Gündem Düden Nedir, Nasıl Oluşur? Düden En Çok Nerede Bulunur?

Düden Nedir, Nasıl Oluşur? Düden En Çok Nerede Bulunur?

08.11.2021 - 17:19 | Son Güncellenme:

Yeryüzünde var olan çoğu yer şekilleri çeşitli etmenlere bağlı olarak meydana gelmektedirler. Dış kuvvetlerin ve iç kuvvetlerin oluşturduğu çok sayıda yer şekli bulunmaktadır. Dış kuvvetler yeryüzünde en fazla şekil meydana getiren bir güç olarak belirtilmektedir. Düden adı verilen şekillerde dış kuvvetin etkisiyle oluşmuş bu şekillerden biri olmaktadır. Peki, düden nedir, nasıl oluşur? Düden en çok nerede bulunur? İşte, düden hakkında bilinmesi gereken detaylar.

Düden Nedir, Nasıl Oluşur Düden En Çok Nerede Bulunur

Düden olarak adlandırılan yer şekilleri özellikle kireçli toprakların olduğu alanlarda yaygın olarak görülen bir oluşum olarak ifade edilmektedir.

Düden Nedir, Nasıl Oluşur?

Düden adı verilen yer şekilleri yeryüzünün üstünde bulunan suların yeraltına gitmesini sağlayan kuyular olarak bilinmektedir. Özellikle kireçli topraklarda görülen bu şekiller karstik şekiller arasında değerlendirilmektedir.

Düdenler dolin, polye, uvala gibi yüzeyde yer alan kapalı havza veya çukurlukların tabanında yer alan ve buralara biriken suları yeraltına taşıma görevini yerine getiren karstik şekillerden biri olmaktadır. Türkiye'de bulunan en iyi düden örnekleri Konya ilinin Ereğli ilçesinde yer alan Akgöl Düdeni olarak bilinmektedir.

Düden En Çok Nerede Bulunur?

Düdenler oluşum itibariyle en fazla karstik arazilerde yer almaktadırlar. Kireçli alanların tipik şekillerinden biri olan düdenler suyun yaptığı basınç sonucu oluşan şekillerden biri olarak bilinmektedir. Türkiye'de bulunan düden örnekleri Batı Toroslarda ve İç Anadolu bölgesinde görülmektedir. Antalya'da bulunan düden şelalesi de bu şekilde meydana gelmiş bir yer şekli olmaktadır.