23.07.2009 - 01:28 | Son Güncellenme:
ÖSS TERCİH REHBERİ 2009 - 14 / Sibel Kahraman
Sayısal alan şampiyonları ‘tıp’, sözel alan şampiyonları ‘Türkçe öğretmenliği’ derken, geçen yıl EA-2 puan türünün şampiyonlarının tercihi de hukuk oldu. İlk bine giren öğrencilerin 389’u hukuk fakültelerine yerleşti.183 öğrenci işletmeye girerken 151 öğrenci de ‘iktisat’ dedi.
Adayların üniversite tercihinde Boğaziçi Üniversitesi birinci, Ankara Üniversitesi ikinci, Bilkent Üniversitesi üçüncü sırada yer aldı.
İlk bin içinde yer alan 537 aday ilk tercihine yerleşirken, 234 aday ikinci, 102 aday üçüncü tercihine girdi.
EA-2 puan türünde ilk bine giren adayların 707’si devlet üniversitelerine yerleşirken, 214’ü vakıf üniversitelerinin burslu bölümlerine, 14’ü vakıf üniversitelerinin kısmi burslu bölümlerine, 7’si yine vakıf üniversitelerinin burssuz bölümlerine yerleşti. 36 aday SAY-2 puanı ile yerleşirken 22 aday yerleşemedi. Adayların 936’sı genel kontenjandan 5’i okul birincisi 2’si özürlü kontenjanından yerleşti.
Bölümleri tanıyalım
Uluslararası İlişkiler- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
Uluslararası ilişkiler-siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümlerine 2008 ÖSS’de 4872 kişi yerleşti. Yerleşenlerin yüzde 9’u kayıt yaptırmadı.
Yerleşenlerin yüzde 53,2’sini kız adaylar oluştururken, erkek adayların oranı yüzde 46,8 oldu. Kızların yüzde 53,8’i birinci öğretime, erkeklerin yüzde Uluslararası ilişkiler-siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümlerine yerleşenlerin yüzde 55’i daha önce bir liseden mezun olmuş, yüzde 35’i ise yeni lise mezunu.
Devlet üniversitelerine yerleşenlerin yüzde 79’u, vakıf üniversitelerine yerleşenlerin ise yüzde 45’i, kendi oturdukları yerden başka bir şehirdeki üniversiteye gittiler.
2008 ÖSS’de uluslararası ilişkiler-siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümleri 109 bin 766 kez tercih edildi. Öğrencilerin 7 bin 891’i bu bölüme birinci tercihlerinde yer verirken yalnızca 500’ün ilk tercihlerine yerleşti. KKTC üniversitelerinde 26, vakıf üniversitelerinde 7 olmak üzere toplamda 33 kişi bu bölüme alan-dışı olarak yerleşti.
Uluslararası ilişkiler-siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümlerine girenlerden yüzde 33’ü düz lise, yüzde 25’i ise Anadolu lisesi mezunu.
Katmerli hatalar
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan ile çeşitli vesilelerle yaptığımız sohbetlerde; senelerdir ısrarlı uyarılarına rağmen üniversite adaylarının tercihlerini, başarı sıralarına değil de puanlarına göre yapıyor olmalarını hayretle karşıladığını belirtiyor. Bu şaşkınlığa katılmamak mümkün değil. Her yerde yazılıp çiziliyor, konuyla ilgili besteler yapılıp radyo ve TV’lerde yayınlanıyor, buna rağmen adaylar puanları kullanmakta ısrar ediyorlar.
Konuşmacı olarak katıldığım DoğruTercih Konferansları’nda bu konuya açıklık getirmek için verdiğim örneği sizinle de paylaşmak istiyorum: Türkiye Süper Futbol Ligi’nde 18 takım mücadele eder. Her takım, sezon boyunca 34 maç yapar ve sezon sonunda ilk 5’e giren takımlar, Avrupa Kupalarına katılmaya hak kazanırlar. İlk 5 takımda yer almak için örneğin bir sezon 68 puan toplamak yeterli olurken, bir diğer sezon 72 puan toplamak gerekir. Dikkat ederseniz seneler arasında puanlar değişebiliyor ama Avrupa Kupası’na katılabilmek için ilk beşe girme şartı değişmiyor. Bu örneği ÖSS üzerinden düşünmek gerekirse Avrupa Kupalarına katılmak, üniversiteye yerleşmeye karşılık geliyor. Üniversiteye yerleşmek için de taban puanlar değişse de esas olan başarı sırası.
Başarı sıranızı dikkate alın
Adayların bu sene yaşadıkları bir diğer önemli yanılgı da bölümlerin taban puanlarının düşeceğine dair iyimser beklenti. Bu gerçek anlamda katmerli hata! Gelin, bunu matematiksel olarak inceleyelim. SAY-2 puan türüyle öğrenci alan Kocaeli Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümünü örnek alalım. Bu bölümün 2008’de oluşan taban başarı sırası 20.200, taban puanı 334,929 görünüyor. Bu sene ÖSS’de 20.200 olan kişinin aldığı puan 337,509. Eğer 2009’da bu bölüme giren en son kişinin başarı sırası yine 20.200 olursa bölümün taban puanı 337,509 olacak. Bir diğer deyişle taban puan 2,58 puan yükselecek. Tabii burada, kontenjan artışlarının etkisi olup olmadığı sorusu aklınıza gelebilir. Yaptığımız hesaplamalara göre bu bölümün kontenjan artışı sonucunda taban başarı sırasını 20.200 değil de 21.700 olarak kabul edebiliriz. Bu başarı sırasına karşılık gelen 2009 puanı 336,190. Bu durumda da taban puan 2008’e göre 1.26 puan yükseliyor. Benzer örnekleri EA-2 puan türü için de verebiliriz. SÖZ-2 puan türünde ise resim farklı, taban puanlar düşebilir.Sözün özü, puanlara bakmak adayları geri dönülmez hatalara sürükleyebilir. Puanınızı değil başarı sıranızı dikkate alın.
Sorun, yanıtlayalım
Puanım 298.045 ve başarı sıralamam 80424. Hacettepe Üniversitesi Biyoloji bölümünü düşünüyorum. Geçen yıl bu bölüme giren en son öğrencinin aldığı puan 297,109 ve başarı sıralaması 75,300. Bu yıl kontenjan sayısının artışını da göz önüne alarak bu bölüme girme şansım var mı?
SAY2 puan türündeki kontenjan artışları nedeni ile bu bölümün taban başarı sırasının 75.300 yerine 77.900 olacağını tahmin ediyoruz. Ancak bu durumda bile sizin başarı sıranız geride kalıyor. Bu bölüme yerleşme olasılığınız zayıf. Bu bölüme tercih listenizde üst sıralarda yer vermenizi öneriyoruz.
96 bininci oldum. İstediğim yer geçen sene en son 101 bininci kişiyi almış. Yani 5 bin kişilik bir avantajım var. Sizce bu bölüme girebilir miyim?
Tercih listesini hazırlarken en sağlıklı yaklaşım başarı sıranızı hedeflediğiniz bölümlere geçen yıl yerleşen son kişinin başarı sırasını karşılaştırmaktır. Bu yıl kontenjan artışlarından dolayı bölüm taban başarı sıralarını yüzde 5-6 daha geride kabul etmek makul bir yaklaşım. Bu yaklaşım ile hedeflediğiniz bölümün taban başarı sırasını 101 bin yerine 106 bin kabul edebilirsiniz. Bu bölüme yerleşme olasılığınız yüksek görünüyor.
20,791 genel sıra ile tıp fakültesine girme ihtimalim var mı?
Tıp fakültelerinin taban başarı sıraları oldukça yüksek. 20.791 taban başarı sırası ile Maltepe, Yakın Doğu ve İstanbul Bilim Üniversitelerinden paralı tıp programların yerleşmeniz mümkün görünüyor. Bunlar dışında yeni kurulan tıp fakülteleri arasından da tercih yapabilirsiniz. Ancak yeni kurulanlardan da vakıf üniversitelerindeki paralı programlara yerleşme olasılığınızın olabileceğini, yeni kurulan devlet tıp fakülteleri içinse çok ümitlenmemeniz gerektiğini belirtelim.
YARIN:
- İsimleri değişen MYO’lar
- Örnek tercihler
- Sorular ve cevapları