Gündem Dünyanın akciğeri Amazonlar yok oluyor!

Dünyanın akciğeri Amazonlar yok oluyor!

20.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Brezilya’da Amazon yağmur ormanlarındaki ormansızlaşmanın geçen yıl yüzde 22 artarak 2006’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı açıklandı. Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü (INPE), yayınladığı raporda, Amazonlar’da Ağustos 2020-Temmuz 2021 aralığında 13 bin 235 kilometrekarelik ormansızlaşma görüldüğünü bildirdi. Amazonlar’daki söz konusu orman kaybının yaklaşık olarak Karadağ’ın yüzölçümü kadar ve ABD’nin New York kentinin yaklaşık 17 katı büyüklüğünde olduğu belirtildi.

Dünyanın akciğeri Amazonlar yok oluyor

 

Yeni INPE raporunda son dört döngünün her birinde ormansızlaşmanın arttığı ve bunun en az 2000 yılından bu yana veri serisi için bir ilk olduğu vurgulandı. Uzmanlar, ülkenin devlet başkanı Jair Bolsonaro’nun hükümetinin yağmur ormanlarının korunan bölgelerinde madencilik ve ticari tarım yapılmasına yönelik politikalarının, dünyanın en büyük yağmur ormanı olan Brezilya’daki Amazon’a zarar verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Öte yandan, Brezilyalı çevre örgütü “İklim Gözlemevi” hükümetin geçen hafta İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na (COP26) ormansızlaşma verilerini bilerek gittiğini ve bu gerçekleri sakladığını öne sürdü. Brezilya hükümeti, COP26’da Amazon yağmur ormanlarında 2028’e kadar yasadışı ormansızlaşmayı sona erdirme sözü vermişti.