Gündem Dünyanın konuştuğu olay! İhmal kimde?

Dünyanın konuştuğu olay! İhmal kimde?

23.10.2021 - 21:20 | Son Güncellenme:

En son ünlü oyuncu Alec Baldwin'in film setinde görüntü yönetmenini kazara öldürmesi, akıllarda film setlerinde yaşanan olayları getirdi. Aksiyon sahnelerinde tehlikeyle karşı karşıya olan oyuncular ve set ekibi nasıl önlemler alıyor merak konusu oldu. Özel efekt uzmanı Hamza Şahin konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulundu.

Dünyanın konuştuğu olay İhmal kimde

Cansu Kocaman / İdil Janet Huvaj  -  milliyet.com.tr Alec Baldwin'in çekim sırasında bir görüntü yönetmenini vurması ve hayatını kaybetmesi Hollywood'un gündeminden düşmüyor. Soruşturmanın devam ettiği olayla ilgili setlerdeki güvenlikten kimin sorumlu olduğu tartışılıyor. Uzman isim Şahin, sorumluluğun kimde olduğu sorusuna, "Bu değişkenlik gösteriyor. Yurt dışında özel efektler ilgileniyor. Türkiye'de sanat grubu ilgileniyor" yanıtını verdi.

Haberin Devamı

'Böyle bir şeyin olması mümkün değil' diyen Şahin "Bu olayın kuru sıkı bir silahla olması mümkün değil. Buradaki silah değil. Bazen setlerde sahne gereği, yakın detay çekimlerde gerçek silah kullanılır ancak o silah hemen bir yetkili tarafından geri alınır. Bizim için de çok önemlidir. Özel efektlerde en önemli bir hata bile ciddi sonuçlara sebebiyet vereceği için çok dikkat edilir. Burada silah unutulup oyuncunun eline verilmiş olabilir." dedi.

BİZİM SEKTÖRDE BÖYLE BİR KAZA YAŞANMADI

30 yıldır bu işi yaptığını söyleyen Şahin, "Aksiyon oyuncuları bu tarz sahnelerde genelde dublör kullanır. Biz oyuncuya kuru sıkı silahı verirken, hazır silah uyarısını veririz. Bu olmazsa olmazlardan biridir. 30 yıldır bu sektördeyim. Özel efekt yapıyorum. Benim başıma da arkadaşlarımın başına da böyle bir olay gelmedi. Zaten dolu silah setlerde olmaz olursa da yanında bir güvenlik görevlisi ile olur." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"3 AYRI KİŞİNİN ONAYINDAN GEÇER"

Şahin, "Sahada birçok şey yapıyoruz. Yangınlar, patlamalar, yağmurlama. Sahada çalışan insanlarız. Her şeyi ince eleyip sık dokuyoruz. Defalarca bakılması gerekiyor böyle şeylere. Bir gözden kaçabilir. 3 ayrı kişinin onayından geçmesi gerekiyor bu silah oyuncunun eline gidene kadar." dedi.

Dünyanın konuştuğu olay İhmal kimde

"TOZ ALERJİSİ BİLE HAYATİ"

Özel efektlerde toz alerjisine bile dikkat edildiğini belirten Şahin, "Dublörlerin hepsi özel eğitimlidir bu konularda. Birçok sahneyi oyuncular ile çekmek mümkün değil zaten. Uçma sahnelerinde yelekli bir sistemimiz var. İnsanları havada tutmak için kullanılan bir malzeme. Ancak çok iyi spor yapan, eğitimli bir kişi kullanabilir.

Aksiyon sahneleri için oyunculara toza alerjisi olan var mı, bronşiti olan var mı soruları dahi soruluyor. O tozun bile hayati tehlikesi olabilir. Bu sebeple setlerde hep bir ambulans bulunur. Şimdi setlerde iş güvenliği uzmanları var. Daha profesyonel olarak her şeyi kontrol ediyorlar." şeklinde konuştu.