Gündem Dünyanın cazı çeyrek asırdır İstanbul’da

Dünyanın cazı çeyrek asırdır İstanbul’da

30.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Bu yıl 25. yaşını kutlayan İstanbul Caz Festivali’nin çeyrek asırlık etkinlik serüveni Nick Cave and The Bad Seeds konseri ile taçlandırılacak. Dünyanın en önemli isimlerini İstanbul’a getiren festivalin ‘en’lerini sıraladık

Dünyanın cazı çeyrek asırdır İstanbul’da

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) bu yıl 25.’sini düzenleyeceği İstanbul Caz Festivali, çeyrek asır boyunca özellikle caz başta olmak üzere müzik dünyasının en büyük ve özel isimlerini İstanbul seyircisiyle buluşturdu. 25. yıl sürprizi olarak Nick Cave and The Bad Seeds’i bu yıl 10 Temmuz’da ağırlayacak olan festival, ilk kez 1994 senesinde Melih Fereli öncülüğünde yine bir temmuz ayında düzenlendi. 25 sene boyunca 700’den fazla konserde 5 bin 200’ün üzerinde sanatçı ve 730 bine yakın seyirciyi ağırladı. Festivalin çeyrek asırlık yolculuğunu mercek altına aldık.

Haberin Devamı

Dünyanın cazı çeyrek asırdır İstanbul’da

- Sadece caz değil

İstanbul Caz Festivali aralarında Keith Jarrett, Eric Clapton, David Sanborn, Massive Attack, Nick Cave, Pj Harvey, Esbjörn Svensson Trio, Patti Smith, Rufus Wainwright, Brad Mehldau, Joan Baez, Erykah Badu, Alicia Keys ve Chick Corea’nın aralarında olduğu ve sadece caz değil, müzik dünyasının ağır toplarını İstanbul sahnesine getirdi.

- Şan Tiyatrosu’nun kalıntıları arasında konser

14. İstanbul Caz Festivali’nde Antony & The Johnsons’ın tarihi Şan Tiyatrosu kalıntılılarında verdiği konser uzun süre hafızalardan çıkmadı. Şan Tiyatrosu’ndaki yangından sonraki ilk konser olma özelliğini de taşıyan gecenin ön grubu ise Jose Gonzalez’di. Antony yıllar sonra 2012’de yeniden festivalin konuğu olarak İstanbul’daydı. Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi’nde konser veren Anthony, Selda Bağcan’ın ünlü ‘Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi’ şarkısını Türkçe okuyarak izleyicilere bir sürpriz de yaptı.

Haberin Devamı

- Robert Plant konserinde sahneye atlayan seyirci

2007 senesinde 14.’sü düzenlenen İstanbul Caz Festivali’nin en büyük konuklarından biri Robert Plant konseriydi. Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde izleyicisinin karşısına çıkan Plant, Led Zeppelin şarkıları da dahil olmak üzere ekibilye birlikte yaklaşık 17 şarkı seslendirmişti.

Konserde Plant’ın enerjisi karşısında kendini tutamayan hayranlardan biri sahneye atlayarak gecenin olayına imza atmıştı...

Dünyanın cazı çeyrek asırdır İstanbul’da

- Ezana zarif eşlik

Festivalin 6 Temmuz 2012 tarihli konserinde Jamie Cullum santral İstanbul sahnesinde izleyicisinin karşısına çıkmıştı. Konser sırasında seyircisiyle sürekli iletişim kuran müzisyen gecenin en beklenen şarkısı ‘High and Dry’ı çalmaya başladığı sırada ezanın okunmasıyla birlikte, orkestrasını susturup piyanosuyla ezana eşlik etmeye başlamıştı. Cullum, piyanosunun tonunu düşürerek sesin ne olduğunu anlamaya çalışıp ezan sesine, düşük tondaki piyano sesiyle zarif bir şekilde eşlik etmişti. Ezan bittiğinde ise aldığı büyük alkışla kaldığı yerden ‘High and Dry’ın devamını getirmişti. Cullum konser sonrasında Twitter hesabına şunları yazmıştı: “İmamla birlikte emprovize şarkı yapmak büyük ayrıcalıktı. İstanbul Caz Festivali ile enerjimizi birleştirdiğimiz için teşekkürler... Şimdi yemek vakti!”

Haberin Devamı

Dünyanın cazı çeyrek asırdır İstanbul’da
- Keith Jarret’ı eriten gece

19. İstanbul Caz Festivali kapsamında Haliç Kongre Merkezi’nde sahneye çıkan Keith Jarret, Gary Peacock, Jack Dejohnette’in konser öncesi katı bir kuralı vardı: Fotoğraf çekilmemesi. Başka şehirlerdeki daha önceki konserlerinde seyirci telefonunu çıkarıp fotoğraf çekiyor diye sahneyi terk eden müzisyen, İstanbul’da sahneye çıkar çıkmaz seyircisinden sessizlik konusunda hassasiyet gösterilmesini, fotoğraf çekimi ya da video kaydı yapılmamasını (telefon dahil) rica etmişti. İki bölümden oluşan konserlerin sonunda aldıkları yoğun alkışa cevaben defalarca sahneye dönüp izleyiciyi selamlamaktan ve prensiplerine aykırı da olsa bis yapmaktan kendini alamayan ekip konser boyunca uyarılara rağmen telefonlarıyla fotoğraf çeken hayranlarına da göz yummuştu...

- Çıplak ayaklarla sahnede

18. İstanbul Caz Festivali’nde Santralİstanbul’da sahneye çıkan Joss Stone,ç ıplak ayaklarıyla çıktığı konserde danslarıyla seyircisini kendine hayran etti. Bis için döndüğünde elindeki buketten seyircilere tek tek çiçek atan Joss Stone aynı şeyi 2016 yılında, 23. İstanbul Caz Festivali kapsamında geldiği konserde de yaptı. 15 Temmmuz sonrası festival kapsamında birçok sanatçı konserini iptal ederken Joss Stone konserini iptal etmeden şehre gelerek hayranlarıyla buluştu, 2 saat boyunca sahneden en sevdiği şarkılarını seslendirdi ve konserini yine dinleyenlere çiçek fırlatarak kapattı.

Haberin Devamı

Dünyanın cazı çeyrek asırdır İstanbul’da