02.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Kayseri’de, düğünlerde takılan çeyrek altınların nasıl olsa geri dönüşü olur mantığıyla hediye edildiğini doğrular bir olay yaşandı. İsminin açıklanmasını istemeyen bir vatandaş düğününde çeyrek altın taktığı kişinin kendi düğününe gelmemesi ve altını göndermemesi üzerine ilamsız icra takibinde bulundu. Kayseri 1. İcra Dairesi’nce adresine ödeme emri gelen vatandaş ise çeyrek altının bedelini icra dairesine ödedi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, takılan altınların bazen araya küslük girdiği için bazen şehirler değiştiği için zaman zaman geri gelmesinde sorunlar yaşandığını belirterek, ilamsız icra takibi başlatan bir tüketicinin bu sayede geçmişte taktığı çeyrek altının bedelini bu kişiden aldığını söyledi.
7 gün itiraz süresi
İlamsız icradan dolayı eve gelen ödeme emrine 7 gün içinde itiraz edilebileceğini vurgulayan Şahin, “Daha önce kendisine çeyrek altın hediye eden kişinin düğün davetine gitmeyen kişi, evine ödeme emri gelince panik yapıyor ve çeyrek altının bedelini dosyaya yatırıyor. Bu kişi 7 gün içinde başvurup ‘Benim böyle bir borcum yok’ deseydi mesele kapanırdı ancak korkmuş ve hemen çeyrek altının bedelini ödemiş. Resmi evrakı görünce ‘Demek ki bu resmi bir olay’ diye düşünüyor” dedi.
Dolandırıcılara dikkat!
İlamsız icra uygulamasının 2 bin liraya kadar borçlar için olduğunu belirten Şahin, bu yöntemin dolandırıcılar tarafından kullanıldığına işaret ederek şöyle konuştu: “Dolandırıcılar vatandaşın tatile gitmesinden, evde olmamalarından yararlanıyor. Ödeme emrinin insanlara ulaşmayacaklarını biliyorlar. Üzerinden 7 gün geçiyor, bu süre içinde itiraz edilmediği için borç kesinleşiyor. Vatandaş da masrafı fazla olduğu borcu olmadığı halde ödemeye razı oluyor.” ESMA KÜÇÜKŞAHİN Kayseri AA