylaşmaktan asla çekinmeyen duayen gazeteci Cüneyt Arcayürek dün hayatını kaybetti

Duayene veda

Türk basını; Türk siyaset ve devlet hayatının son 65 yıllık bölümünün önemli gelişmelerini yazdığı kitaplarla kayıt altına alan, ulaştığı gizli belge ve bilgilerle büyük haberlere imza atan usta kalemlerinden birini kaybetti. Bir dönem Milliyet gazetesinde de görev yapan gazeteci Cüneyt Arcayürek, 13 Mayıs’tan beri tedavi gördüğü hastanede ileri yaşa bağlı çoklu organ yetmezliği nedeniyle vefat etti. Ankara Gölbaşı’nda toprağa verilecek Arcayürek için vasiyeti gereği tören düzenlenmeyecek.
Cumhuriyet gazetesi yazarı Arcayürek, durumunun ağırlaşması üzerine 13 Mayıs’ta Medicana İnternational Ankara Hastanesi’nde yoğun bakım ünitesinde tedaviye alınmıştı. Başhekim Dr. Gülay Kılıç, Arcayürek’in saat 14.30’da hayatını kaybettiğini açıkladı. Arcayürek’in, sağlık sorunlarının ağırlaşması ve buna bağlı gelişen çoklu organ yetmezliği nedeniyle vefat ettiğini belirten Kılıç, Arcayürek’in eşine, yakınlarına, çalışma arkadaşlarına ve okurlarına başsağlığı dileklerini iletti. Acı haberi öğrenir öğrenmez Arcayürek’in eşi Esin Arcayürek ve yakınları hastaneye geldi. Arcayürek yarın Gölbaşı’nda toprağa verilecek. Arcayürek için vasiyeti gereği tören düzenlenmeyecek.

Altan’ın aklını çeldi
Arcayürek, Cumhuriyet’in ilanından 5 yıl sonra 6 Mart 1928’de Ankara’da dünyaya geldi. Babası İzzet Bey ile annesi Mesrure Hanım öğretmendi. Ankara Samanpazarı’nda, “Bizim Mektep” adını taşıyan özel bir ilkokulda okudu. Cebeci Ortaokulu, Gazi ve Atatürk liselerini bitirdi. Bunlar o dönemin Türkiye’sinde çok önemli eğitim kurumlarıydı. Liseden sonra Ankara Tıp Fakültesi’ni kazandı. Hekim olacaktı. Ancak kendi deyimiyle arkadaşı Çetin Altan, “kanına girdi, fikrini çeldi” gazeteciliğe geçmesini sağladı. Annesinin okumasını çok istediği Tıp Fakültesi’ni ikinci sınıfta bıraktı.

Milliyet’te de çalıştı
CHP’nin yayın organı Ulus gazetesinde 1947’de gazeteciliğe başladı. Sırasıyla Ankara Akşam haberleri, Kudret, Vatan, 1954’te tekrar Ulus gazetesi, Anka Haber Ajansı, 1955’te Akis, 1960’ta Hürriyet, 1982’de Güneş, 1983’te Milliyet gazetelerinde çalıştı. 1985’te Cumhuriyet gazetesine geçti. Metin Toker’in yayımladığı Akis dergisinde hem yazarlık hem de genel yayın müdürlüğü yaptı. Hayatının merkezi hep Ankara oldu. Öyle ki 1950’de askerliğini bile Ankara’da yedek subay olarak yaptı.
1974’te Barış Harekâtı sırasında Kıbrıs’a ilk giren Türk gazeteci oldu. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in bir süre başdanışmanlığını yaptı. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı görevi ile bürokraside de görev yapmış oldu. Ancak kitabında Çankaya Köşkü’nde yaşanan bazı gelişmeleri anlatınca Demirel ile ilişkileri soğudu.

TV’de de ses getirdi
Bir süre KanalTürk’te, Tuncay Özkan ile birlikte pazar günleri yayınlanan Politika Durağı adlı programda yorumculuk yaptı. Cumhuriyet gazetesinin birinci sayfasından duyurusu yapılan Güncel adını taşıyan köşeyi yazıyordu. 1960’ta Esin Hanım ile yaşamını birleştirdi. Arcayürek çiftinin çocuğu bulunmuyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gazeteci Cüneyt Arcayürek’in vefatından duyduğu üzüntüyü, “Türkiye bugün onurlu, cesur ve duayen gazeteci Cüneyt Arcayürek’i kaybetti. Usta gazetecimize Allah’tan rahmet, ailesine sabır diliyorum” diyerek Twitter hesabından paylaştı.

Haberin Devamı

Johnson Mektubu’nu kamuoyuyla paylaştı

ABD Başkanı Lyndon B. Johnson tarafından dönemin Başbakanı İsmet İnönü’ye 5 Haziran 1964’te Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahalesini önlemek amacıyla bir mektup gönderilmişti. Mektupta, Türkiye’ye yönelik kaba, aşağılayıcı ve küçük düşürücü ifadeler yer alıyordu. İki yıl kamuoyundan gizli tutulan bu mektubun tam metni, 13 Ocak 1966’da Hürriyet’te yayımlandı. Mektubun yayımladığı tarihte Süleyman Demirel hükümeti iktidardaydı. ‘Johnson Mektubu’ olarak tarihe geçen mektubun haberinin altında Cüneyt Arcayürek’in imzası vardı. Bu büyük bir gazetecilik başarısıydı. Yılın gazetecisi seçildi. Haberi nedeniyle soruşturmalara uğradı ve hakkında dava açıldı.

Türk siyasetini kitaplarla anlattı

Haberin Devamı

Arcayürek’in hayatı, siyasi kulisler ile önemli devlet binalarının koridorlarında geçti. Türk siyaset ve devlet tarihinin son 65 yıllık bölümündeki bir çok önemli gelişmenin perde arkasını aralayan haberlere imza attı. Arcayürek, yazdığı kitaplar ile de siyasi tarihe önemli belge ve bilgiler bıraktı. ‘Darbeler ve Gizli Servisler: 1950-2002’, Hapishanedeki Ecevit ve Derin Devlet: 1950-2007 gibi Türkiye demokrasi tarihine ışıl tutan kitapları yazan Arcayürek, arkasında 37 tane yayımlanmış kitap bıraktı.