Gündem Dünyanın en eski tapınağı açılıyor

Dünyanın en eski tapınağı açılıyor

05.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Dünyanın en eski tapınağı açılıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı’na göre, 2016’da ziyarete kapatılan Göbeklitepe yeniden açılacak. Günümüzden 12 bin yıl önce inşa edildiği düşünülen ve dünyanın en eski tapınağı olarak nitelendirilen Göbeklitepe Örenyeri, eylül itibarıyla ziyarete açılacak.

Haberin Devamı

Programın Kültür ve Turizm Bakanlığı bölümünde yer alan ifade uyarınca, Göbeklitepe’nin yeniden ziyarete açılması için çalışmalar hızlandırılacak. Erdoğan’ın, “resmi açılışını bizzat yapacağım” dediği Şanlıurfa’daki Göbeklitepe, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre; alt yapı çalışmaları bitmek üzere olan kazı alanının korunması için özel olarak iki çatı örtüsü hazırlandı, animasyon ve grafik gösterimlerin yapılacağı canlandırma merkezinin yapımı da tamamlandı.

Tarihi Rami Kışlası

220 bin metrekarelik kullanım alanına sahip olan ve 7 milyon kitaptan oluşan kütüphaneye dönüştürülmesi hedeflenen İstanbul’daki 250 yıllık geçmişe sahip Rami Kışlası’nda ise bakanlık, restorasyon çalışması yürütüyor. Kışla içinde kalan esnaftan, kullandıkları yerleri boşaltması istenirken, esnafın buradan ayrılmasıyla Rami Kışlası, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmesi gündeme gelecek.

Haberin Devamı

Dünyanın en eski tapınağı açılıyor

Boğaz’ın zarif yapısı Kuleli Askeri Lisesi’nin müze olarak açılması ve röleve projelerinin tamamlanması da programda öne çıkan başlıklar arasında yer aldı. İstanbul’un önemli mimari ve kültürel eserlerinden biri olan Kuleli Askeri Lisesi’nin müze olarak restore ve tanzimi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı, yapının tahsisi için Milli Savunma Bakanlığı’nın olurunu almış Maliye Bakanlığı’ndan tahsisi gerçekleştirmesini istemişti. 32 bin metrekare toplam alanı olan Kuleli Askeri Lisesi restorasyonun ardından müze olarak açılacak, ulusal ve uluslararası sergilere de ev sahipliği yapacak.

Bakanlık, yaklaşık 3 bin yıllık tarihe sahip olan ve Friglere ev sahipliği yapan Frigya Vadileri’nin yeni bir turizm destinasyonu olarak tanıtımına temmuzda başladı. Ankara’daki Gordion’dan başlayıp, Eskişehir, Kütahya ve Afyonkarahisar illerine kadar uzanan 506 kilometrelik alanda bulunan Frigya Vadileri, Anadolu Açık Hava Müzesi’ne dönüştürülecek; bu bölgeyi kapsayan çevre ve medeniyet projesi başlatılacak.