Gündem Dünyanın en büyük ‘su altı tarih parkı’

Dünyanın en büyük ‘su altı tarih parkı’

03.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birinci Dünya Savaşı sırasında Çanakkale’de batan savaş gemilerinin turizme kazandırılmasının amaçlandığı Gelibolu Tarihi Su altı Parkı resmi törenle hizmete girdi.

Dünyanın en büyük ‘su altı tarih parkı’

150 kilometrekarelik alanda İngiliz, Fransız ve Avustralya savaş gemileri, denizaltı ve buharlı gemilerden oluşturulan 10 dalış noktasını kapsayan su altı parkının açılışına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan
ve dört ülkeden dalgıçlar da katıldı.

Haberin Devamı

24 metrede yatıyor

Gelibolu Tarihi Su Altı Parkı Projesi’nin merkezinde Seddülbahir- Mehmetçik Feneri açıklarında 106 yıl önce batan İngiliz Kraliyet gemisi HMS Majestik bulunuyor. 24 metre derinlikteki İngiliz savaş gemisi önümüzdeki yıldan itibaren İngiliz, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerden gelen binlerce dalgıç turisti ağırlayacak. Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’u işgal etmek için girdikleri Çanakkale Boğazı’nda Nusret mayın gemisinin stratejik mayınları, Türk topçusunun nokta atışları ve Alman denizaltılarının torpidolarıyla batan savaş gemileri, önümüzdeki yıldan itibaren dalış turizmiyle kente büyük
ekonomik katkı sağlayacak.

Kasım 1914’ten sonra yaşanan çarpışmalarda batan savaş gemileri, yerli ve yabancı dalgıçları tarihi bir yolculuğa çıkarırken Birinci Dünya Savaşı temalı ilk sualtı parkını oluşturacak. Aralarında Çanakkale’de ilk batan Mesudiye zırhlısı, İngiliz savaş gemisi HMS Majestik ve buharlı kargo gemisi Milo gibi Çanakkale Savaşı’nın izlerini taşıyan gemiler bir yıldır turizme hazırlanmıştı. Çanakkale Valiliği, Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, İstanbul Üniversitesi, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi ve Türkiye Su Altı Sporları Federasyonu’nun çalıştığı proje için batıklar üzerindeki patlamamış tüm mühimmat ve bombalar tehlikesiz hale getirilmişti.

Haberin Devamı

Tüm bölge incelenirken savaş gemisi, çıkarma gemisi, denizaltı, buharlı yolcu gemisi, yelkenli gibi pek çok batığı barındırarak dünyanın en zengin dalış noktası olmaya aday bölge aynı zamanda Birinci Dünya Savaşı temalı ilk sualtı parkı olarak tarihe geçti. Türk su altı tutkunları kadar İngiliz, Fransız, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkelerden de dalgıçların bölgeye gelmesini sağlayacak projede 10 dalış noktası bulunuyor.

Projenin merkezindeki HMS Majestik batığına ilk turistik dalış dün yapıldı. Çanakkale’nin
su altında dünyanın en iyi korunan savaş alanı olarak bilinen alana Slovakya, Hollanda, İngiltere ve Almanya’dan gelen altı misafir dalgıçla birlikte Milliyet muhabiri Gökhan Karakaş da dalış yaptı.